Alexander Kristoff har tatt EM-gull og VM-sølv denne sesongen. Det til tross for at mange mente han var ferdig på toppnivå. Storhaug-ekspressen er langt fra ferdig, og blant Norges aller beste idrettsutøvere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

«Alexander den store»

KOMMENTAR: Aleksander den store klarte nesten å erobre hele verden da han holdt på omlag 300 år før Kristus, og 2017 år etter Kristus kopierte Alexander Kristoff navnebroren da han kun ble slått av Peter den største.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter det som må kunne karakteriseres som et ganske svakt mesterskap av Norge på hjemmebane, i hvert fall sportslig sett, var det store forhåpninger og forventninger om at den norske gullduoen Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen skulle gjøre folkefesten i Bergen fullendt.

Det er lett å glemme hvor god Alexander Kristoff har vært, og Storhaug-ekspressen er en mann for de store endagsklassikerne. I sommer var det mye skriverier om at Kristoff var ferdig på det øverste nivået, da han heller ikke i år klarte å ta en etappeseier i Tour de France. Mange mente at han ikke kom til å vinne mot de beste igjen, og det beviste han til gangs at han kunne igjen i dag.

LES OGSÅ: Kristoff skyver presset over på Boasson Hagen

Det er nesten vanskelig å fatte hvor stort et VM-gull i sykkel er. Sykkel er blant verdens aller største idretter, og det krever altså så mye for å i det hele tatt komme opp på et nivå der du faktisk får lov til å kjøre profesjonell sykling. Fra der er det avsindig lang avstand til verdenstoppen, der Alexander Kristoff er.

Brede Hangeland har i mange, mange år vært ansett som den største idrettsutøveren fra regionen. Det fordi han, sammen med Erik Thorstvedt, har spilt fotball i den engelske toppdivisjonen. Hangeland i åtte sesonger og Thorstvedt i sju. Hangeland vant aldri noe, mens Thorstvedt vant verdens eldste cupturnering.

Med landslaget var de aldri i nærheten av å vinne noe, og Hangeland har ikke en gang deltatt i mesterskap. Thorstvedt har deltatt i OL og VM, mens Alexander Kristoff altså har tatt bronse i OL, vunnet EM og i tillegg har han nå også sølvmedalje fra EM.

LES OGSÅ: Kristoff europeisk mester i Herning

De eneste som er i nærheten av å måle seg er brødrene Ingebrigtsen. Der Filip har VM-bronse og EM-gull, mens Henrik har gull, sølv og bronse i EM og Jakob som kommer til å bli den beste av dem alle.

Ingen av dem klarer imidlertid å måle seg med Alexander den store. Han slo Greg van Avermaet, regjerende olympisk mester. Han slo Tom Dumoulin, årets vinner av Giro d'Italia. Han slo Michael Matthews, med grønn trøye og to etappeseire fra årets Tour de France. Han slo Julian Alaphilippe, Fernando Gaviria, Michal Kwiatkowski og han slo resten av verdenseliten. 

Det var bare Peter den største som sto i veien. For hva kan man si om en mann med tre strake VM-gull, og som stort sett vinner det han vil. Peter Sagan er et unikum, og en fantastisk underholdende idrettsutøver. En showmann uten like, og en tryllekunstner på sykkelen. Han er syklingens Lionel Messi.

LES OGSÅ: Sagan beklaget seg til Kristoff og det norske folk

Peter Sagan er en sånn type rytter som løfter alt, uansett hva det er. Etter en uke med folkefest i Bergen, hadde ikke den største stjernen engang syklet løypen før han ble verdensmester. Jeg får tid til å bli kjent med løypen da jeg skal sykle tolv runder var begrunnelsen for det. Takket være Sagan og Kristoff ble det til slutt akseptabelt nivå på det sportslige Norge leverte også, og festen har gått over alle støvleskaft.

Juniorguttene har vært verdens beste landslag gjennom hele sesongen, og fikk også trofeet og beviset på at det norske juniorlandslaget for menn er best i verden. Bare ikke under mesterskapet på hjemmebane. Da ble det åttendeplass på tempoen, og fiasko på fellesstarten.

LES OGSÅ: – Hadde aldri trodd dette på forhånd

Den regjerende verdensmesteren Kristoffer Halvorsen fikk det også for tungt siste gang over Laksebakken, og var ikke i nærheten av å kopiere sin bragd fra Doha. U23-guttene hadde heller ingen plan B, og dermed røk våre beste medaljekort en etter en.

På kvinnesiden var det ikke store forventninger om å ta medalje, og resultatene i juniorklassene var heller ikke noe å rope hurra for. Det var imidlertid Susanne Andersens prestasjoner på fellesstarten for kvinner, både i form av offensiv kjøring og plassering.

Men på VMs siste dag kom altså vår beste plassering, og den som venter på noe godt venter ikke forgjeves heter det. Sykkelpublikummet i Bergen har ventet hele uken på en medalje, og Aleksander Kristoffs sølvmedalje kunne ikke kommet mer som bestilt.

LES OGSÅ: Andersen sikter seg inn mot VM-gull i 2019