Politiet aksjonerte mot Bandidos lokaler på Våland den 15. juni 2009, i forbindelse med at 34-åringen ble pågrepet for 3,6 kilo amfetamin. Foto: Thomas Wallerud Fosse

Bandidos etablerer seg på nytt

Politiet mener motorsykkelklubben Bandidos er i ferd med å etablere seg i distriktet på nytt. Det er de lite begeistret for.

Tekst: Tore Bruland

Det bekrefter Bjørn Vidar Bollestad, leder ved seksjon organisert kriminalitet i Sør-Vest politidistrikt.

– Vi har opplysninger som tyder på at Bandidos er i ferd med å reetablere seg i vårt distrikt, sier Bollestad til RA og tilføyer:

– Dette er en utvikling vi mener er uønsket. Vi ønsker ikke å ha noen 1 %-klubber i politidistriktet, og vi kommer til å forsøke å hindre en slik reetablering av en ny Bandidos-klubb.

Brokete fortid

Bollestad viser til at både Hells Angels og Bandidos har en brokete fortid.

– Vi vil nå samarbeide med andre for å hindre at Bandidos kommer hit.

Bollestad sier til RA at politiet følger med på hva som skjer innenfor 1 %-klubbene.

– Å følge med på disse tingene er også et uttrykt satsingsområde for politiet, og da ligger det i sakens natur at vi følger godt med, med tanke på en etablering av et Bandidos-chapter i vårt distrikt.

Sentralt tidligere medlem

RA kjenner til at en 34-åring, som tidligere har en sentral rolle i Bandidos, er personen som står bak reetableringen her lokalt.

I mars 2011 ble han i Gulating lagmannsrett dømt til fengsel i seks år for oppbevaring og salg av 3,6 kilo amfetamin.

Les også: Bandidos-medlem narkodømt

I juni 2013 ble også 34-åringen og flere andre personer tilknyttet motorsykkelklubben dømt i en omfattende torpedosak.

I den nye kretsen omkring 34-åringen er også en 24-åring, som er del av reetableringen av Bandidos. Vedkommende er for tiden varetektsfengslet og siktet for drapsforsøk etter at han skjøt en mann på Mariero 10. desember i fjor.

Les også: Skytingen på Mariero – har utvidet siktelsen til drapsforsøk

12. februar i år må 24-åringen også møte i en sak der han er tiltalt for å ha utsatt en mann i Hillevåg for grov vold med et balltre.

Var hos Bandidos

I fjor høst var også 24-åringen på besøk hos Bandidos MC i Oslo.

Når det gjelder spørsmål om 34-åringens medlemskap i klubben, sier Joakim Ronold, 34-åringens advokat, at hans klient ikke har noen kommentar til dette spørsmålet.

Også en 25-åring fra Stavanger er sentral i forbindelse med reetableringen. Også han besøkte Bandidos MC i Oslo i fjor høst.

I desember 2011 ble han dømt til seks måneders fengsel for legemsbeskadigelse under særdeles skjerpende omstendigheter. 

I januar 2014 ble han også dømt til samfunnsstraff for oppbevaring av 73 gram hasj.

Forsvant

Ved årsskiftet 2011 flyttet klubben inn i den gamle tinnfabrikken på Storhaug, men ble raskt kastet ut da RA skrev om saken.

Slutten for Bandidos MC Stavanger fant sted i juni 2011 i forbindelse med at flere av klubbens medlemmer var involvert i et drap av en 27 år gammel mann fra Lura.

Les også: «Meg og deg skal ha en alvorsprat»

27-åringen ble skutt i hodet av en mann som den gang var 37 år gammel. Skytingen fant sted i forbindelse med en hevnaksjon etter en påstått voldtekt. Straffen ble fengsel i seks og et halvt år.

På dette tidspunktet satt flere av klubbens andre medlemmer i fengsel for forskjellige lovbrudd.

Les også: Bandidos nede for telling

Fram til begynnelsen av 2000-tallet hadde Bandidos lokaler ved det som den gang var E 18 på Høyland.

Klubben gikk under navnet Hermanos og var på dette tidspunktet en supportklubb for Bandidos.

Ble fullverdige

Da de noen år senere flyttet til Tanke Svilands gate i Stavanger var de tatt opp som et fullverdig Bandidos-chapter. Trolig skjedde dette i 2003.

Les også: Bandidos må ut

I Tanke Svilands gate aksjonerte politiet mot dem i forbindelse med ulovlig skjenking. 

Medlemmer av klubben ble senere frikjent for dette, men to personer ble dømt for befatning med mindre mengder narkotika.

Flyttet til Våland

I april 2007 ble imidlertid et 38 år gammelt Bandidos-medlem dømt til tre års fengsel for befatning med nærmere ett kilo amfetamin.

Etter å ha opphold seg i Tanke Svilands gate flyttet motorsykkelklubben til Muségata på Våland. Politiet aksjonerte mot klubben i midten av juni 2009 og høsten samme år flyttet de ut.

Bakgrunnen for aksjonen var at 34-åringen, som nå er i ferd med å starte opp Bandidos på nytt, ble pågrepet for å ha oppbevart omkring 3,6 kilo amfetamin.