Tom Nordlie reddet Viking fra nedrykk i 2006. Det gjorde han med en serie veldig konkrete grep. Sportsleder Espen Iversen mener det er på tide å ta fram notatene fra den gangen om Viking skal ha noen som helst sjanse på en reprise av høstdramaet. FOTO: LARS IDAR WAAGE

Å skape et Great Escape

KOMMENTAR: Tre små uker. Det er hva Ian Burchnall nå har på seg til å skape fundamentet for et lite fotballmirakel.

Følg RA Sporten på Facebook!

Pausen som nå kommer gjør at Vikings trener får litt tid på seg til å jobbe i ro med å sette det som nærmest er et nytt lag. Målet er åpenbart. Viking må nok minst vinne fem av sine siste ti kamper – og da snakker vi om kvalifiseringsplassen som det oppnåelige målet.

Realistisk er det ikke om du ser på poengsnittet fra de første 20 kampene – og handler i sommervinduet.

LES OGSÅ: – Forsvarsspillet vårt kan koste oss plassen

Hvorfor Viking er i denne situasjonen er en lang liste av feil som er begått over tid. Det har vært salg av sentrale spillere, taktiske feil, merkelige disposisjoner, feil spillestil, svak økonomi, uflaks, rot blant eierne og feil ansettelser. Nå sist gikk Viking på en kjempesmell ved å ikke erstatte Samuel Adegbenro. At det ikke ble gjort, og at det er tre millioner kroner igjen av «redningspakken» fra aksjonærene, er intet annet enn sjokkerende og direkte svakt.

Men å dvele ved alle de åpenbare feilene som er gjort i Viking nå er sannsynligvis det dummeste klubben kan gjøre.

Det tilhører den svært selvkritiske evalueringen som er nødt til å komme etter sesongen.

Det vil heller ikke hjelpe noe som helst på den sportslige situasjonen å ta det nå. Nå må de se framover og konsentrere absolutt alle krefter om det som skal skje på banen. Skal Viking overleve snakker vi nå om det som på godt engelsk kalles «The Great Escape».

LES OGSÅ: Venstreback Haugen trumfer Vikings midtstoppere

Hva skal Ian Burchnall så gjøre?

Det første som må skje er at Viking må skru igjen kranen defensivt. Et fast forsvar må settes umiddelbart og de må drilles dag og natt de neste ukene. Er det noe Viking ikke har råd til framover er det personlige feil, og taktiske blemmer, som fører til ytterligere lærsus i nettet bak Iven Austbø.

Offensivt må Viking umiddelbart sette seg ned foran tegnebrettet for å finne ut hvordan de skal skape nok sjanser til å score målene som skal gi trepoengere. Det laget har prøvd på så langt har ikke virket. Nå er vi der at en radikal endring både i spillestil og formasjon kan og bør vurderes.

Jeg kan ikke skjønne annet enn at Viking må stikke fingeren i jorden og bli mer direkte. Alle muligheter for «gratismål» må utforskes – om det er lange kast, frisparktrekk eller utspekulerte cornere. Det må skje selv om Ian Burchnall ikke liker slikt.

Når Tom Nordlie går inn for å redde en klubb er han, blant annet, ekspert på å forenkle og utelukke alt som en ikke kan påvirke.

Jeg håper virkelig at noen i Viking tok notater i 2006.

LES OGSÅ: Brann vant slaget om Vestlandet