Nyheter

Åpner nytt veteranhus i dag

– Få vet hva det innebærer å være med i en operasjon utenlands. Å få et eget sted å treffe likemenn betyr mye, sier krigsveteran Frank T. Skofteland.

– Når vi kommer hjem til Norge er det få som viser interesse for oss. De vet ikke hva det innebærer av fare og spenning å være i en operasjon utenlands. De vet ikke kanskje ikke engang hva de skal spørre om. Mange veteraner har derfor et behov for å bare treffes og dele erfaringer med likesinnede, sier veteran Frank T. Skofteland til RA.

53-åringen fra Grødem i Randaberg er leder i NVIO avdeling Rogaland (Norges Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner). Siden 90-tallet har den ideelle interesseorganisasjonen vært til stede i regionen, men til nå har de i dag over 300 medlemmene manglet et fast tilholdssted.

LES OGSÅ: Vil ta bedre vare på nasjonens krigsveteraner: – Det handler om ære

Kommandørbolig

I fjor vinter åpnet det seg en mulighet da organisasjonen ble gjort oppmerksomme på at den gamle kommandørboligen like ved Madlaleiren sto tom. Takket være midler fra flere kommuner i Rogaland, kan organisasjonen i ettermiddag invitere til åpning av veteranenes aller første klubbhus i regionen.

Bak invitasjonen står også Stavanger Lotteforening, SIOPS (Skadde i internasjonale operasjoner) og NROF (Norske Reserveoffiseres Forbund) som sammen med NVIO har inngått en leieavtale med Forsvarsbygg for kommandørboligen.

På gjestelisten i ettermiddag står blant andre varaordføreren i Stavanger,  ordførerne fra Sola, Rennesøy og Gjesdal. I tillegg kommer president i NVIO Dag Magne Lunde og representanter fra sivile offentlige etater.

LES OGSÅ:  – Vi er stolte av soldatfortiden (RA+)

Takknemlige

– Vi er utrolig takknemlige for at kommunene ser verdien i at vi har en egen plass å være. Vi er glade for at arbeidet vårt blir lagt merke til og at det er mange som anerkjenner jobben vi har gjort, sier Skofteland, som håper at huset også vil kunne fungere som en møteplass for de mange veteranene som ikke er tilknyttet en organisasjon.

– Vi ønsker dessuten at bygget skal være en base for aktivitetene som vi vil drive i distriktet.

I år skal de for eksempel markere at det er 40 år siden Norge sendte sine første soldater til UNIFIL-operasjonen i Libanon.

– Vi ønsker dessuten å være en ressurs for kommunene når de skal utarbeide sine veteranplaner, sier Skofteland, som selv tjenestegjorde i FNs styrker i Libanon i perioden 1986 til 1987.

I dag består medlemmene deres blant annet av FN-veteraner som har deltatt i operasjoner i Midtøsten og Kongo. Med ny base håper de å være bedre rustet til å ta imot enda flere medlemmer  fra nyere operasjoner som Balkan, Irak og Afghanistan.

Mer fra Dagsavisen