Nyheter

– Å sikre god informasjon og kommunikasjon er viktig

Forrige ukes brann i garasjeanlegget på Stavanger lufthavn var et viktig tema under årets første kommunestyremøte i Stavanger kommune.

I dag ble det avholdt årets første kommunestyremøte i nye Stavanger kommune, og forrige ukes storbrann i garasjeanlegget på Stavanger lufthavn Sola var et tema som gikk igjen.

Før politikerne kom i gang med sakslisten holdt beredskapssjefen i Stavanger kommune, Torstein Nilsen, en orientering om brannen som fant sted tirsdag 7. januar.

– Kort tid etterpå, og for så vidt mens hendelsen skjer, så er det meldinger om hvem som burde visst hva, hva som skulle blitt gjort i forkant, hvordan kunne dette skje, og hvem som har ansvar, og vi har registrert at det er mange evalueringer og granskninger som skal gjennomgås. Det som kommunedirektørene i Sola, Sandnes, Stavanger og Randaberg ble enige om torsdag kveld var at kommunene sammen skulle engasjere en ekstern konsulent for å evaluere hendelsen, sier Nilsen fra talerstolen.

– Vi har ikke en hendelse som heter «brann i stort parkeringshus», men vi plukker ut elementer fra andre hendelser, legger han til.

Nilsen mener det kan være interessant for kommunestyret å se hvordan kommunen velger ut enkelthendelser fra helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse som de setter sammen til en pakke når hendelser inntreffer.

Varaordfører Dagny Sunnanå Hausken (Sp) takket Nilsen for en god orientering.

– Det er kjekt å se at de planene som er lagt virker når det skjer en hendelse. Blant annet står Atlantic Hotel som et evakueringssted for hendelser i Stavanger, sier hun.

Det var dit de evakuerte ble sendt etter brannen.

LES OGSÅ: Dokumenterer brannåstedet ved hjelp av en mekanisk bil med kamera

Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse

Én av sakene som ble lagt frem under ettermiddagens møte var et forslag om å ta helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Stavanger kommune (HROS 2020) til orientering.

I saksframlegget sto det følgende: «I forbindelse med kommunesammenslåingen er eksisterende helhetlige risiko- og sårbarhetsanalyser i Stavanger, Rennesøy og Finnøy kommune revidert og slått sammen til en analyse. Den nye analysen har fått navnet Helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for Stavanger kommune (HROS2020).».

– God beredskap er et stort og viktig samfunnsoppdrag, og som kommune er det vårt ansvar å sørge for et høyt nivå av trygghet og sikkerhet for våre innbyggere, innledet ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sitt innlegg med.

– Dette innebærer høy beredskap innen brannredning både på land, til sjøs og i tunnel. I Norge er vi heldige. Hverdagen vår har en høy grad av trygghet, og i Stavanger og Rogaland har vi et sterkt fagmiljø på brann- og redningstjenester, beredskap og samfunnssikkerhet. Men, samfunnssikkerheten kan bli utfordret av både naturkatastrofer og ekstremvær, og tilfeldigheter. Uhell kan oppstå, sa hun og viste til brannen i garasjeanlegget.

Hun mener at hendelsen er en skummel påminnelse om hvorfor det er viktig å sikre byen og ha tilgang til god beredskap.

– Heldigvis er det sjeldent at slike hendelser inntreffer, og viktigst av alt var det ingen liv som gikk tapt, sier Nessa Nordtun.

Hun er opptatt av at kommunen må lære av hendelsen på Sola, og bruke denne anledningen til å forbedre de systemene som gjør dem bedre rustet til å hindre og begrense skade, og gjøre Stavanger til en enda tryggere kommune.

LES OGSÅ: Derfor ser Equinor grønt: – Verden trenger det

Et forbedringspotensiale

Til RA forteller ordføreren at det er viktig at det nye kommunstyret er klar over den rollen kommunen har i beredskapssammenheng og det viktige samfunnsoppdraget som påhviler dem i den forbindelse. 

– Denne hendelsen lærte oss at vi må evaluere. Jeg hadde samtaler med beredskapssjefen, kommunedirektøren og levekårssjefen dagen etterpå, og vi gikk gjennom hendelsesforløpet, sier hun til RA.

Evalueringen vil vise hva som fungerte godt og hva som ikke fungerte så godt under brannen.

– Alle sto virkelig på, men det jeg ser at vi kan bli bedre på er å samordne mer på tvers av sektorene. Slik at brann, politi, kommune, legevakt og andre aktører som er aktuelle for den enkelte hendelse, kan sette seg rundt det samme bordet etter at krisestab er satt. Da kan man passe på at alle får den samme informasjonen, sier Nessa Nordtun.

– En annen ting er å sikre lik informasjon ut til innbyggerne, slik at de ikke får motstridende informasjon. Så, det å sikre god informasjon, god kommunikasjon, og ikke minst finne de rette tiltakene tidlig i fasen er viktig. I denne saken var det et forbedringspotensiale når det gjaldt dette, legger hun til.

Mer fra Dagsavisen