Nyheter

843 anmeldt for ruskjøring i år

I Sør-Vest politidistrikt har 843 førere blitt anmeldt for ruskjøring i år, men det er ikke påvirkning av alkohol som topper statistikken.

Så langt i år har ruskjøring resultert i 14 anmeldelser av personskader og 46 anmeldelser av materielle skader i Sør-Vest politidistrikt. Totalt har Sør-Vest politidistrikt registrert 843 anmeldelser for kjøring i påvirket eller beruset tilstand.

Denne uken har politiet en nasjonal kontrolluke, hvor de setter lys på rusproblematikken i trafikken.

– Det er et felles europeisk samarbeid, hvor det skal være lik kontrollaktivitet mellom alle medlemslandene, forklarer Rune Svensen, Seksjonsleder for trafikk og sjø ved Stavanger politistasjon. Svensen beskriver ruskjøring som et stort problem i samfunnet.

– Altfor mange kjører påvirket av rusmidler og andre medikamenter, sier Svensen.

Han påpeker at det er langt mer utbredt å bli tatt for kjøring påvirket av andre ting enn alkohol.

– Noe som går mye igjen er THC – altså hasj, og amfetamin, og ulike medikamenter, sier Svensen.

– Hvordan jobber dere konkret med kontroller denne uken? 

– Vi prøver å gjennomføre ruskontroller etter beste evne med de folkene vi har. Det er UP som står for det meste av kontrollvirksomheten.

Han forteller at det pleier å være en kontrolluke i desember, og en rett før sommeren, for å skape oppmerksomhet rundt problematikken.

LES OGSÅ: Mye promille- og ruskjøring i helgen

– Sjelden overrasket

Svensen forteller at det er sjelden de opplever å ta folk i ruskontroller som er 100 prosent sikker på at de ikke er påvirket.

– Jeg tror mange kjører selv om de er litt i tvil dagen derpå. Rådet fra politiet er at om du er i tvil, skal du ikke kjøre. Da får du heller unne deg den bussturen eller drosjeturen.

Konsekvensene er uendelig mye større om det skjer noe når du sitter bak rattet med promille, sier han.

LES OGSÅ: Flere tatt for fart og ruskjøring i 2018

Dobbel så høy risiko

Ifølge tall fra Av-og-til har en sjåfør med lav promille (0,2–0,5) dobbel så høy risiko for å skade noen som en edru sjåfør. Dersom man har promille på over 1,5 er risikoen 65 ganger så høy.

Blir man tatt med mellom 0,2 til 0,5 i promille får man bot. Har man promille over dette risikerer man bot og betinget fengsel.

– Kjører du med over 1,2 i promille, er straffen ubetinget fengsel. Da må man inn og sone. Du mister førerkortet om du blir tatt med promille over 0,5, sier Svensen.

Han legger til at dersom man er i prøveperioden, eller har blitt tatt for promillekjøring ved en tidligere anledning de siste fem årene, mister man førerkortet om man har over 0,2 i promille.

60.000 kontroller i år

UP har gjennomført cirka 60.000 ruskontroller i Sør-Vest politidistrikt i år. Av disse har UP avdekket 272 rusførere, opplyser Politiinspektør Terje Oksnes til RA. Han er distriktsleder i UP vest.

Oksnes bekrefter at flere førere blir tatt for å være påvirket av andre rusmidler enn alkohol.

– I 2018 var totalt 57 prosent av anmeldelsene for ruskjøring i Norge knyttet til påvirkning av andre rusmidler enn alkohol.

Mer fra Dagsavisen