Alaphilippe med maktdemonstrasjon i Tour de France

Tour de France-leder Julian Alaphilippe (27) klinte til og vant fredagens tempoetappe. Han ble dermed den første til å vinne to etapper i årets ritt.

Sammenlagtleder Alaphilippe åpnet glimrende og ledet tempoetappen på målingene underveis. Det så ut til å bli en spennende duell med Geraint Thomas mot slutten, men Alaphilippe økte tempoet på slutten og kjørte inn til en imponerende seier, 14 sekunder foran briten.

Franskmannen øker dermed forspranget i Tour de France-sammendraget til 1.26 minutter til regjerende mester Thomas.

Fredagens temposeier hadde ikke alle sett for seg.

– Jeg kan ikke tro det. Jeg er så glad, sa vinneren i et intervju sendt på TV 2.

Overrasket Thomas

Thomas regnes likevel som favoritt når de nå går inn i knallharde etapper i Pyreneene. Det til tross for at Alaphilippe gang på gang imponerer.

– Jeg forventet egentlig ikke dette fra Alaphilippe, sa Thomas ifølge BBC.

Han fortalte videre at han nå i aller høyeste grad må ta franskmannen på alvor i sammendraget.

– Selvfølgelig kan han gå hele veien. Måten han sykler på, fortsetter han som det, kan han vinne, sa Thomas.

Belgiske Thomas De Gendt ledet lenge etappen, men måtte se at Alaphilippe og Thomas var for raske. De Gendt ble nummer tre.

Stygg velt

Etappen ble også preget av Wout Van Aerts stygge velt. Han kolliderte med et gjerde da han kjempet om ledetiden og ble kjørt til sykehus med en flenge i det høyre beinet. Van Aert er lagkamerat med Amund Grøndahl Jansen i Jumbo-Visma.

Ingen nordmenn klarte å sette sitt preg på tempoetappen. Sven Erik Bystrøm ble bestemann på 84.-plass.

– Det var litt tunge bein i starten, det må jeg innrømme. Det var en middels dag. Jeg tok i, men sparte litt til de harde fjelletappene også, sa Bystrøm til TV 2 om eget løp.

Lørdag venter en tøff fjelletappe i Tour de France. Da skal syklistene avslutte med en tøff stigning opp Col du Tourmalet.

(©NTB