Illustrasjonsfoto: Jon Olav Nesvold/NTB scanpix

Bankene taper mindre penger

Bankenes avsetninger til tap på utlån og garantier falt med 40 prosent fra første halvår 2016 til første halvår i år, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

I første halvår fjor satte bankene av 5,6 milliarder kroner til tap. I samme periode år var avsetningen 3,4 milliarder kroner, skriver Aftenposten. Tapene på utlån sank kraftig, mens avsetningene til tap på garantier er mangedoblet fra et mye lavere nivå.

– Det var en vesentlig forverring i offshorenæringene gjennom 2015. Dette førte til en markant økning i tapsavsetningene i 2016. Nå blir deler av disse avsetningene redusert, kommenterer administrerende direktør Idar Kreutzer i Finans Norge.

I DNB falt avsetningene på utlån og garantier fra 3,5 milliarder kroner i første halvår 2016 til knapt 1,2 milliarder i første halvår 2017.

– Mye av tapsavsetningene har vært relatert til olje, offshore og shipping. Flere av de større restruktureringene i disse sektorene ligger allerede bak oss, sier informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB.

Også Nordea har redusert tapsavsetningene markant. Samtidig har bankenes rentemargin til husholdninger steget fra en bunn på 2,48 prosent i første kvartal 2014 til 2,76 prosent i andre kvartal i år.