Nyheter

Apotek 1 refset av Stavanger kommune

Apotek 1, tidligere leverandør av multidosemedisiner til norske kommuner, nektet før jul å overlevere komplett pasientdata for over 22 000 multidose-pasienter. Stavanger kommune fryktet det ville gå på pasientsikkerheten løs.

Bilde 1 av 2

«Det er kommunens oppfatning at Apotek 1 setter kommersielle interesser foran pasientsikkerheten», heter det i et varslingsbrev fra Stavanger kommune til Datatilsynet i oktober i fjor.
 
Stavanger kommune har i en rekke brev – både i fjor og i år – rettet hard skyts mot Apotek 1 som de mener har bidratt til en utfordrende kontraktovergang for konkurrenten Norsk Medisinaldepot (NMD).

Det går fram av dokumenter som RA har fått innsyn i.

LES OGSÅ: Alvorlige feil oppdaget i apotekleveranser – flere kommuner kan være berørt (RA+)

7000 pasienter berørt av mangler

Apotek 1 var fram til i fjor leverandør av multidosemedisiner til sykehjem og hjemmeboende pasienter i 72 kommuner. Etter en anbudsrunde i fjor tapte de kontrakten til Norsk Medisinaldepot (NMD), som eier apotekkjeden Vitus.

Kontrakten har en verdi på en halv milliard kroner og omfatter over 22 000 pasienter.

NMD har imidlertid hatt store problemer etter at de startet leveringene 1. januar i år. I forrige uke opplyste Statens legemiddelverk at opptil 7000 pasienter i en rekke kommuner er berørt av mangler på medisiner i multidoseruller fra NMD. Saken ble først kjent i RA forrige mandag.

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine.

Multidose er maskinell pakking av legemidler i poser til personer som trenger hjelp til å dosere og huske å ta legemidlene sine. FOTO: CAROLINE T. GILJE

LES OGSÅ: Statens legemiddelverk kaller apotekleverandør inn på teppet

– Stor utfordring

NMD har påpekt at den ekstraordinære legemiddelmangelen på nasjonalt plan, er hovedårsaken til at de ikke har hatt kapasitet til å håndtere situasjonen tilfredsstillende. Men også samarbeidsklimaet mellom Apotek 1 og NMD har altså gjort overgangen tøff for NMD, mener Stavanger kommune.

«Samarbeidsklimaet per dags dato mellom grossistene er en stor utfordring for kommunene og pasientene. Dette nevner vi ikke for å bagatellisere utfordringene vi nå opplever med NMD, men fordi samarbeidsklimaet mellom grossistene åpenbart har gjort overgangen til ny leverandør desto mer utfordrende for Norsk Medisinaldepot og kommunene», skriver innkjøpsavdelingen i kommunen i en redegjørelse av multidoseproblemene til Statens legemiddelverk på søndag.

Det er Stavanger som koordinerer kontrakten på vegne av de berørte kommunene.

LES OGSÅ: Norsk Medisinaldepot refses for avtalebrudd både på kompetanse, leveranse og kundekontakt (RA+)

Nektet utlevering

I brevet trekker kommunen fram tre eksempler på «manglende samhandling» mellom gammel og ny leverandør.

For eksempel nektet Apotek 1 i fjor å overlevere komplette såkalte ordinasjonskort for de over 22 000 multidosepasientene før kontraktovertakelsen til NMD.

Et ordinasjonskort er resepten til multidosepasienten. Kortet inneholder informasjon om både legemidler som skal pakkes i multidoser, men også medisiner som ikke skal det.

Sistnevnte opplysninger ønsket ikke Apotek 1 å utlevere til kommunen. Apotek 1 vil nemlig fortsette å selge medisin som ikke er multidosepakket, til de hjemmeboende multidosepasienten – også etter avsluttet kontrakt med kommunene, hevder kommunen i et varslingsbrev til Datatilsynet om utleveringsnekten i oktober i fjor.

LES OGSÅ: Bent Høie: – Pasientene skal være trygge på at de får riktige medisiner

Kommunene bekymret

I brevet argumenterer kommunen for at Apotek 1 har brutt GDPR-regelverket og personopplysningsloven ved å ikke gi full tilgang til komplette ordinasjonskort, og mener Apotek 1 «setter kommersielle interesser foran pasientsikkerheten».

