Alle stemmene er telt opp i Sandnes: — En formidabel nedgang

Ap står til slutt med flest stemmer i Sandnes med 25,1 prosent av oppslutningen, men mister syv mandater etter stor nedgang.

I Folkets Hus i Sandnes ser ordfører Stanley Wirak med store øyne på skjermen når de første tallene kommer klokken 21.00. 

Den første prognosen viser at Sandnes Arbeiderparti har en foreløpig oppslutning på 26,1 prosent.

Klokken 00:18 er opptellingen ferdig og Ap står med 25,1 prosent av stemmene. Det er 10,8 prosent dårligere enn forrige valg, som betyr at partiet mister syv representanter i bystyret.

Wirak var optimistisk da RA snakket med ham klokken 21.00, selv om partiet da hadde falt med 10,2 prosentpoeng fra forrige kommunestyrevalg. 

– Det er litt for tidlig å si, men akkurat her og nå kan det se ut som det går mot fire nye år som ordfører. Resultatet er bedre enn gallupen for to uker siden, men jeg tror det vil stige litt til utover opptellingen, sier han til RA.

–  Det skal sies at resultatet er en formidabel nedgang, så vi må ta med det i betraktning, sier Wirak.

Foreløpig ser det ut som om Sandnes Ap kan miste syv mandater.

– Det er ikke særlig lystig, men jeg tror det ender litt bedre enn det. Dette er summen av mange ting. Vi gjorde et brakvalg forrige gang, et valgresultat som var helt utenom det vi har hatt de siste 30-40 årene. Så har vi slitt med bompenger, men nå har vi får vekk rushtidsavgiften, så jeg tror det hjalp. Vi har også slitt nasjonalt, men vi ligger bedre an enn i fylkestinget. Relativt sett har vi gjort et godt valg i Sandnes, selv om jeg gjerne skulle sett 30-tallet, sier Wirak.

– Går det mot et skifte i Sandnes?

– Nei, det tror jeg ikke. Vi hadde to tredjedels flertall i fjor. Vi hadde 33 av 49 mandater, et helt uvanlig stort flertall.

FNB Sandnes koser seg

Bompengepartiet står for 9,2 prosent av opptellingen  i Sandnes klokken når opptellingen er ferdig. Det betyr fem mandanter i bystyret, noe som gleder FNBs ordførerkandidat i kommunen.

– Dette er vi kjempefornøyde med, sier Ellen Karin Moen til RA tidligere på kvelden.

– Fra ingen til fem mandanter er et kjempebyks!

Men Moen er ikke så overrasket over hvorfor bompartiet gjør det så bra, ikke bare i Sandnes.

– Jeg tror det er todelt. Det er bomsaken i seg selv, som ga såpass mye frustrasjon. Den andre siden tror jeg er en voksende forakt for politikere. Vi har hørt at folk sier de skal stemme på oss for de er leie og mener det trengs nytt blod i politikken. Bompengesaken var nok dråpen som fikk begeret til å renne over.

Men tross positive tall så langt, tror ikke Moen de vil bli tatt særlig godt imot i Sandnes-politikken ennå. Den nåværende koalisjonen ligger an til å bli sittende nokså godt etter valget.

– De i posisjon ligger godt an, så vi ser ikke for oss at noen kommer til å kontakte oss om samarbeid, men da blir vi sittende fritt og da stemmer vi fra sak til sak. Vi kan ende med å stemme begge veier. Vi blir fort en vaktbikkje!

Slik stemte Sandnes: 

* Frp: 18,3 prosent

* H: 16,3 prosent

* FNB: 9,2 prosent

* KrF: 7,4 prosent

* SP: 7 prosent

* MDG: 5 prosent

* SV: 4,4 prosent

* R: 2,3 prosent

* V: 2,4 prosent

* PP: 1,2 prosent

* Partiet de kristne: 1,2 prosent

* Liberalistene: 0,4 prosent