Navn i nyhetene

– Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen

NAVN I NYHETENE: Brannsjefen i Rogaland brann- og redning IKS gir tips og advarsler før nyttår.

Hvem: Nils-Erik Haagenrud (58)

Hva: Brann- of redningssjef i Rogaland brann- og redning IKS siden februar i år. Tidligere brannsjef i Midt-Hedmark brann- og redningsvesen.

– Er nyttår en vanskelig tid for brannvesenet?
– Ja, vi er litt på tå i forhold til tidligere erfaringer med fyrverkeri.

– Hva bør folk tenke på når de nå skal fyre opp masse fyrverkeri?
– Vi anbefaler folk å følge bruksanvisningen på fyrverkeriet. De reglene går ut på at man skal planlegge i god tid og at fyrverkeriet skal stå sikkert. Selv om det er ulovlig å sende opp pinneraketter i Norge kan man få tak i dem andre plasser. Noen har det veldig hyggelig til to minutter på tolv, så er det full panikk og ut for å skyte opp fyrverkeri. Beskyttelsesbriller er også viktig. Været også, spesielt hvis det ikke kommer noe nedbør, for det ligger ikke noe snø på bakken. Da kan det også ta fyr i gresset.

– Hva er straffbart?
– Politiet gir bøter for pinneraketter. Det politimesteren også er veldig klar på er bøter for oppskytning utenfor de riktige tidsrammene. Og i verste fall, om en forårsaker brann, kan man risikere fengsel. Vi er erstatningsansvarlige for det vi gjør, og det tror jeg ikke alle tenker på nyttårsaften. Hvis man ikke har god nok avstand fra hus og annet treverk så kan det ta fyr. Det er det vi er redde for.

– Hva er det verste en kan gjøre?
– Alkohol og fyrverkeri hører ikke sammen. Det verste man kan gjøre er å være beruset og skyte opp raketter, og ta det som en lek. Man må forholde seg til sikkerhetsreglene, og finne en trygg plass å skyte opp.

– Hvor og når kan vi ikke skyte opp?
– Det er en forbudssone i Gamle Stavanger og i Time kommune, og litt i Randaberg sentrum. En må også respektere tidsrommet en kan skyte opp fyrverkeri. Det sliter vi litt med å få folk til å respektere. Det er tillat mellom klokken 18.00 og 02.00, men vi registrerer at folk skyter opp dager i forveien og i ettertid.

– Hvordan forbereder brannvesenet seg til nyttårsaften?
– Vi øker beredskapen, særlig i Stavanger med tanke på den gamle trehusbebyggelsen i Gamle Stavanger hvor vi er litt redd noe skal skje. Selv om det er etablert et forbudsområde der så vet vi at ikke alle respekterer det. I tillegg bemanner vi bilene og kjører rundt for å være mer synlige i miljøet.

– Hvordan opplever dere en typisk dag på jobben på nyttårsaften?
– Det normale på nyttårsaften er at vi bemanner bilene noen timer og kjører rundt for å være synlige. Fra erfaring vet vi at vi får flere utrykninger fordi det er noen som ikke er forsiktige.

– Hva kan gjøres for mer sikkerhet på nyttårsaften?
– Det er viktig at vi er synlige også i mediebildet, og gir gode råd for mer sikkerhet. Det er egentlig det vi kan gjøre. Det har også blitt mye bedre etter at pinnerakettene ble ulovlige. Her registrerer vi en stor forbedring. Hvis man skal tenke forebyggende er vi glade for at noen kommuner og byer har fellesoppskytninger, under kontrollerte forhold. Det er anbefalingen vår. Et totalforbud mot fyrverkeri blir vanskelig å få til, men ut ifra mitt ståsted hadde jeg ikke hatt noe imot det.

– Spesielle historier?
– Vi har sett noen skrekkeksempler gjennom årene hvor folk har vært veldig beruset og sendt fyrverkeri mot hverandre, i stedet for å sette dem på bakken eller i flasker har de holdt dem i hendene og siktet på hverandre. Også raketter som har endt opp i loft og satt fyr på boliger.

– Hvem var din barndomshelt?
– Det var nok faren min.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Det at andre har det godt.

– Favorittbok eller film?
– «Schindlers liste» har vel kanskje preget meg mest. Av bøker ... Helge Ingstad er en av favorittene.

– Hva er du villig å gå i demonstrasjonstog mot?
– Urettferdighet.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Hmm ... Erna Solberg syns jeg er interessant.

Mer fra Dagsavisen