Nyheter

«Antall lærlingplasser er redusert. Svikter vi ungdommen?»

I midten av juli står fremdeles 677 ungdommer uten tilbud om læreplass I Rogaland. Dette er et svært høyt tall i forhold til tidligere år, bortsett fra året 2015, skriver Hilde Karlsen (H).

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Av: Hilde Karlsen, bystyrerepresentant (Høyre)

I 2012 inngikk staten og partene i arbeidslivet en kontrakt for å sikre at flere fikk lærlingplasser, målet var å øke antall lærlingplasser med 20 prosent inne 2015. Nå skriver vi 2016 og det er det stikk motsatte som har skjedd, færre fikk læreplasser i 2015 enn i 2012.

I samme periode så har det vært jobbet aktiv for å heve statusen på yrkesfagene og ungdommen har blitt oppfordret til å søke på yrkesfaglige retninger. Mye av dette arbeidet har vært vellykket og vi ser at ungdommen de senere årene har strømmet til yrkesfagene. Det er disse som nå skal starte voksenlivet med en læreplass.

Uten læreplass er årene på videregående bortkastet og ungdommen står igjen uten verken læreplass eller studiekompetanse i et svært vanskelig arbeidsmarked.

Når vi ser på hvilke videregående retninger ungdommen har søkt på i år, så er dette et alvorlig faresignal for framtidig arbeidskraft. I år ser vi at ungdommen svikter de tradisjonelle oljefagene og heller søker på helse- og sosialfag og studiespesialisering.

Det er bra at årets ungdomskull følger med på utviklingen i arbeidslivet, og helse og sosialarbeider har vi hatt mangel på i mange år og det er en kompetanse som vi aldri kan få nok av. Det er også bra at ungdommen tar yrkesrettede valg etter interesse, men alle kan ikke ta masterutdanning, vi trenger også de som har god kompetanse innen de yrkesrettede fagene. Vi vet også lite om hvilke sysselsettingsbehov og fag det vil bli bruk for om noen år når årets kull er ferdig med sitt utdanningsløp og er klare til å søke læreplass.

Det vi imidlertid vet er at det fremdeles er noen generasjoner igjen før norsk sokkel er tømt for oljeressurser. Norge har tatt mål av seg til å være ledende på teknologi inne olje og gass. Den flukten vi nå ser fra oljerelaterte fag er derfor svært alvorlig både fordi vi vil mangle nødvendig arbeidskraft og kompetanse om noen år.

Vi har i dag en aldrende generasjon med fagfolk på sokkelen og vi vil trenge mye påfyll av unge arbeidstakere i de nærmeste årene for å erstatte denne kompetansen. Kanskje er det derfor ikke bare ungdommen vi svikter når næringslivet ikke stiller opp med et tilstrekkelig antall læreplasser i år?

Det har blitt lagt ned mye arbeid fra fylkeskommunen, NHO og NAV for å få næringslivet til å stille opp med lærlingplasser. Vi ser stadig flere offentlige instanser har lærlingklausul i sine anbud og det jobbes for at flere skal ha slike klausuler i sine anbud. Kanskje kunne dette også vært innført i det private næringsliv. Det som imidlertid er viktig med slike klausuler er at de blir fulgt opp og kontrollert slik at vi faktisk sikrer at de som vinner anbudet faktisk tar inn lærlinger.

Da tidligere fylkesordfører Janne Johnsen var leder i yrkesopplæringsnemnda, la hun ned mye arbeid for å få næringslivet til å stille opp med lærlingplasser, og hun lyktes i stor grad med dette arbeidet. Jeg håper nå at dagens leder i yrkesopplæringsnemnda, Marianne Chesak også har dette høyt på agendaen slik at vi også i år klare å motivert bedriftene til å ta inn flere lærlinger.

Regjeringen har også økt lærlingtilskuddet ytterligere i 2016 for å gjøre det enklere for bedrifter å ta inn flere lærlinger uten at det blir en for stor økonomisk belastning. Jeg håper det hjelper slik at flere får muligheten.

Vi var i samme situasjon for noen år siden, der man heller ikke tok inn lærlinger. Det førte til et dramatisk fall i søkere til yrkesfagene og vi ble straffet med en svært kostbar mangel på fagfolk i årevis. La oss ikke gjøre samme feilen igjen.

Ta vare på ungdommen og la de få en god start på voksenlivet. Ikke la flere årskull med ungdommer få en vanskelig start på voksenlivet enten som arbeidsledige eller blir tvunget til å ta en utdanning som de ikke har interesse for.

Jeg håper bedriftene ser at det løfter kompetansen i bedriften å ta inn lærlinger samtidig som en sikrer ettervekst og kompetanse som bedriften vil trenge om noen år når disse er ferdig med læretiden.

Tradisjonelt så har Rogaland vært best på lærlinger og jeg håper at vi kan bevise at vi er det også i år. Jeg forstår at det kan være vanskelig i år med mange oppsagte og permitterte, men jeg håper alle bedrifter kan ta en runde til, se om dere kan ta inn en ekstra i år. Eller kanskje er det i år dere skal ta inn lærlinger selv om dere ikke har gjort det tidligere. Jeg har et håp om at når desember kommer så har de fleste av årets ungdomskull kommet seg i lære.

Til slutt en liten hilsen til ungdommen skal begynne på sitt yrkesfaglige løp i august, det er vanskelig selv for dem som har gjort det bra på skolen å få læreplass, derfor er det ekstremt viktig å ta skolearbeidet på alvor, møt på skolen, det kan bety forskjellen på en læreplass eller ikke etter årene på videregående.

Lykke til!

Mer fra: Nyheter