Avslutter sirkus-sesongen på Auglend

For Sirkus Agora har den våte sommeren gitt besøksrekord. Nå avslutter de med forestillinger i Stavanger. Med seg har de blant annet en norske Erika (20) som er debutant denne sesongen.

30 år etter sirkusets premiere i 1989 er sirkusdirektør Jan Ketil Smørdal i ferd med å avrunde jubileumssesongen med forestilling i Tananger torsdag kveld, før det blir fire forestillinger på Auglend ved Vannasen i Stavanger.

Sirkusdirektøren er i fyr og flamme for avslutningen av en sesong han selv karakteriserer som et fyrverkeri.

– Jeg gleder meg til disse siste forestillingene nå, virkelig. Vi har hatt et fantastisk år besøksmessig. Vi slo besøksrekorden vår allerede for én måned siden. Og forhåndssalget til forestillingene i Stavanger har vært bra, sier Smørdal til RA.  

Godt program

Han tror kombinasjonen av et et program med akrobatikk av høyeste klasse, mye klovnemoro og en ny, norsk debutant har vært sterke bidrag til det han kaller en suksessesong.  

– I tillegg har det vært mye dårlig vær i sommermånedene, og det er bra for oss. Da slipper vi å konkurrere med sol og strandliv, sier han og ler.

Sirkuset har, ifølge direktøren, høstet strålende kritikker og har til og med måttet til med ekstraforestillinger.

– Vi har investert i en del nytt materiale i forkant av årets sesong, blant annet et helt nytt og litt mindre sirkustelt, som gjør at vi lettere får plass på litt mindre steder. Det har vært et godt grep, sier Smørdal.

Norsk debutant

Sirkusdirektøren skryter også rundhåndet av sitt ensemble som blant annet inkluderer en norsk debutant, nemlig 20 år gamle Erika Hågensen.

– Hun har fått sin sirkusutdannelse fra kulturskolen i Trondheim, og det har vært en glede å følge henne i manesjen. Hun blir bare dyktigere og dyktigere, og har fått en strålende mottaking hos publikum. Jeg er stolt over å kunne presentere en ny, norsk og særdeles talentfull sirkusartist, sier Jan Ketil Smørdal, som selv debuterte som sirkusartist på line som 17-åring.

Internasjonalt snitt

Med seg i jubileumsesongen har Smørdal også artister fra flere verdensdeler, med bred og lang erfaring fra store sirkus.

I tillegg har direktøren børstet støv av noen gamle kunster selv, og opptrer i manesjen ved hver forestilling.

– Jeg opptrer ikke på line lenger, det har jeg ikke kropp og form til lenger, sier 55-åringen og ler:

– Men jeg sjonglerer og forteller litt om sirkusets 30 år lange historie. Tilbakemeldingene på min bolk har vært veldig bra de også.