Ap mener sykehjemsløfte kan strande på kokkemangel

Frp-løftet om tilskudd til kjøkken og kokk ved landets sykehjem er et luftslott, mener Aps Martin Henriksen. I flere år har søkertallet til kokkefaget falt.

– Frp-leder Siv Jensen må først sørge for at det faktisk utdannes nok kokker før hun kaster om seg med løfter om kokker til alle, sier Henriksen til NTB.

Han viser til tall fra Utdanningsdirektoratet som synliggjør at det siden 2013 er blitt 776 færre søkere til kokkefaget. Nedgangen er på 15 prosent. I samme tidsrom har elevtallet innen restaurant- og matfag falt fra 3.955 til 3.502 elever, påpeker Henriksen.

LES OGSÅ: Frps kokkeløfte skaper jubel i KrF

Må gjøre mer

– Å få flere til å bli kokk er viktig for å gi eldre god mat, men også for restaurantnæringen, turistnæringen og eksport. Arbeiderpartiet har flere forslag som kunnskapsministeren straks bør ta tak i, sier Henriksen.

Han viser blant annet til Ap-forslaget om den praktiske skolesekken, der tanken er at grunnskoleelever skal få sjansen til å prøve seg ut i et eller flere yrkesfag.

– For defensivt

Høyres Sveinung Stensland tar regjeringspartner Frp i forsvar:

– Dette er for defensivt av Ap! Flere kokker i sykehjem vil jo gi større muligheter for dem som vil bli kokk. Dette er en gladnyhet både for dem som vil ha bedre kosthold for eldre, og dem som vil ha utdannet flere kokker, sier han.

LES OGSÅ: Stavangers sykehjem bryter arbeidsmiljøloven

Stensland mener det med Aps logikk ikke blir mulig å uttrykke ambisjoner om å øke andelen leger, fagarbeidere eller sykepleiere heller.

– Alle disse gruppene er det stedvis mangel på, framholder han.

LES OGSÅ: – Det er en skam at vi ikke blir hørt

Tilskuddsordning

Henriksen hevder på sin side at selve problemet er regjeringens manglende evne til å øke rekrutteringen av nye kokkelærlinger.

– Vi forstår ikke hvorfor regjeringen passivt ser på utviklingen i matfagene. Enten folk skal spise på Maaemo eller på et sykehjem, så trenger vi norske kokker som lager god mat, sier han.

Det var i landsmøtetalen sin at Frp-leder Siv Jensen kom med løftet om å innføre en egen tilskuddsordning som skal gjøre det mulig for kommunene å reetablere eller bygge lokalkjøkken samt ansette egen kokk ved landets sykehjem.

LES OGSÅ: Ny rapport: Bra på skole, svakere på helse