Susanne Andersen var en del av en gruppe som tok igjen gruppen foran på oppløpet, og plutselig ble hun en del av medaljekampen i sitt første senior-VM. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Andersen etter sjuendeplassen: – Hadde aldri trodd det på forhånd

Susanne Andersen var bruddvillig og kjøresterk hele VM-fellesstarten gjennom, og da hennes gruppe tok igjen utfordrerne på oppløpet spurtert Stavanger-jenta inn til 7. plass på sin første fellesstart i seniorklassen.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter å ha blitt frakjørt opp Laksebakken den siste gangen, så gruppen bak gullmedaljevinner Blaak fra Nederland så mye på hverandre at Susanne Andersen og de bak klarte å ta dem igjen og kjempe om medaljene. Etter en god spurt endte det til slutt opp med en strålende sjuendeplass for sykkeltalentet fra Stavanger.

– Jeg hadde aldri trodd det på forhånd at jeg skulle komme så høyt opp. Jeg sa på forhånd at jeg skulle være med hvis det var en gruppe på 30 mann over siste bakken, og da visste jeg at mulighetene var til stede. Men det skal mye til, og vi hadde mange foran oss da vi kjørte over toppen. Vita Heine jafset inn den ene seksmanngruppen etter den andre, og plutselig var vi med i spurten om medaljene, sier Andersen til RA i mixed zone etter rittet.

LES OGSÅ: Andersen vil ta en lederrolle i norsk kvinnesykkel

– Kunne vært tøffere på slutten

19-åringen var i fjor skuffet da hun tok bronse i juniorenes fellesstart, og også etter målgang i Bergen kom det noen tårer.

– Jeg er ikke sur denne gangen, og egentlig veldig fornøyd selv om jeg igjen sutret og gren etter målgang. Det var vel en blanding av at jeg var sliten og glad, skuffet og rørt over Bergen. Jeg har slått Amalie Dideriksen (tok bronse) i spurt mange ganger før, og når jeg kommer i slike muligheter har jeg alltid tro på at jeg kan ta medalje, sier hun.

Andersen erkjenner at hun kunne ha vært tøffere på slutten, og kanskje sikret seg en bedre plassering.

– Posisjonskampen er en del av syklingen, og i dag fikk jeg den posisjonen jeg fikk. Det er ikke så mye mer å gjøre med det. Vi tok igjen de andre i svingen inn mot oppløpet, og da kommer det folk på begge sider av meg. Jeg prøver å henge meg på så godt jeg kan, og tar det hjulet jeg mener er best. De fleste prøvde å spurte til venstre, og derfor gikk jeg til høyre. Hadde jeg startet litt før, eller vært litt tøffere hadde det vært mulig å komme høyere opp, sier hun.

LES OGSÅ: Stavanger får Skandinavias største sykkelritt

– Alt jeg gjør er ikke helt gjennomtenkt

Andersen viste seg fram tidlig, da hun tauet feltet opp Laksebakken første gang. Sykkeltalentet var bruddvillig og kjørevillig hele løpet gjennom, og viste seg stadig vekk frem i hovedfeltet. Med litt over fire runder igjen å kjøre gikk hun også i solobrudd og lå nesten i ti kilometer alene i front med rundt 30 sekunder på det meste.

– Jeg hadde egentlig ingen plan med det bruddet. Jeg prøvde å få med meg noen, men det var ingen som ville være med. Da tenkte jeg at jeg ikke kunne slippe meg ned, så jeg får heller bare kjøre til noen tar meg igjen, sier hun og fortsetter:

– Jeg kjente det var tungt opp bakken neste runde, og at jeg kunne spart mer krefter hvis jeg hadde bare ligget i feltet. Men det er ikke alt jeg gjør som er helt gjennomtenkt, og det er slik jeg liker å sykle, sier Andersen som ikke mener det påvirket spurten hennes nevneverdig.

LES OGSÅ: Kristoff skyver presset over på Boasson Hagen

Tror ikke hun får oppleve noe lignende

I løpet av det bruddet kom hun også alene til mål på en av rundene, og forteller at det var en uforglemmelig opplevelse.

– Da jeg lå der alene og syklet langs Bryggen fikk jeg så store jubelbrøl og heiarop at jeg nesten glemte at jeg lå alene i tet. Jeg har aldri opplevd noe lignende,og tviler på at jeg kommer til å oppleve noe sånt igjen. Det var mer folk her enn i Flandern rundt, og det synes jeg viser at sykkelinteressen i Norge er større enn vi tror, sier Andersen

Selv om hun kommer fra Stavanger, skryter hun gjerne av Bergen på en dag som denne.

– I dag har Bergen virkelig levert altså, med fantastisk vær og utrolig mye folk. Det har vært en sinnsykt stor opplevelse å få sykle VM på hjemmebane, med så mange folk og så god stemning. Jeg merket at det ble litt overtenning, da jeg var litt ekstra giret i dag, men målet i dag var å være aggressive og det var vi, sier hun.

LES OGSÅ: Lutro føler seg heldig som får sykle i Bergen