Daglig leder Eirik W. Henningsen måtte presentere et av de mest blodrøde regnskapene i Vikings historie på tirsdag. Nå melder klubbens revisor om vesentlig usikkerhet til videre AS-drift. FOTO: PER THIME

Balansegang på stram line

KOMMENTAR: Når revisor slår fast at det er knyttet «vesentlig usikkerhet» til videre drift i Viking AS, er det lett å tenke seg hvor vanskelig 2017 blir, skriver sportsleder Espen Iversen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Vikings AS presenterte tirsdag et 2016-underskudd på 18,7 millioner kroner. Med det tallet regnskapsført er det like lett som det er nedslående å summere opp bunnlinjene til Viking siden 2008.

Smått ufattelige 106 millioner kroner har nå det totale tapet beløpet seg til i perioden siden den økonomiske nedturen startet for klubben. Kun i 2015 ble det bokført pluss og det var grunnet spillersalg – ikke en sunn drift.

LES OGSÅ: 18,7 millioner i minus for Viking i 2016

Når Stig Harry Christiansen nå tar over stafettpinnen fra Ole Rugland som ny leder i AS, er det et selskap i kjempetrøbbel han overtar.

De mest usminkede, og kanskje aller mest presise ordene om hvor alvorlig situasjonen nå er i Viking, kommer fra klubbens revisor PWC.

«Vesentlig usikkerhet knyttet til fortsatt drift» heter det om situasjonen i driftsselskapet til Stavangers en gang så ærverdige stolthet. Smak på den!

Revisoren peker på det samme som Viking slår fast i årsberetningen. Det er perioder hvor likviditetssituasjonen er svært utfordrende og selskapet er helt avhengig av det ikke oppstår vesentlige negative avvik i forhold til budsjetterte inntekts- og kostnadsposter for å ha likviditet til å drive videre.

At Viking presenterte røde tall også i 2016 var ingen overraskelse, men jeg skal erkjenne at jeg ble tatt litt på sengen over hvor blodrøde de var. Jeg var selvsagt klar over at det kostet med sviktende tilskuertall, en stadiondrift på 16 millioner i året, diverse sluttpakker og et sviktende sponsormarked. Så blodrødt hadde jeg likevel ikke trodd det skulle bli.

Det er ingen grunn til å pakke inn noe rundt 18,7 millioner. Det burde vært penere og selvsagt kunne ting vært gjort bedre. Det nytter ikke å skjule seg bak noe som helst – selv om alle skjønner at dette er tungt i en by i krise.

LES OGSÅ: Ruglands arvtager funnet

Hva med fortsettelsen i en klubb som ikke tåler mange avvik før likviditetskrisen er et faktum?

Viking har aldri tidligere vært mer avhengig av sportslig suksess som igjen drar med seg publikum og sponsorer.

Dessverre har det heller omtrent aldri vært knyttet mer usikkerhet til om det er mulig å få det til.

Om folk er glade i Viking, er det faktisk nå de må støtte opp om klubben.