Nyheter

60 av 67 oljebedrifter vil ansette frem mot 2018

Rekrutteringsselskapet OG-S mener bunnen er nådd. Det får de medhold i fra både Sparebank 1 SR-Bank sitt konjunkturbarometer og Nav.

– Vi merker mye mer positivitet nå enn det vi gjorde for bare noen måneder siden, sier eier og partner i rekrutteringsselskapet OG-S, Erik Falk Hansen til RA.

Sist uke kunne de melde at 60 av de 67 bedriftene selskapet hadde vært i kontakt med oppga at de var innstilte på å ansette innen begynnelsen av 2018, melder nyhetssenteret til Sparebank 1.

– Hos de selskapene vi jobber med, som er teknologibedrifter, ser vi at flere kommer i jobb og at de kommer seg raskere i jobb, sier Hansen.

Representativt  

Av alle bedriftene OG-S har vært i kontakt med gir ingen av dem uttrykk for at det vil bli flere nedbemanningsrunder hos dem. 53 av 55 spurte bedrifter sier de tror at bunnen er nådd.

– Det har vært enormt fokus på kostnadsreduksjon og effektivisering. Nå kan selskapene endelig vende nesen framover igjen, sier Hansen.

Han påpeker likevel at tallene utelukker store deler av bransjen, ettersom OG-S i hovedsak har vært i kontakt med mindre eller mellomstore oljeserviceselskap og leverandører.

– Disse teknologibedriftene skiller seg fra store selskaper som Statoil.

Hansen tror likevel at tallene kan si noe om den overordnede situasjonen i oljeindustrien.

– Det er klart at deler av bransjen, som drilling, vil måtte ta lengre steg enn oss før det snur. Det er fortsatt minimalt med ansettelser og det vil ta lang, lang tid for ledigheten å gå ned. Likevel er jeg overbevist om at bunnen nå er nådd.

Passert nullpunktet

– I fjor så vi at det gikk fra nedgang til stabilitet. Nå viser tallene våre at det ser betraktelig mye bedre ut for Rogaland sin del, sier sjefsøkonom Sparebank 1 SR-Bank, Kyrre Knudsen til RA.

I deres konjunkturbarometer som kom ut tidligere i vår finnes det også tegn til optimisme.

– Vi måler bedrifter som har oljeomsetning, ikke bare bedrifter som driver med oljeservice. Det vi ser er de første tegnene til at vi nærmer oss bunn. Kanskje har vi allerede passert nullpunktet i dag, sier Knudsen.

Konjunkturbarometeret opererer med et etårsperspektiv, men også på kortere sikt er det grunn til å være optimistisk. Ifølge Norges Banks temperaturmåler ventes det moderat sysselsetting de neste tre månedene.

– Ut fra tallene til Norges Bank og våre egne er det grunn til å tro at oljebedriftene nå er gjennom det verste, sier Knutsen.

Forsiktig spådom

Knudsen mener i utgangspunktet at tallene fra OG-S gir et riktig bilde av situasjonen i Rogaland.

– 67 bedrifter er et godt utvalg, selv om jeg kanskje synes tallene høres litt høye ut. Spørsmålet er jo egentlig hvor mange disse selskapene har mulighet til å ansette. Det vil jo være avgjørende, sier Knudsen.

Utover det ønsker han ikke å gi noen lengre prognoser.

– Er det noe vi har lært de siste par årene så er det at vi skal være forsiktige med å spå. Men i løpet av det neste året vil det antageligvis bli flere som jobber i olja, sier han.

19 prosent flere ledige stillinger

– Antall ledige stillinger har økt over hele linjen, selv om noen yrkesgrupper øker mer enn andre, sier kommunikasjonsrådgiver i Nav Rogaland, Astrid Nodland til RA.

Ifølge tall fra Nav var det 19 prosent flere ledige stillinger i perioden januar til mai i år enn tilsvarende periode i fjor. De har også opplevd en nedgang i varsler om oppsigelser og permitteringer fra bedriftene i Rogaland.

– Dette, sammen med ledighetsutviklingen, sier oss at situasjonen i det aller minste kan sies å ha stabilisert seg, sier Nodland.

Varselstallet har de siste to årene vært en viktig indikator for Nav om hva som vil skje framover på arbeidsmarkedet.

Flere langtidsledige

Likevel er Nodland klar på at det fremdeles finnes store utfordringer i regionen.

–Det som uroer oss nå er at langtidsledigheten øker. De som var først ut i ledighet har vanskeligheter med å komme seg ut på arbeidsmarkedet igjen, sier hun.

Selv om Nav deler inntrykket av at bunnen muligens nå er nådd, er de også forberedt på at ledigheten, som nå har stabilisert seg, vil holde seg høy også framover.

Mer fra Dagsavisen