Stavanger

Både klimaspill og diskusjon om digital strategi

Da digitaliseringsministeren, Nikolai Astrup (H), besøkte Nysnø, ble det både spilt klimaspill og diskutert nasjonal digital strategi.

Av Kathinka Skott Hansen

Ministeren syntes det var kjekt å innlede møtet med Nysnø med en runde klimaspill.

Dette er en fin måte å illustrere at det finnes mange tiltak som kan ha stor betydning for klimautfordringene, sier Astrup.

Som motspiller stilte Høyres ordførerkandidat i Stavanger, John Peter Hernes. I hver runde skulle motstanderne plukke ut det tiltaket de mente var mest klimavennlig. I siste runde endret reglene seg noe, og og det tiltaket deltakerne valgte må gjennomføres den påfølgende uken.

I en uke skal jeg og familien spise kun plantebasert, og det tror jeg ikke blir et problem. Det finnes mye god planterik mat, sier Astrup.

Les også: Ledergruppen i Nysnø er på plass

Shoppestopp

Motstanderen, Hernes, gikk av med seieren da han valgte de tiltakene som sammenlagt sparer samfunnet for mest klimautslipp, og nå venter en noe utfordrende uke.

Jeg skal fø en hel familie på kun det vi finner av mat i kjøleskap, fryser og skap. Dette blir veldig spennende, men heldgvis vet jeg at det finnes noe i fryseren vi kan bruke, sier han.

Siri Kalvig, administrerende direktør i Nysnø, sier at klimautslippet er ment å virke mobiliserende, og for å se hva de forskjellige tiltakene kan føre til.

Klimaspillet var, i følge deltakerne, en kjekk start på møtet.

Les også: – «Oljå» må bli bedre på digitalisering og automatisering

Stas med ministerbesøk

Kalvig syntes det var kjekt å få besøk av digitaliseringsministeren.

Dette er veldig spennende. Norge har et digitalt fortrinn som er viktig i det grønne skiftet, sier hun.

Hun forklarer videre at Norge er en av de nasjonene som tidlig tok i bruk mobiler og Internett. Vi er i Europa-toppen på digitale ferdigheter og vi er et av de landene med flest elbiler per innbygger. I tillegg har landet et godt utbygd strømnett man kan eksperimentere med og bruke for å finne gode klimavennlige løsninger for deling og lagring av energi.

Grunnet god vannkraft har Norge i lang tid hatt elektrisk energi, mens andre land i verden tar det i bruk først nå. Sånn sett har vi et fortrinn. Mye av innovasjonen framover kommer til å skje på basis av elektrisk energi, og vi har allerede kommet en lang vei, sier Kalvig.

Astrup er enig i at det finnes et klart fortrinn.

Ny teknologi kan gjøre det lettere å nå klimamålene, men det forutsetter at man tar den i bruk. Der er Norge gode, og i tillegg er vi gode på å utvikle ny teknologi, sier han.

Les også: Oljebransjen vil ha klimatiltak

Alle kan gjøre litt

Hernes tror at det viktigste befolknigen kan bidra med er å tenke fornuftig, hva angår klimatiltak.

Store deler av verdens energiforbruk kan knyttes tl produksjon av mat, så vi må unngå å kaste så mye av det, sier han.

Astrup mener at det er viktig å huske at ingen kan gjøre alt, men at alle kan gjøre noe.

Dersom alle gjør noen forbedringer, vil det ha stor effekt, sier han.

Mer fra Dagsavisen