Nyheter

Ap-topp ble syk av stress

Unn Therese Omdal møtte «lettveggen» i 2015. Selv om hun fortsatt har mange baller i luften, har hendelsen lært henne å kjenne etter når kroppen «sier nok».

Unn Therese Omdal fra Egersund sjonglerer til daglig rollene som Arbeiderparti-politiker, forfatter, statsviter, foredragsholder, jobbkonsulent,  og instruktør i mindfulness og stressmestring. I tillegg er hun  firebarnsmor. Hun mener selv at hun alltid har hatt mye energi og likt å holde på med mye forskjellig. I 2015 gikk det likevel galt, og Omdal møtte «lettveggen», som hun kaller den.

– Jeg innså at jeg måtte ta bedre valg for meg selv, og at det på et tidspunkt ble for mye å gjøre, sier hun til RA.

I går holdt hun foredrag for 700 fagfolk i Stavanger Forum under Schizofrenidagene. Foredraget «Diagnose: Flink pike» er basert på boken med samme tittel, som Omdal selv er forfatter av. Den ble utgitt i september 2018, og siden har hun fått mange fine tilbakemeldinger.

– Noen forteller meg at de kjenner seg igjen i det jeg skriver, mens andre sier «du snakker jo bare om livet». Og, det er jo på en måte det jeg gjør, sier Omdal.

LES OGSÅ: – Forstår at dere gir prisen til meg

I går holdt Unn Therese Omdal foredrag for 700 fagfolk i Stavanger Forum under Schizofrenidagene.

Skjønte alvoret

Både i boken og i foredraget forteller Omdal om da hun under et kommunestyremøte, for fire år siden, plutselig opplevde ubehag.

– I forkant hadde jeg i en periode følt på trøtthet, stress, hodepine, og kvalme. Jeg tenkte det kun var fordi jeg var gravid med min fjerde sønn på dette tidspunktet. Nå har jeg lært at det kan være symptomer på at man har strukket strikken altfor langt, sier Ap-toppen.

Hun skjønte alvoret, gikk hjem fra møtet, og klarte ikke å stå opp dagen etter.

Omdal ble sykemeldt i noen måneder, før hun fikk lov til å begynne så smått å jobbe igjen.

– Deretter gikk jeg ut i permisjon, og jeg vil anslå at jeg brukte hele denne perioden på å bearbeide, tenke og hente meg inn igjen. Det var en livskrise, sier hun.

En ny livskrise opplevde hun i innspurten av boken sin. Omdal gikk gjennom et samlivsbrudd, og det ble viktig for henne å ikke gjøre den samme feilen som hun hadde gjort i 2015.

– Feil i form av å ikke legge merke til og respektere kroppens behov, sier hun.

– Da kjente jeg at jeg måtte justere noe, kutte ut mest mulig, og bare være til stede for ungene og meg selv en periode. Jeg måtte gjøre de tingene som jeg vet gjør meg godt, legger hun til.

Det er nettopp det som er hennes poeng i både foredraget og boken; man må finne sin ting og prioritere det – for det finnes ingen universal medisin mot slike plager.

– Jeg tror ingen vil prestere godt hvis de er utslitt, og stress fører ingenting bra med seg, sier firebarnsmoren.

Hun mener det er viktig at vi adresserer problemet, og at konferanser som Schizofrenidagene kan hjelpe.

– Vi lever i et tempo og i et samfunn hvor det har blitt «vanlig» at folk må ta timeout, og det mener jeg er i gal retning. Schizofrenidagene setter lys på et tema som går langt ut over denne konferansesalen, og jeg tror ikke vi kan få snakket nok om psykisk helse, sier Omdal.

– Vi må våge å i det minste si til våre nærmeste at livet er kjipt, og man skal ikke skamme seg. Da jeg begynte å snakke om det, opplevde jeg utrolig mye godhet, legger hun til.

LES OGSÅ: Flest med autisme i Rogaland

– Man må ta grep 

Fire år etter at hun møtte «lettveggen» føler Omdal seg bedre. Hun har oppdaget at hun har en større sårbarhet for å kjenne etter når det er for mye som skjer, og når hun trenger tid for seg selv.

– Man må selv ta grep slik at ting kan løsne og bli bedre, sier hun.

Omdal, som er instruktør i blant annet stressmestring, mener man må bli bevisst på hva som skaper stress for en selv.

– Det er helt individuelt. Og, etter at man har funnet ut av det, kan man begynne å rydde. Man må ta noen egne valg, sier hun.

Hun er ikke redd for å oppleve en ny stressreaksjon, ettersom hun selv mener at hun har blitt mer var på symptomene.

– Man kan jo aldri vite helt sikkert, men per nå begynner jeg å kjenne igjen når det har gått for langt. Kjenner jeg fysisk ubehag, er jeg nødt til å sette meg ned, sier Omdal.

Elin Skogen, daglig leder for Psykiatrisk Opplysning og én av lederne for Schizofrenidagene, synes det er både vindunderlig og befriende at en så dyktig og flink dame som Omdal, kan være så ekte og ærlig og si det som det er.

– Jeg tror hun hadde hele salen med seg, og det var ikke ett menneske som ikke kjente seg igjen. Vi må bli bedre til å snakke om livet og hverdagen, sier Skogen.

Mer fra Dagsavisen