Nyheter

6800 turister fra 70 nasjoner gikk til Preikestolen i vinter

– Dette viser Preikestolens posisjon som turistmål, sier Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen.

I vinterperioden fra november til mars gikk 6800 personer til Preikestolen. I samme periode i fjor var tallet 2900.

Det viser Stiftelsen Preikestolens egne tall.

– Dette viser Preikestolens posisjon som turistmål. Det er ganske fantastisk at turister fra så mange land tar turen hit midt på vinteren, sier daglig leder Helge Kjellevold i Stiftelsen Preikestolen og Lysefjorden Utvikling AS til RA.

LES OGSÅ: Ti millioner til Lysefjorden

Fra 70 nasjoner

Organisasjonen har de siste to årene hatt bemanning på parkeringsplassen hver dag vinterhalvåret gjennom, og det er en av grunnene til veksten, tror Kjellevold.

– Våre folk har møtt de gående personlig. Pratet med dem om forholdene, gått gjennom utstyret og gitt gode råd for turen. Det gir en ekstra trygghet. Det er også interessant å se at vi har fått et stort mangfold av nasjonaliteter som velger å gå tur hos oss i løpet av vinterhalvåret. De 6800 besøkende var fra 70 ulike nasjoner. Her var det folk fra både Japan, Australia, Kina, Malaysia, Taiwan, Singapore, Afrika og USA. Ja, egentlig fra hele verden. Kun én tredjedel av vinterturistene var norske, og det er også interessant, sier han.

LES OGSÅ: Klart for «Mission Impossible» på Preikestolen

Store ressurser

Organisasjonen har lagt store ressurser ned i vintersatsingen og er fornøyde med at det gir seg utslag i økt besøk.

– Vårt mål er å gi turistene en trygg og god opplevelse. Tilbakemeldingene vi har fått tyder på at dette tiltaket blir godt mottatt, sier Kjellevold, som overtok som daglig leder i for Stiftelsen Preikestolen/Lysefjorden utvikling i mars.

LES OGSÅ: Preikestolen stenges for Tom Cruise

– I direkte kontakt

Til tross for økningen i turgåere har det ikke resultert i flere redningsaksjoner.

– Nei, og det er også en del av målet. Det gir en effekt at våre fjellvante, kyndige folk er i direkte kontakt med hver og en turgåer, sier han, og påpeker at det er langt enklere å få til på vinteren når 30–40 personer tar turen daglig kontra opp mot 8000 på en travel sommerdag.

LES OGSÅ: – Preikestolen ukjent for mange

Håper på flere vinterturister

Selv om veksten har vært stor, ser Kjellevold ingen grunn til at den skal stanse.

– Vinterveksten er enorm, men her er det fortsatt store muligheter for videre økning. Det er ikke større begrensninger på antall turgåere om vinteren enn det er om sommeren, bortsett fra været. Denne vinteren har været vært stabilt og bra. Når vær og forhold er dårlig råder vi turistene fra å gå, sier Kjellevold og legger til at de nå er spente på utviklingen neste vinter.

– Vi har sett mange flotte vinterbilder fra Preikestolen i sosiale medier også, så kanskje fortsetter den fine økningen, avslutter han

Mer fra Dagsavisen