«(...) kommunene er svært bekymret for at denne praksisen Apotek 1 legger opp til, kan føre til fare for liv og helse. Her at multidosepasientene får feil legemiddel, feil dose, overdosering, ikke kompatibel legemiddelkombinasjon m.m. som følge av at legemidlene leveres av to ulike leverandører», skriver Stavanger kommune, som også sendte varsel til Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet om forholdet.

I slutten av november gikk Apotek 1 med på å utlevere komplette kort, og denne saken er nå avsluttet.

LES OGSÅ: Nå får leverandør av multidoseruller 10.000 kroner i bot hver dag

Ga ikke tilgang

Men NMD og kommunen har også hatt andre utfordringer med Apotek 1.

Apotek 1 nektet kommunen, og dermed NMD, tilgang til oppdatert kjøpsstatistikk fra 2018 da kommunen etterspurte dette før og etter jul, påstås det. «Det er mulig at NMD kunne ha beregnet en mer treffende varelagerprofil dersom Apotek 1 utleverte til kommunene oppdatert statistikk for forbruket i 2018», heter det i brevet til Statens legemiddelverk på søndag.

Og da NMD forrige uke forsøkte å skaffe legemidlene som de mangler fra Apotek 1, ble de avvist med: «Vi har ingen av varene på lager». Dette til tross for at Apotek 1 gikk ut i RA forrige uke og hevdet at de kunne ta over avtalen med de 72 kommunene på få uker og at de hadde kapasitet på de manglende legemidlene.

LES OGSÅ: Kommuner opplevde 27 typer utfordringer med Norsk Medisinaldepot forrige uke (RA+)

– Krevende overgang

Per Haarr, assisterende rådmann i Stavanger kommune, opplyser at i den nå utgåtte kontrakten med Apotek 1, plikter leverandøren å samarbeide ved overgang til ny grossist.

– Dette inkluderer samarbeid med hensyn til overføring av multidosepasientene, skriver han i en e-post til RA.

– Mener dere Apotek 1 har stukket kjepper i hjulene for NMD i kontraktovergangen?

– Overgangen fra Apotek 1 til NMD framstår som krevende. Vår oppmerksomhet er på leveransene fra NMD og på pasientsikkerhet, svarer han.

– Har Apotek 1 oppfylt samarbeidsplikten sin?

– Vi har ikke vurdert dette spørsmålet. Det viktigste for kommunene nå er som sagt kvaliteten i leveransene fra NMD og pasientsikkerheten, sier han, som gir samme svar på spørsmål om Apotek 1 har et medansvar for NMDs leveringsproblemer.

Strategidirektør og pressekontakt Miriam Skåland i Norsk Medisinaldepot skriver i en e-post til RA at NMD kan bekrefte at «overleveringen fra tidligere leverandør var utfordrende».

– Utover dette ønsker vi ikke å kommentere forhold som gjelder en annen aktør i markedet.

LES OGSÅ: Stavanger kommune krisestab etter multidoseproblemer (RA+)

Tilsyn neste uke

Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk er kjent med korrespondansen fra Stavanger kommune som omtales i denne artikkelen.

– Vi ønsker foreløpig ikke å kommentere saken. Først skal vi ha inspeksjoner hos NMD neste uke. Hensikten er å finne mest mulig objektiv informasjon om hva som har skjedd, hva som kan ha gått galt og hva som må gjøres for å rette opp i situasjonen. Det er vår forpliktelse som tilsynsmyndighet, sier Madsen og legger til:

– Vi begynner hos NMD og ser hva vi finner - og så vil vi vurdere nødvendig omfang av våre undersøkelser som kan omfatte flere aktører.

Striden om ordinasjonskortene ble først omtalt av fagbladet Norsk Farmaceutisk Tidsskrift i januar i år.

LES OGSÅ: Mann akutt innlagt etter mangel på multidosemedisin (RA+)

– Misvisende og feilaktige påstander

Apotek 1 avviser påstandene fra Stavanger kommune.
 
– Påstandene om Apotek 1 som Stavanger kommune kommer med i dette brevet er misvisende og feilaktige, skriver  Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i  Apotek 1 Gruppen i en e-post til RA. Hun viser til brevet som kommunen sendte til Statens legemiddelverk på søndag, hvor kommunen – ifølge Apotek 1 – går langt i å beskylde Apotek 1 for å ha et medansvar for NMDs leveringsproblemer.
 
