Ap-Kari får drahjelp av Jonas

Kamp mot barnefattigdom, styrket fellesskole, bedre barnehager og bedre eldreomsorg er fanesakene Ap-topp Nessa Nordtun trekker fram før årets kommunevalg.

Ordførerkandidat Kari Nessa Nordtun får i dag drahjelp av Ap-leder Jonas Gahr Støre, som har valgt Stavanger i valgkampoppkjøringen til kommune- og fylkestingsvalget 9. september.

Stavanger Ap øyner muligheten til å skyve Høyre ut av posisjon for første gang på 24 år.

– Mye går godt i Stavanger, og det er mange som har det godt. Det er imidlertid flere og flere som ikke har det så godt. Vi er i ferd med å få et A- og et B-lag i befolkningen, og det vil vårt parti arbeide mot, sier Nessa Nordtun, som også er Aps gruppeleder.

LES OGSÅ: 86,1 prosent flere fattige barn i én bydel: Se tall og årsaker

Skole

Kamp mot privatskoler og for en styrket offentlig skole vil være et viktig budskap.

– Vi har aldri hatt så mange eliteskoler som vi har nå, og Stavanger er den byen i landet der barnefattigdommen øker mest, sier Nessa Nordtun.

Mer penger til grunnbemanning i skole, barnehage og eldreomsorg er et sentralt valgløfte.

– Stavanger Ap ønsker å fortsette å støtte opp om energibyen og idrettsbyen Stavanger, men først og fremst vil vi styrke de viktige fellesskapsarenaene våre: Fellesskolen, barnehagene og eldreomsorgen, sier ordførerkandidaten.
Hun hevder at Stavanger kommune går i feil retning, og peker på Kommunal Rapports Barometer over kvaliteten på byens tjenester innen skole, barnehage og eldreomsorg i landets ulike kommuner.

– Stavanger kommune faller som en stein på Kommunebarometeret, sier Nessa Nordtun, og trekker fram at Stavanger har høye skatteinntekter, 122 prosent av landssnittet, og årlig får store summer i utbytte gjennom selskaper som Lyse.

– Det er for svakt at Stavanger da ikke klarer å være i norgestoppen i å levere kommunale tjenester. Ap vil at Stavanger skal være den beste byen for barn å vokse opp i, og den beste byen for barnefamilier å bo i, sier Nessa Nordtun.

LES OGSÅ: Skoleopprør sprer seg: – Kan ikke drive forsvarlig nå

Gratis skolemat

Gratis skolemat er et område Ap vil innføre og trappe opp, gradvis.

– Et kinderegg, det fremmer næring, læring og er sosialt utjevnende. Dessuten vil det gjøre hverdagen lettere for barnefamiliene, sier Nessa Nordtun.

– Hvordan skal Ap få råd til å styrke barnehage, skole og eldresektor, når dagens styre ikke har råd til det?

– Vi må bruke penger smartere, og bruke mindre på ikke-lovpålagte oppgaver. Dagens høyreallianse hiver ut penger til Stavanger Forum. Vi ønsker heller ikke å bruke 80 millioner kroner til luksusturisme i Lysefjorden. Vi vil ha en lokal vikarpool i barnehage og eldreomsorg, i stedet for å bruke penger til utbytte til eiere av steindyre vikarbyråer.

Nessa Nordtun mener økt grunnbemanning vil redusere sykefraværet, og dermed spare store summer.

– Sykefraværet i kommunen er det høyeste på over ti år, og økt grunnbemanning reduserer sykefravær. Det handler om å prioritere barn og eldreomsorg: Det viktigste i livet må også være det viktigste i politikken, sier Nessa Nordtun. 

LES OGSÅ: Dystre skoletall og –rapporter

Støre starter i Stavanger

Ap-leder Støre starter valgkampen i Høyre-bastionen Stavanger. 

Ap-lederen drar i dag på stemmesanking i Stavanger, halvannen måned før kommune- og fylkestingsvalget. 

– Jeg gleder meg til å starte i Stavanger, Kristiansand og Egersund. I de to første byene er vi i utfordrerposisjon, og jobber for å gi dem et nytt styre, sier Støre til NTB.

Arbeiderpartiet vil mobilisere maksimalt for å beholde posisjonen i Oslo, Trondheim og Bergen, og har ambisjon om å kapre makten i Stavanger, valgturneens første stopp.

– Høyres utstillingsvindu slår sprekker, er dommen fra Støre, som mener 24 år med Høyre-styre er nok, og trekker fram høy barnefattigdom i Stavanger, en sosial skjevhet som begrenser mulighetene for en trygg oppvekst.

– Vi har makten i tre av de fire største byene. Den skal vi beholde. Nå skal vi ta opp kampen om Stavanger, sier Ap-lederen.

Den siste meningsmålingen i Stavanger, utført av Respons Analyse for Stavanger Aftenblad og VG, viser at Høyre kan miste flertallet dersom samarbeidspartnerne lekker enda mer til bompengepartiet FNB.

– Arbeiderpartiet vil trenge hjelp. Enten må de vokse selv, eller så må samarbeidspartnerne SV, Rødt og MDG dekke opp for deres tilbakegang, mener Johan Giertsen i Polls of polls, som imidlertid understreker at den store bevegelsen i velgermassen, spesielt til bompengepartiet FNB. Det gjør at usikkerheten større enn normalt i et valgår.

Bompengeopprøret og FNBs vind i seilene i flere storbyer bekymrer ikke Støre.

– Jeg mener partier som bare har én sak, sjelden gir gode løsninger. Kommunestyrer skal ta beslutninger hver dag om mange andre ting enn bompenger. Velgerne står ved et veiskille og må derfor ta stilling til hvilken politikk de vil ha. En stemme til bompengepartiene i Oslo, Bergen og Tromsø er en stemme til et høyrestyre, mener Støre.

Han avviser at Ap-landsmøtets skroting av Lofoten-kompromisset vil spolere for et godt Stavanger-valg.
– Jeg ser av meningsmålingene at vi styrker oss blant LOs medlemmer, og jeg tar det som et tegn på at trenden snur.

Vi skal utvikle og ikke avvikle olje- og gassnæringen, konstaterer Støre. (NTB)

Fakta om Aps oppslutning i ulike storbyer: 

Oslo: 19,9 prosent, ned 7,9 prosent mot aprilmåling (Norstat for NRK og Aftenposten)
Bergen: 20,8 prosent, opp 2,2 prosentpoeng fra mai (Respons Analyse for BT)
Trondheim: 31, 2 prosent oppslutning, ned 10,3 prosentpoeng fra 2015-resultatet, fram 5 prosentpoeng fra tilsvarende måling i februar. (Respons Analyse for Adresseavisen og NRK)
Stavanger: 22,4 prosent, ned 4,1 prosentpoeng fra 2015-resultatet (Respons Analyse for VG og Stavanger Aftenblad)