Oilers hadde besøk av 25 flyktninger fra mottaket på Forus da laget møtte Manglerud Star lørdag. Blant de besøkende var familien Mathias Trettenes (midt på bildet) og samboeren Julie på eget initiativ inviterte hjem for å feire jul. Foto: Oddmund Sola, Oilers

Åpnet døren for flyktninger

I julen inviterte Mathias Trettenes og samboeren Julie en flyktningfamilie hjem på kalkun. Som en forlengelse av det kom 25 på besøk da Oilers møtte M/S i Bamsebonanza-kampen.

På tross av at han bare er 22 år har Oilers-angriperen Trettenes et brennende samfunnsengasjement.

– Vi hadde lyst til å hjelpe noen. Det er kjipt å tilbringe julaften på et flykningemottak. Derfor bestemte vi oss for å invitere en familie hjem, sier Mathias Trettenes til RA.

Han har over lengre tid tenkt på å gjøre noe lignende og diskuterte det grundig både med faren og samboeren Julie.

– Faktisk diskuterte vi å invitere noen som trengte det hjem til jul allerede i fjor. Min far møtte en som jobber på mottaket på Forus, og vi fikk satt det i stand i år.

Kan lære av hverandre

Trettenes peker på at begge parter kan dra veksler på en slik julefeiring.

– Vi kan hjelpe dem til å forstå det norske samfunnet. Det er så mange som kommer hit nå, men for få hjelpere. En ting er å få tak over hodene, men integreringen kan helt klart bli bedre, sier Trettenes.

Han er engasjert når han forteller RA om sitt møte med flyktningene, og prøver så godt han kan å sette seg inn i deres situasjon.

Hvordan det er å forlate alt man har for å reise til et fremmed land.

– Hvorfor skal ikke vi hjelpe når vi kan? Det koster så enormt lite. Vi nordmenn må ikke være folkesky, sier Trettenes – som syntes det var veldig interessant å lære mer om menneskene.

– Det er viktig å huske at mange har levd normale liv som oss. Så ble alt borte.

På bakgrunn av initiativet til Trettenes og samboeren i julen bestemte også klubben seg for å finne på noe.

– Derfor inviterte vi 25 fra akuttmottaket på Forus. Blant disse var også familien som Mathias og Julie hadde hjemme til jul, sier samfunns- og mediekontakt Kjetil Garvik i Oilers.

– Ikke overrasket

Klubben har alltid et begrenset antall billetter som de bruker til gode samfunnsformål. Det kan være seg å invitere lag, veldedige organisasjoner, avdelinger på sykehuset eller rusomsorg.

– Situasjonen med flyktningene er veldig aktuell. Da Mathias og Julie hadde en familie hjemme til jul, passet det veldig godt å følge dette opp – selv om det initiativet ikke hadde noe med klubben å gjøre, sier Garvik – og fortsetter:

– At Mathias satte i gang et initiativ som dette, overrasker meg lite. Han har lenge vært veldig aktiv i samfunnsnyttige formål. Blant annet er han engasjert i Behold korken på-prosjektet vårt. Trettenes er flink til å se hockeyen i en større sammenheng.

Garvik forteller også at flyktningene ga gode tilbakemeldinger. De storkoste seg på hockeykamp. At det var Bamsebonanza i DNB Arena, satte bare en ekstra piff på det hele.

– Det viste seg også at de digget hockey! Det har vi også sett tidligere når vi har hatt besøk fra mennesker fra andre kulturer. Det forteller noe om hvor fengende hockey er – selv om en kanskje ikke er dus med alle regler, sier Garvik.

Han forteller også at det vil komme flere slike besøk i tiden som kommer. Tidligere har de også hatt besøk av en gruppe fra mottaket på Nærland.