I går var det premiere på årets sommerteater med forestillingen «Askeladden & di» på Hindal Gård. Foto: Stig Håvard Dirdal

«Askeladden & di» fant sitt publikum

– Jeg fant, jeg fant, sa Espen Askeladd i folkeeventyrene til Asbjørnsen og Moe. «Askeladden & di» fant også sitt publikum. Etter en ettermiddag med tordenbrak ble det påfølgende lun og munter stemning i teltet på Hindal Gård under premieren torsdag kveld, skriver RAs kulturjournalist Ole S. Nerheim i sin anmeldelse.

Hele ensemblet skal ha ros for sin fartsfylte og fantasifulle tolkning av våre eventyr om Espen Askeladd.

De har til og brukt deler av eventyrene uten å spore helt av. Og når de først sporer av er det gjort med masse sprudlende humor.

Selv om hele ensemblet skal ha ros så må Vegar Hoel i alle sine roller som både tante, troll konge og replikk-konge få en ekstra klapp på sine tunge skuldre. Han er et funn og et krydder i eventyrene som verken Askeladden eller Asbjørnsen og Moe fant i sin tid.  

10 års jubileum

Det er 10 års jubileum for sommerteateret som Rogaland Teater og Kulturkompaniet står bak. I disse årene har forestillingene hatt et jevnt tilsig, ikke bare av muntre barn, men også hvor foreldrene får sitt med tanke på humor. Selv barnløse voksne trenger ikke bekymre seg for å gå glipp av sommerens humoristiske høydepunkt.

Noe for alle

For her serveres det en godtepose både for barn og voksne. Og her fikk Espen Askeladd i stedet for å målbinde prinsessen stikke hånden i godteposen hennes. Og hvor Espen selv fikk gjenopplivning av prinsessen med et saftig kyss fylt med Sørlandschips.

Askeladd har blitt tatt i bruk som betegnelse på en person som gjør en uventet og eventyrlig karriere. Noe som kan komme godt med i disse tøffe tider.

Espen i eventyrene vinner alltid kongsdatteren og halve kongeriket. I vår tid er det Ari Behn som stakk av med kongsdatra, men halve kongerike har ingen fortsatt erobret, noe som Sylvi Listhaug er livredd for at noen fremmede troll kan gjøre.