Den verdensberømte arkitekten Peter Pran, som blant annet var med på å tegne Viking stadion, er død. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix og May Linn Gjerding

Arkitekten bak Viking stadion er død

Den norskamerikanske arkitekten Peter Christian Pran, som blant annet var med på å lage Viking stadion, døde onsdag 5. juli.

Peter Christian Pran har vært med på å tegne et av verdens høyeste bygg som står i Chicago, han har vært designsjef for Seoul-domen i Korea, arena for flere av kampene under fotball-VM i 2002, og han er arkitektprofessor i Japan, USA og Danmark. Til tross for at Pran arbeidet i USA i 47 år, var han svært bevisst sin norske identitet og flyttet hjem til Norge mot slutten av sitt liv.

I Norge er han best kjent for å ha designet lokalene som Dagens Næringsliv bruker og Telenorbygget på Fornebu, mens han her lokalt er mest kjent for å ha vært med på å tegne Viking stadion.

– Jeg tror det er en ny retning å lage stadion som er meget vakre. Det er nesten et krav i befolkningen at anleggene skal være vakrere og vakrere. Stavanger kan få Nordens fineste fotballstadion, uttalte Pran til NRK i forbindelse med arbeidet tilbake i 2002.

Peter Christian Pran ble 81 år gammel.