Nyheter

Avgiftshopp på vann og avløp i Stavanger

Vanngebyret i Stavanger kan øke med 71 prosent fram til 2029. Samtidig foreslås avløpsgebyret oppjustert med 49 prosent. – Folk skal være glade for at kommunen tar grep.

Innbyggere i Stavanger kan få et kraftig prishopp på vann og avløp de neste ti årene. I dag må du betale om lag 4200 kroner dersom du bor i en såkalt standardbolig på 120 kvadratmeter i Stavanger. I 2029 vil du måtte betale 6590 kroner.

Prishoppet foreslås i «Vann i Stavanger 2019-2029», kommunens nye hovedplan for vannforsyning, avløpshåndtering, overvann og vannmiljø. Planen skal til behandling i Kommunalstyret for miljø og utbygging (KMU) neste uke.

Det er flere grunner til at prisene nå foreslås oppjustert mer enn det som er vanlig lønns- og prisvekst, ifølge Jarle Furre, vann- og avløpssjef i Stavanger kommune. 

LES OGSÅ: Stavanger kommune får dronehjelp til vannhåndtering (RA+)

Spiser av budsjettet

Den største årsaken er en oppjustering av prisene hos det interkommunale vann- og avløps- og renovasjonsselskapet IVAR. De leverer renset vann til kommunegrensen. Der tar de også imot avløpsvann for rensing.

– IVAR har gjort store, nye investeringer, som nytt vannrenseanlegg på Langevatn, samt nytt avløpsanlegg i Mekjarvik. Enhetsprisene vi betaler til dem øker derfor betydelig den neste tiårsperioden, og dette tar i underkant av halve driftsbudsjettet vår, sier Furre.

LES OGSÅ: Foreslår 32 kilometer lang oversvømmelsesmur i Stavanger 

Gamle ledninger

Også klimaendringer er en medvirkende årsak til at innbyggerne risikerer å måtte betale mer for vann og avløp i Stavanger de neste ti årene, ifølge ham.

– Vi registrerer utfra statistikken  at det er en tydelig økning i nedbørmengde og det regner kraftigere enn før, noe ledningsnettet vårt ikke er dimensjonert for. Vi må da blant annet øke kapasiteten i ledningsnettet for å unngå oversvømmelser, sier han.

Han understreker at ufordringene med økt nedbørsmengde ikke bare løses med å øke kapasiteten i ledningsnettet. 
– Vi må også se på tiltak fra nedbøren havner på bakken til det føres ut i sjøen.

Kommunen har samtidig et stort etterslep i infrastrukturen sin. Noen av kommunens ledninger er mer enn 100 år gamle.

– Ledningene må skiftes ut jevnlig  for å sikre en trygg vannforsyning og forsvarlig avløpshåndtering, sier Furre.

Politikerne i KMU har ved førstegangsbehandling av «Vann i Stavanger 2019-2029» vedtatt at 1,5 prosent av ledningsnettet skal fornyes årlig. Rådmannens opprinnelige forslag var å legge til grunn en årlig fornyelse på 1 prosent av ledningsnettet.

– 1,5 prosent er en betydelig økning i investeringer fra i dag, noe som gir utslag på vann- og avløpsgebyrene, påpeker Furre.

LES OGSÅ: Politiet fikk 30 meldinger om oversvømmelser

– Stor politisk vilje

Per A. Thorbjørnsen (V) er leder i KMU og mener det er helt nødvendig at prisene på vann- og avløpsgebyrene skrus opp, samtidig som han understreker at politikerne ikke har konkludert med om de skal gå for en gradvis økning mot 71 prosent fram til 2029.

– Min generelle kommentar er at kostnaden med å ikke gjøre utbedringer i infrastrukturen, garantert overstiger merkostnadene ved at vannavgiften kommer til å gå opp, sier han.

Thorbjørnsen forteller at det har vært stor politiske vilje til å få fram den nye planen for vannforsyning, avløpshåndtering, overvann og vannmiljø i Stavanger.

– Skal være glade

– Vi har blant annet vært i København og sett på de enorme skadene som har oppstått der på grunn av akutt regnskyll. Jeg tror folk skal være glade for at kommunen tar fatt på oppgaven med å forebygge eventuelle framtidige skader, sier han.

Vann- og avløpssjef Jarle Furre påpeker at selv med oppjustering av priser, vil Stavanger fortsatt ha lave gebyrer i landsmålestokk.

Hovedplanen «Vann i Stavanger 2019-2029» skal til endelig behandling i Stavanger bystyre i februar.

Mer fra Dagsavisen