Stavanger

Avventende utbyggere

De store utbyggerne registrerer at boligprisene er i positiv utvikling i Stavanger, men statistikken er langt fra den viktigste faktoren i planleggingen av nye boligprosjekter.

Etter år med nedgang og dalende boligpriser, har utviklingen i boligmarkedet så langt i år vært positiv.

Tirsdag kom boligprisstatistikken fra Eiendom Norge for mai. Den viste blant annet en prisvekst på 1,0 prosent, økt omsetning av boliger og kortere salgstid. 12-månedsstatistikken viste for første gang vekst i pris på over to år.

LES OGSÅ: Sterkest prisvekst i landet

Fra de fleste hold blir dette beskrevet som positive tegn. Fallet har stoppet, boligprisene har i stor grad stabilisert seg over tid, men statistikken er ikke alene nok til at utbyggerne slipper bremsene helt.

Svankevigå på vent

Prosjektleder for nye boliger i OBOS, Hallvard Nordahl forteller at statistikken følges og registreres, men at den ikke har avgjørende betydning for beslutninger.

I Svankevigå har OBOS for eksempel et gryteklart prosjekt med 98 boliger på vent.

Utbyggingen,  kalt Hus O’Hoi, er godkjent og var klar til lansering for salg, da selskapet besluttet å vente i 2015.

LES OGSÅ: – For mange boliger til salgs i Stavanger øst

Positive tegn til tross, prosjektdirektøren vurderer fortsatt ikke at markedet er klart for boligprosjektet.

– Flere faktorer spiller inn, men vi vurderer det slik at markedet i dag fortsatt ikke er oppadgående nok til å lansere prosjektet. Markedet for nye boliger er mettet, spesielt i østre bydel. Vi har selv et prosjekt, 5° Øst, der vi fortsatt har en del usolgte leiligheter, sier Nordahl til RA.

LES OGSÅ: Færre går ledig i Rogaland

Følger utviklingen

Prosjektdirektøren forteller videre at selskapet hele tiden vurderer utviklingen i markedet i forhold til egne prosjekter.

– Det handler om flere momenter, som blant annet timing, boliger tilgjengelig for salg, i tillegg prisutviklingen, sier Nordahl til RA, fortsetter:

– Når det gjelder Svankevigå-prosjektet, er alle planer godkjent og prosjektet kan lanseres for salg på kort tid. Når vi likevel ikke gjør det, så er det fordi vi mener markedet fortsatt har en vei å gå, spesielt i dette området. Kanskje er vi kommet dit ved årsskiftet, kanskje ved midten av 2018. Det kommer an på utviklingen i flere sektorer, som vi følger nøye, sier han.

LES OGSÅ: Boligprisene stiger

Ser bedring 

Nordahl er likevel klar på at tendensene i markedet i Stavanger og omegn er positive, boligmarkedet er i bedring, men prosjektdirektøren er likevel avventende.

– Stemningen i boligmarkedet er på mange måter snudd til det positive. Det er klart at det har noe å si for langtidsplanleggingen, men prisutvikling er en av flere faktorer, og ikke den viktigste, sier Nordahl, og legger til:

– Variasjonene er små. Prismessig har det vært liten utvikling det siste året, selv om den nå er positiv. I tillegg er det fremdeles mange boliger til salgs i Stavanger og omegn totalt, også i segmentet nye boliger er det fremdeles mye tilgjengelig, så totalsituasjonen har ikke endret seg veldig de siste to årene, selv om det altså nå er positive tegn, sier prosjektdirektøren.

LES OGSÅ: Byggeskikkprisen til 5° Øst

LES OGSÅ:

Næringsliv og Nav

Andre faktorer som utviklingen i arbeidslivet og folketallsstatistikk vektlegges vel så mye i planleggingen og utførelsen av utbyggingsprosjekter.

Positive signaler også i disse sektorene, med nedgang i antall arbeidsledige og et næringsliv som varsler langt færre permisjoner framover, gir også grobunn for optimisme.

– Hjulene er i gang, men det tar tid. Vi tror situasjonen i stor grad vil fortsette som nå de neste par årene, med en rolig utvikling, sier han.

LES OGSÅ: Rift om rønne

Utbyggere: – Interessant, men ikke avgjørende

Både K2 Bolig og Bane NOR Eiendom ser boligprisstatistikken som interessant, men tillegger den liten vekt.

– Statistikken er utarbeidet på bakgrunn av solgte brukte boliger, altså ikke nye eller prosjekterte boliger, men forteller likevel mye om hvordan markedet er for øyeblikket. Derfor har den stor interesse også for oss utbyggere. Planlegging og utvikling av boligprosjekter tar som regel flere år fra start til et prosjekt er i salgsklart. For oss som utbyggere er trenden over tid i statistikken det absolutt viktigste. Denne trenden er en viktig indikator på hvilken retning boligmarkedet beveger seg over tid, og det er viktig for oss å alltid være tett på denne markedsutviklingen. I forhold til utforming så vil prisutviklingen være en av flere faktorer som vi forholder oss til, sier daglig leder Sigve Hebnes i K2 Bolig til RA.

LES OGSÅ: Her er det solgt boliger for 130 mill. på tre år

Kan påvirke oppstart

Han påpeker at prisstatistikken i noen grad kan påvirke oppstart av prosjekter.

– Men statistikken i seg selv har liten påvirkning på våre beslutninger. Den største påvirkningen fra statistikken er nok den indirekte påvirkningen. Et nedadgående marked kan føre til utsettelse av nye prosjekter, sier Hebnes.

Han legger til at de to viktigste faktorene er trenden i utviklingen og volumet som omsettes.

– Vi ønsker i utgangspunktet jevn og forutsigbar prisutvikling uten for store svingninger enten opp eller ned. Det er viktigere for oss at volumet av boliger som omsettes holdes oppe og ikke reduseres, sier han.

LES OGSÅ: Store boligplaner ved Hinna Stasjon

– Bevisste på «timingen»

Regiondirektør Nicolay Schreuder i Bane NOR Eiendom opplyser at selskapet i liten grad påvirkes av prisstatistikken.

– Selv om vi er bevisste på «timingen» når vi lanserer boligprosjekter i markedet, er vi naturlig nok opptatt av at det er mer fornuftig å presentere et nytt boligprosjekt til kundene når markedet er i en positiv utvikling enn det motsatte, sier Schreuder til RA.

LES OGSÅ: Boligbytte skal få boligkjøpere på gli

Mer fra Dagsavisen