Øystein Hansen (Ap) er blitt kastet ut, inn, ut - og nå inn på Stortinget igjen. Bildet er fra Aps valgvake i Stavanger.

Ap med fire mandater i sluttspurten

Fintellingen av stemmene etter stortingsvalget har allerede sendt flere kandidater ut og inn av Stortinget. Aps Øystein Hansen nærmer seg stortingsplass.

Tirsdag kveld var 99,8 prosent av stemmene på landsbasis talt opp.

I Hordaland kjemper Venstre-nestleder Terje Breivik med Frps Torkil Åmland om en stortingsplass. Rundt klokka 18 var det kun 115 stemmer som skilte de to kandidatene, ifølge NTBs oversikt basert på Valgdirektoratets råtall. Da lå Breivik an til å få stortingsplassen.

Denne fintellingen påvirket også fordelingen av utjevningsmandater, og dermed var også Senterpartiets Nils T. Bjørke inne på Stortinget. Han var hjemme på gården i Voss da han fikk beskjeden tirsdag ettermiddag.

– Det er jo dette vi har kjempet for, så dette er moro. Jeg hadde ikke helt troen på det, i alle fall ikke etter i går kveld, sier den tidligere lederen i Norges Bondelag til Bergens Tidende.

LES OGSÅ: Over og ut for Iselin Nybø

Foreløpig ute

Lenge lå det an til at Arbeiderpartiet skulle få tre mandater i Rogaland – det samme som i 2013. Men i løpet av tirsdag ettermiddag skiftet landskapet seg i takt med at flere stemmer ble talt opp.

Plutselig var Øystein Langholm Hansen inne på Stortinget som Arbeiderpartiets fjerde mandat fra fylket, mens Høyres Aleksander Stokkebø falt ut. Rundt klokka 18 var det bare 53 stemmer som skilte de to kandidatene.

Endringene i ett fylke kan fort få konsekvenser for utjevningsmandatene i andre fylker.

LES OGSÅ: Stokkebø fikk nye sko og trolig fast plass på Stortinget

81 mandater

I Oslo tok Høyres Stefan Heggelund i løpet av dagen et utjevningsmandat fra Arbeiderpartiets Zaineb Al-Samarai, og Høyre er dermed inne med seks mandater fra hovedstaden.

De siste tallene gir Ap, Sp, SV, MDG og Rødt 81 mandater på Stortinget, mens H, Frp, V og KrF har 88 mandater.

(©NTB)