Nyheter

Å stadig bli beskyldt for å snakke ned Sandnes, fikk Thor Magne Seland til å tenne på alle plugger

Heldigvis er det flere gode minner enn dårlige for Høyre-toppen som nå går av.

Etter 12 år i politikken sier Thor Magne Seland stopp. Han står ikke på noen lister, og dropper gjenvalg som Høyres ordførerkandidat i 2019. Nå er det mer familietid som gjelder.

50-åringen gikk aldri Unge Høyre-skolen. Han var 40 år da han hev seg inn i politikken. Seland takket ja til å stå på listen uten å ha vært på et eneste Høyre-møte.

LES OGSÅ: – Høyre trenger en ordførerkandidat som kan bygge allianse med Frp

RA treffer den avtroppende Høyre-toppen på bakrommet til Seland Optikk i Langgata. Han er på vei ut av sirkuset, men blir raskt engasjert når RA spør om hans 12 år i politikken.

– Det mest givende prosjektet var arbeidet med boligsosial handlingsplan. Det var et langsiktig prosjekt hvor det ble jobbet godt på tvers av partiene. Jeg jobbet godt med Signe Nijkamp (KrF), Arne Buchholdt Espedal (Ap) og Karen Irene Stangeland (Ap). Karen Irene satte jeg stor pris på. Jeg lærte mye av Karen Irene. Hun var tøff, men det handlet alltid om sak, aldri person.

– Vi politikere vil jo det samme. Målet er å få en bedre kommune for innbyggerne. Så har politikere og partiene bare andre måter å nå det målet på. Jeg synes det er viktig å gi ros samme hvilket parti man er fra.

LES OGSÅ: – Blir som å spille fiolin på «Titanic»

Forandret politisk klima

Optikeren mener det politiske klimaet har endre seg de siste årene. Det har blitt mer «skyttergravspolitikk», mener han.

Seland mener for mange saker avgjøres og bestemmes på bakrommet, uten debatt og innspill fra opposisjonen.

– Det er posisjonens privilegium, men ofte er vi jo enige. Man skaper bedre politiske klima om man får et bredt flertall, en stor fordel når saker løftes regionalt. I mange saker kunne vi stemt for det samme vedtaket, om vi bare fikk vite det noen timer i forveien – og ikke bare fikk det servert over bordet, sier Seland som synes det var frustrerende at posisjonen med ordfører Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp) i spissen flere ganger beskyldte Seland og opposisjonen for å «snakke ned Sandnes». Seland ble sint.

– Jeg tente på alle plugger. De kunne kneble all kritikk med så si «nå snakker du ned Sandnes», «nå snakker du ned sandnesskolen». Jeg snakker ikke ned Sandnes, skolen eller lærerne selv om jeg stiller spørsmål til posisjonens prioriteringer. Det må være lov å stille spørsmål om det er nok pedagoger, om lærerne har de rette forutsetningen til å lykkes og om de bruker midlene til kommunen riktig, sier Seland.

– I stedet for å argumentere for beslutningene posisjonen gjorde, angrep de retorikken. For meg betyr det at du ikke har gode nok argumenter.

LES OGSÅ: Wirak (Ap) og Seland (H) i tøff ordførerduell

Ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) vil ikke kommentere Selands utspill om nedsnakking av Sandnes.

– Seland får føle det han føler. Dette har jeg ingen kommentar til annet enn at man må tåle en politisk debatt, sier Wirak til RA.

– Jeg kan si at jeg ser fram til et godt og konstruktivt samarbeid med den som overtar etter Seland, legger Wirak til.

Varaordfører Borgli ønsker heller ikke å kommentere.

– Seland skal ut av politikken. Jeg har ikke behov for å kommentere hvorfor han gir seg eller om hva han har vært misfornøyd med. Jeg har ingen formening om det, sier Borgli.

LES OGSÅ: Seland: – Dere nuller hverandre ut, Wirak og Borgli

Hjerte for helse

Gjennom årene i politikken har hjertet alltid banket for helse- og sosialsaker. Det er det utvalget han kommer til å savne mest.

– De siste fire årene har jeg engasjert meg mer i skole og oppvekst. Engasjementet skifter nok litt etter interessen. Det er jo ofte slik lokalpolitikere begynner med politikk. At de er engasjert i en idrettshall som bygges, eller når barna begynner på skolen, sier Seland.

– Jeg kommer også til å savne å sitte i næringslivsutvalget. Der lærte jeg utrolig mye.

Tungt i 2015

Høyres oppslutning i Sandnes ble halvert etter kommunevalget i 2015. Seland var partiets ordførerkandidat. Uklarheter om kommunesammenslåing ødela. 
Seland var for sammenslåing.

LES OGSÅ: Slik forklarer Seland fallet

– Jeg angrer ikke på at jeg var «for ærlig». Jeg snur ikke kappen etter vinden. Sandnes Høyre tapte mye på at folk ikke forsto at vi var splittet. Noe var for sammenslåing, andre ikke. Uansett var vi klare på at vi ville gå for det folkeavstemningen viste. Det var tøft, men jeg slutter ikke fordi jeg ikke tåler i stå i vinden. Det skal jeg fortsette med fram til valget i 2019. Og så har jeg et viktigere prosjekt å ta meg av, guttene hjemme, avslutter Seland.

LES OGSÅ: Fornøyde med «full» sykehjemsdekning

Fakta

** Høyre-politiker.
** Gir seg i politikken ved kommunevalget neste år, og stiller ikke som ordførerkandidat for Høyre i kommunevalget 2019. Velger nå å prioritere 
familie.
** Er 50 år. Bor på Ganddal. Er gift og har to fosterbarn. 
** Har sittet i bystyret i 12 år.
** Har i åtte år vært gruppeleder for Høyre.
** Begynte i politikken som 40-åring, og sa ja til å stå på listen uten å ha vært på et eneste Høyre-møte i forkant.
** Er utdannet optiker og driver Seland Optikk.

Mer fra Dagsavisen