– Har dere et medansvar?

– Absolutt ikke. Vi har fulgt regelverket og forholdt oss til denne kontraktovergangen på samme måte som vi forholder oss til andre kontraktoverganger. NMDs leveringsvansker kan på ingen måte knyttes til oss. De har fått all informasjon som de trenger for å pakke riktig multidose. Det har aldri være uenigheter knyttet til dette, skriver hun.

– Påstandene om Apotek 1 som Stavanger kommune kommer med i dette brevet er misvisende og feilaktige, mener  Ellen Karine Ous, fag- og kvalitetsdirektør i  Apotek 1 Gruppen.

Ellen Karine Ous er fag- og kvalitetsdirektør i  Apotek 1 Gruppen. FOTO: APOTEK 1 GRUPPEN

LES OGSÅ: Apotek 1 krever at avtalen med Norsk Medisinaldepot heves (RA+)

Ville ta ned konfliktnivået

– Hvorfor var det viktig for dere å holde tilbake deler av informasjonen i ordinasjonskortene i fjor?

– Det var viktig fordi deler av informasjonen på ordinasjonskortene gjelder legemidler som ikke er omfattet av anbudet, og som alle apotek kan konkurrere fritt om.

Ous påpeker at det er viktig å skille mellom leveranser som er omfattet av anbudet, altså multidose, og andre legemidler som pasienter bruker utenfor anbudet, altså ikke i multidoseposen.

– I motsetning til NMDs ordinasjonskort inneholder våre kort opplysninger om legemidler både i og utenfor multidose – det vil si i og utenfor anbudet. I anbud vi overtar fra NMD får vi kun informasjon om det som pakkes i multidoseposen, sier Ous.
 
At Apotek 1 likevel valgte å levere fra seg komplette kort, forklarer hun slik:

– Vi valgte å levere komplette kort for å ta ned konfliktnivået, selv om vi fortsatt mener at vi ikke har noen plikt til dette.

LES OGSÅ: Stavanger Høyres ordførerkandidat: – Kan man enkelt bytte leverandør, bør man gjøre det (RA+)

– Følger praksis i bransjen

– Satte dere pasientsikkerheten til multidosepasientene i fjor i fare ved å holde tilbake komplette ordinasjonskort?

– Nei. Vi setter alltid pasientsikkerheten først, og har også gjort det i denne saken. Pasientenes legemidler/apotekvarer utenfor multidose omfattes ikke av anbudet og er en omsetning som apotekene må konkurrere om. Vi følger praksis i bransjen, og det har aldri blitt stilt spørsmål ved pasientsikkerheten ved denne praksisen tidligere.

– Er det riktig at dere vil fortsette å selge medisin, som ikke er multidosepakket, til multidosepasientene også nå som avtalen med kommunene har løpt ut?

– Apotekvarer som ikke pakkes i multidose var ikke en del av vår gamle avtale og er heller ikke en del av avtalen mellom NMD og kommunene. Disse legemidlene kan i prinsippet kjøpes fra hvilket som helst apotek. Vi vil selvsagt selge legemidler til alle kunder som kommer i våre apotek med resepter som ikke er en del av avtalen – altså alle legemidler som ikke pakkes i multidoseposer.

LES OGSÅ: – Pasient innlagt på sykehus - mangel på medisin kan ha vært en medvirkende årsak

Har et bufferlager

I en e-postutveksling mellom Apotek 1 og Statens legemiddeltilsyn avviser Apotek 1 at kommunen er blitt nektet tilgang til oppdatert kjøpsstatistikk fra 2018 da kommunen etterspurte dette før og etter jul.

Utsagnet om at Apotek 1s grossist ikke hadde legemidler tilgjengelig for NMD forrige uke, er dessuten misvisende, mener de.
 
Apotek 1 har et bufferlager med medisin som er øremerket multidoseproduksjon. De  varene NMD etterspurte var foreholdt multidoseproduksjonen i Apotek 1, og derfor ikke tilgjengelig for verken deres egne apotek eller andre apotek og grossister. Disse skal brukes av Apotek 1 dersom en mangelsituasjon oppstår, opplyser de.

LES OGSÅ: Høyres helsepolitiske talsmann om feilleveransene: – En skandale (RA+)

Mer fra Dagsavisen