Kommunikasjonsdirektør Anne Selnes ved UiS har hele 60 søkere å velge blant til stillingen som kommunikasjonsrådgiver/«journalist». På søkerlisten finner vi navn som Lars Petter Einarsson og Ellen Kongsnes, i tillegg til flere andre journalister både fra Stavanger Aftenblad og Rogalands Avis. Rundt halvparten av søkerne har journalistbakgrunn.

60 vil ha UiS-jobb

60 har søkt på stillingen som kommunikasjonsrådgiver ved UiS. På søkerlisten finner vi en tidligere redaktør og flere erfarne journalister.

I likhet med i oljenæringen, er det tøffe tider i mediebransjen. Mange aviser har måttet nedbemanne de siste årene, stadig færre leser papiraviser og annonseinntektene går ned. Med færre stillinger i mediebransjen, søker flere seg over til andre typer jobber, gjerne innen kommunikasjon og informasjon.

Nettstedet medier24.com la ut søkerlisten til stillingen som kommunikasjonsrådgiver ved Universitetet i Stavanger (UiS) tirsdag. Den er et tydelig bilde på situasjonen. Av 60 søkere har rundt halvparten journalistbakgrunn. Blant de mest kjente navnene på listen finner vi Lars Petter Einarsson, tidligere nyhetsredaktør i RA, nå frilansjournalist. Også Ellen Kongsnes, næringslivsjournalist og redaksjonssjef i Stavanger Aftenblad, og Jon Dagsland Holgersen, nyhetssjef i Aftenposten, har søkt på jobben.

– Kvalifiserte søkere

Anne Selnes, kommunikasjonsdirektør ved UiS, blir sjef til den som til slutt får denne jobben.

– 60 søkere er litt flere enn normalt. Først og fremst er det veldig kvalifiserte søkere, sier Selnes til RA. Hun legger til at de allerede har begynt å kalle inn folk til intervjuer.

– Ansettelsesprosesser må tas på alvor. Det vil bli en skikkelig prosess rundt dette, sier Selnes.

Universitetslektor og tidligere journalist Espen Reiss Mathiesen, blir overrasket når RA presenterer søkerlisten for han.

– Men det er jo ikke rart at folk velger å se seg om etter ny jobb. I nedbemanningsperioder tenker mange at man kan like gjerne slutte, fordi endringene kommer uansett, sier Reiss Mathiesen.

Han er ikke bekymret for at journalister velger å gå ut av rekkene – og til andre typer jobber.

Demokratiske verdier

– Det er selvsagt trist for avisene at kompetente folk forsvinner. Samtidig er det bra å få meritterte folk inn i informasjonsjobbene. Dette er folk som har demokratiske verdier helt ned i tærne, og som tror på fri informasjonsflyt.

– Nøktern informasjonsformidling

Lars Petter Einarsson er den eldste og også én av de mest erfarne søkerne til stillingen ved UiS.

Einarsson har tidligere jobbet som nyhetsredaktør i RA. Før han kom til RA var han redaktør både i Sandnesposten og i Finnmark Dagblad. Han har også lang erfaring som journalist. Det siste året har han hatt et engasjement i Sysla, næringslivssatsingen til Stavanger Aftenblad og Bergens Tidende.

– Engasjementet i Sysla gikk ut og jeg må ha en ny jobb. Gjennom jobben i Sysla var jeg en del på universitetet og fikk innblikk i det som virker som et spennende miljø, sier Einarsson til RA.

– Hvis du får jobben, går du over til «den andre siden»?

– Ja, jeg vet jo at dette ikke er uavhengig journalistikk. Du er på den andre siden av bordet, men du driver med nøktern informasjonsformidling – det er ikke en PR-jobb, sier Einarsson.