Nyheter

550 kan miste jobben i Posten

Om lag 550 ansatte ved seks postterminaler kan måtte gå når Posten slår sammen A- og B-post. Forus er en av terminalene som rammes.

– Dette er verken nytt eller overraskende for vår del. Vi har informert om dette lenge, men det skjer noe når man går fra plan til beslutning, sier Odd Christian Øverland, som leder Norsk Post- og Kommunikasjonsforbund (Postkom).

Stortingets transportkomité behandlet tirsdag regjeringens forslag til endringer i postomdelingen.

Det formelle vedtaket, som skal fattes i Stortinget 29. november, innebærer at Posten kutter ut A-post og går fra ni til tre brevsorteringsterminaler. Disse skal ligge i Lørenskog, Bodø og Tromsø.

Til sammen 400 årsverk, cirka 550 ansatte ved sentralene i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke blir berørt av sentraliseringen. I Stavanger kan dette berøre 75 årsverk ved terminalen på Forus.

Tusen i året

Siden årtusenskiftet har Posten kuttet 1000 stillinger i året ettersom epost og økt konkurranse har halvert mengden brevpost.

Øverland sier det meste av nedbemanningen og omstillingen har skjedd på en ryddig måte.

– Vi har unngått oppsigelser i veldig stor grad. En har kunnet bruke tid på endringene, sier han.

Men denne gangen er han litt mer bekymret. En viktig grunn er at regjeringen har redusert bevilgningene til «ulønnsomme tjenester» – den ekstra kostnaden med å levere post «på den ytterste nøgne ø» – på neste års budsjett.

– Dette fører til at Postkoms og Postens mulighet til å gjøre det gode arbeidet med omstillingene blir mindre, sier forbundslederen.

Rammer Stavanger

Kuttene rammer dessuten noen mindre steder hvor det kan være vanskeligere å finne ny jobb og dessuten Stavanger som opplever økt arbeidsledighet som følge av nedgangen i oljebransjen.

– Omstillingen vi står overfor her er en av de mer krevende, men målet vårt er at ingen skal måtte gå fra fast jobb i Posten direkte til arbeidsledighet, sier Øverland.

Sparer en halv milliard

Stortingsrepresentant Helge Orten, som sitter i transportkomiteen for Høyre, sier omleggingene som nå gjøres i postomdelingen, gir en innsparing på cirka en halv milliard kroner «som kan brukes til en rekke andre gode samfunnsnyttige formål».

– Det overordnede poenget her er at Posten må tilpasse seg en ny virkelighet, der mer av posten vår går via internett, og ikke via vanlig brevpost. Den samlede transportkomiteen på Stortinget støtter denne omleggingen fra A- og B-post til én type brev, sier han.

To dager i stedet for én

Når A-post kuttes ut, vil det vanligvis ta to dager fra et brev blir sendt til det er framme. Endringen vil tidligst skje fra 2018 for å kunne gjennomføre en forsvarlig omstillingsprosess, påpeker Posten i en pressemelding.

I tillegg til å kutte antall ansatte, vil Posten også spare penger på å bruke bil og tog i stedet for fly.

– Jeg forstår at det er tungt for dem som berøres av endringene. Samtidig opplever jeg stor forståelse internt for at vi må møte fallet i brevvolumet med tiltak som gir effekt, sier Postens konsernsjef Tone Wille.

Leverer fem dager i uka

I dag har Posten krav på seg til å levere post hjem til alle fem dager i uka. Komitéflertallet satte stopp for regjeringens forslag om å unnta 10 prosent av befolkningen fra dette kravet.

– Jeg er glad for at vi har fått med oss KrF og Venstre på å sikre at posten fortsatt skal deles ut fem dager i uka til alle, sier saksordfører Kjell Idar Juvik (Ap) i transport- og kommunikasjonskomiteen.

Mer fra Dagsavisen