Nyheter

Advarer tenåringsforeldre: – Flere opplever overgrep på nett

Krisesenteret i Stavanger råder foreldre til å sette seg inn i hva barna holder på med på nett, og snakke med dem om det.

En fersk STIR-undersøkelse blant norsk ungdom viser at 38 prosent av de spurte jentene har blitt utsatt for nettovergrep eller digital vold. Blant guttene er det 20 prosent som har opplevd det samme.

Nå ønsker Kristesenteret i Stavanger å invitere til kurs for tenåringsforeldre for å imøtekomme et voksende og vanskelig problem.

– Det virker som vi har fullt et slags behov med dette kurset, da det er veldig mange som er påmeldt, og mange foreldre som engasjerer seg i dette, sier Ine Lea, sikkerhetskoordinator ved Krisesenteret i Stavanger til RA.

Sammen med leder Monica Velde Viste, skal Lea holde kurset som skal gi en innføring i utfordringene knyttet til ungdoms negative opplevelser digitalt. Det kan være alt fra deling av nakenbilder til mobbing i sosiale medier. Målet er at foreldrene skal bli mer bevisste på hva som foregår i barnas nettliv, og hvordan de kan snakke med dem om det.

– Vi vet mange ungdommer ikke forteller foreldrene om ting som å få misbrukt «nudes» (nakenbilder) eller å bli «stalket» på nett, fordi de er redde for å bli dømt av foreldrene, sier Viste.

Hun legger til at ungdommen kan være redd for at foreldrene kjefter på dem, og spør hvorfor de har gjort sånn eller sånn, istedenfor å hjelpe dem å finne ut «hva gjør vi nå?»

LES OGSÅ: – De aller fleste kommer på grunn av vold i parforholdet. 

– Mobbes på Fortnite

Viste tror ikke foreldregenerasjonen forstår hvor vanskelig det er at ungdommen skal prestere både på sosiale medier og i det virkelige liv.

– Det er dobbel så vanskelig å være vellykket som det var for min generasjon da vi var ungdommer, sier hun.

Viste forteller at hun fikk en slags «aha-opplevelse» da hun innså hvor mye tid ungdommen bruker pålogget, og hvor mange som blir utsatt for mobbing.

– Vi visste ikke at det gikk an å bli mobbet innad i et spill som Fortnite. Men det vet vi nå, etter å ha lest mye forskning om dette, sier Viste.

Hun legger også til at barn og unge betaler penger for å være populære på nett, i forhold til likes og «shoutouts.»

Lea mener det er viktig for voksne å forstå hvordan det digitale livet til ungdommen henger tett sammen med «det virkelige livet.»

– Foreldre tenker «nå skal du ikke bruke mer tid på det digitale livet ditt, du må ut i det virkelige livet ditt», men for ungdommen henger kanskje det å være «noen» i det virkelige livet sammen med å være oppdatert i det digitale livet, ellers kan du falle litt ut av på begge felt. Det er en viktig ting å kommunisere til foreldrene.

Hun legger til at om man snakker sammen om disse tingene, kan det være lettere for foreldrene og forstå og godta at barnet for eksempel «må se gjennom alle snap-storyene.»

– Også dette med «streaks» på snapchat ser vi opptar barn og unge så mye at de deler passord med venner for å opprettholde «streaken.» Dette er jo noe som er vanskelig å forstå for oss voksne, men vi må prøve å godta at det er viktig for barna.

LES OGSÅ: Voltekter over internett anmeldes stadig oftere.

– Presset til å dele nudes

– Hvor utbredt er dette med nettovergrep og digital vold? 

– Alt for utbredt dessverre, sier Lea.

Hun viser til at én av tre jenter som har delt nakenbilder har følt seg presset til å gjøre det. Og at barn helt ned i 13 årsalderen deler nakenbilder.

–Vi ser også at ganske små barn forteller at de blir utfryst på nett, i form av at de blir valgt sist eller at de ikke får være med når de skal spille spill. Det er ganske mange som har negative opplevelser. Og veldig mange synes det er vanskelig å snakke med foreldrene sine om det, fordi de tenker at de ikke forstår det digitale, sier Viste.

LES OGSÅ: Jordmødre ved SUS vurderer å si opp jobben. 

– Foreldre bør logge på

Lea og Viste oppsummerer de tre viktigste rådene de har til foreldre:

– Snakk med barna, vær til stede, og sette deg inn i hva de holder på med på nettet.

Viste mener at det er viktig at foreldrene er engasjerte i hva barna gjør på nett, men at de samtidig må la de vokse opp, og gi de noe rom for privatliv.

– Men jeg tenker det er viktig at foreldrene er klare på at er det 13-årsgrense så er det 13-årsgrense, for å bruke plattformer som Facebook eller snapchat.

Kurset holdes på onsdagskveld, og har et par ledige plasser igjen.

Mer fra Dagsavisen