Jone Laursen er både leder i Stavanger Ap og ansatt i Stavanger Aftenblad. Ingen problem mener Laursen selv. Foto: Thor Erik Waage

Ap-Laursen i rolleskvis

Nyvalgt leder i Stavanger Ap, Jone Laursen, er også redigerer ved den redaksjonelle desken i Stavanger Aftenblad. Er det et problem? Nei, mener Laursen og sjefredaktør Lars Helle. Ja, mener Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk.

Følg RA på Facebook og Twitter!

Nei, mener Jone Laursen selv.

– Jeg har sittet i Stavanger Ap sitt styre i fire år. Jeg sitter også i bystyret. Det har ikke vært et problem til nå. Hadde det vært et kjempeproblem, så hadde sjefredaktør Lars Helle snakket med meg, sier Laursen til RA.

Den ferske Ap-lederen understreker at det ikke er noen fare for at han kan blande hattene.

– Er jeg på jobb, så er jeg på jobb. Ellers er jeg politiker. Jeg er profesjonell. Jeg skiller veldig på rollene, poengterer Laursen.

LES OGSÅ: Han er Stavanger Aps nye leder

–Jeg har fått kommentarer. Jeg tror det er diskutert i journalistkretsene. De som jobber med meg vet at jeg er profesjonell, legger han til.

Laursen påpeker at han ikke nødvendigvis trenger å redigere politikksider i avisen.

– Det finnes andre sider, sport og kultur. Jeg var på jobb forrige uke da det blåste rundt Ap, men jobbmessig hadde jeg ingenting med det å gjøre, sier Laursen, som også forteller at jobben hans i Stavanger Aftenblad heller ikke er et problem for Stavanger Ap.

Helle: – Leserne er viktigst

Sjefredaktør i Stavanger Aftenblad, Lars Helle, sier at både han og Laursen er oppmerksomme på problemstillingen.

– I saker hvor han er omtalt skal vi gjøre leserne oppmerksomme på at han er ansatt i Aftenbladet. Han skal heller ikke redigere sider hvor han selv er omtalt, eller som han har en tilknytning til, sier Helle.
Lesernes tillit er det viktigste.

– Vi vurderer lesernes tillit hele tiden. Det som er avgjørende er hva leserne synes. Det er viktig at også leserne er oppmerksomme på dette. Så langt har det ikke vært problemer. Vi er åpne om dette, og vi er trygge på at vi skal klare å skille rollene. Det er viktig å få fram at Laursen ikke skriver saker selv, sier Helle, som legger til at Laursen vil bli behandlet likt som alle andre politikere.

Helle er positiv til at ansatte i avisen er samfunnsengasjerte.

– Det hadde vært underlig om vi hadde et forbud mot det. Laursen har et veldig langt engasjement i fagbevegelsen, sier Helle.

– Kan bli en utfordring

Klubbleder i Stavanger Aftenblad, Erlend Skarsaune, regner med at det er stilt krav til hvordan avisen og Laursen skal håndtere saken.

– Man skal ikke lukke øynene for problemstillingen. Jeg er opptatt av at ting skal holdes rent. Det hviler også et ansvar på Laursen om at han skiller sine roller. Det kan bli en utfordring i redaksjonen hvor vi sitter i et åpent landskap og hvor det deles informasjon om ulike saker. Til nå så virker det ikke som at dette har vært til Ap sin fordel. Ap har kritisert Aftenbladets dekking av Ap, sier Skarsaune, som sier problemstillingen ikke har vært et tema i klubben. Laursen er ikke medlem av Norsk Journalistlag.

LES OGSÅ: Ingen motkandidat til valg av Ap-leder

– Blir problematisk uansett

Gunnar Bodahl-Johansen, ekspert i presseetikk, mener det er umulig å håndtere doble lojaliteter.

– For meg er dette problematisk for alle parter. For Jone Laursen, Stavanger Aftenblad, publikum, Stavanger Ap og andre partier, sier Bodahl-Johansen til RA.

– Laursen har lojalitet overfor Ap. Han kan ikke slenge rundt med opplysninger i redaksjonen som han har fått fra det politiske miljøet. Samtidig, på jobb i Aftenbladet, kan han ikke sitte inne med opplysninger som er av interesse for offentligheten. Doble lojaliteter skaper umulige situasjoner. Uavhengig av hvilken rolle man har i redaksjonen. Jeg skjønner ikke hvordan man kan operere på denne måten, sier Bodahl-Johansen.

– Bør Laursen velge?

– Har man valgt å være journalist, og jobbe for offentligheten, så har man valgt et yrke hvor man må velge bort andre posisjoner, svarer Bodahl-Johansen.

– Jeg trodde vi var ferdig med denne diskusjonen. Jeg håper ikke mediene tar lett på dette, avslutter han.