Her på Viking stadion skal det – forhåpentligvis – velges to nye og fungerende styrer i dag og i morgen. Så starter et arbeid som vil innebære kutt. På tross av det er stemningen mest av alt avventende blant de ansatte. Foto: Jan Kåre Ness / NTB Scanpix.

Avventende stemning før Vikings skjebneuker

Denne uken settes de nye styrene i Viking. Stemningen blant de ansatte er avventende og spent, men ikke nødvendigvis preget av angst og redsel for jobbene. Ole Ruglands comeback har bidratt til håp.

Følg RA Sporten på Facebook!

Tirsdag skal Viking FK ha sitt ekstraordinære årsmøte. Forhåpentligvis blir Kristin Kragseth og styret hennes valgt – samtidig som klubben gir de nødvendige fullmakter for at ASA sin ekstraordinære generalforsamling onsdag kan gå som planlagt.

Skal Ole Rugland velges inn, for å gjøre AS av ASA og ordne med emisjonen, må grunnarbeidet gjøres av FK. Når styrene er valgte vil nok uansett skjebnene til flere av de ansatte både i administrasjonen og på sport komme fort på agendaen. Det er varslet saftige kutt hos et Viking som i utgangspunktet styrer mot gigantiske underskudd både i 2016 og 2017. Ole Rugland var forrige uke klar i talen.

– Det vil komme dramatiske kutt, men vi må sørge for at de ikke ødelegger på lang sikt for klubben. Der ligger utfordringen. Dette er ikke som en vanlig bedrift hvor du bare kan kutte i vei. Det er det som er dilemmaet. Du må ha to tanker i hodet samtidig, sa han til RA.

LES OGSÅ: Rugland: – Må senke ambisjonene på kort sikt

Syv kuttpunkter

I den konkrete kuttplanen, som ble vedlagt det oppdaterte emisjonsprospektet, er det foreslått syv konkrete og rangerte kuttpunkter.
I punkt fire, fem og seks planlegges det kutt både i den fysiske og medisinske oppfølgingen, på sport og i administrasjonen.

Noe skal iverksettes i år, mens andre elementer vil først bli aktuelle i 2017. Blant dem som risikerer å bli offer i en kuttrunde, hvor 1,5 stilling skal bort på sport, er Gary Goodchild. Speideren har vært en lojal tjener, og hatt flere roller, i en årrekke. Samtidig har nå klubben signalisert at det ikke kan kjøpes spillere før 2018.

Noe av det de nye styrene må vurdere er hans rolle. Er en speider viktigere enn noensinne for å finne bosman-spillere, eller kan jobben for eksempel settes til det nye sportslige utvalget som skal velges? Selv er Goodchild optimist. Han vil ikke krisemaksimere situasjonen.

– Jeg kan bare forholde meg til det som skjer. Det er en spennende tid og dette er klubben i mitt hjerte. At vi har utfordringer er det ingen tvil om. Jeg tror det er viktigere enn noensinne at vi jobber hardt og holder sammen nå. Det finnes ingen enkle løsninger, sier Goodchild.

Selv om han åpenbart skjønner at han kan være i faresonen velger han å se det hele fra klubbens side.

– Jeg tror Vikings problemer kan løses. Nå synes jeg vi skal gi de nye styrene tid til å komme i gang med sitt arbeid, sier Goodchild.

LES OGSÅ: Viking må redusere kostnadene ytterligere

Ruglands inntreden gir håp

RA har også pratet med andre av de ansatte i klubben og fellesnevneren er at ingen er veldig lystne på å snakke åpent om det som skjer, og skal skje, i avisen. Inntrykket er likevel at livet går omtrent som normalt i Jåttåvågen. Hverdagen er ikke preget av angst og redsel, men av en litt avventende stemning.

Mange peker også på at et comeback fra Ole Rugland var det absolutt beste som kunne skje i dagens klima. Det gir håp om at det kan ryddes opp på en måte som vil gjøre klubben bærekraftig igjen. Kommunikasjonssjef Ole J. Askeland er blant dem som peker på at Ole Ruglands gjeninntreden kan være viktig. Han sitter også med følelsen av at oppgittheten og krisestemningen ikke har tatt de ansatte i klubben. Folk flest avventer situasjonen og gjør hva de kan for å bidra.

– Hele klubben er opptatt av å vinne fotballkamper. Nå er vi mest er opptatt av å gjøre 16. mai til en fotballens nasjonaldag. Når vi nå forhåpentligvis får to valgte fungerende styrer så tror jeg alle er innstilt på å se det som en mulighet til å komme videre. Og til å skape en god og sportslig sterk klubbdrift, sier Askeland.

Viking FK har sitt årsmøte tirsdag klokken 19.00. Aksjonærene samles for sin generalforsamling 08.30 onsdag.

Så skal veien for «nye Viking» stakes ut. Nok en gang.

LES OGSÅ: LEDER: Klubb, identitet og by