Nyheter

5000 vil betale 495 kroner for å løpe gjennom Ryfast

Deltakerlisten til Ryfastløpet ble fylt opp på 33 dager. Løpet er det første og eneste undersjøiske halvmaraton.

5000 personer ønsker å løpe gjennom Ryfast under Ryfastløpet. Halvmaratonløpet arrangeres 5. oktober.

Ifølge en pressemelding er Ryfastløpet det første og eneste undersjøiske halvmaraton i verden.

Slik er løpene

** Halvmaraton: 21 kilometer, fra Stavanger (Kiellandsmyra) til Strand (Solbakk) – gjennom Hundvågtunnelen og Ryfylketunnelen. Start klokken 12.00.

20 av 21 kilometer løpes i tunnel.

Hundvågtunnelen er 5,7 kilometer lang, Ryfylketunnelen 14,3 kilometer.

###

Temperaturen i tunnelene er rundt 12 grader, ifølge arrangøren, som også melder at det er lyse, klare og luftige løpsforhold nede i dypet.

Prisen for å delta var 495 kroner før 1. januar. Dette skal dekke administrasjonsgebyr, varm mat og drikke etter målgang, samt Ryfastmedalje og diplom. De tre beste i herre- og kvinneklassen får premier.

Aldersgrensen for halvmaratonløpet er 15 år (født 2004 eller før).

Knallhardt

Tor Øyvind Skeiseid i Ryfylke Livsgnist og prosjektmedarbeider i Ryfastløpet lover at dette ikke blir som et vanlig halvmaraton.

Dette blir tøft.

– Du skal opp og ned to ganger. Dette er tøffe greier. Selv løp jeg Finnfast da den åpnet. Jeg er i passe bra form, og jeg klarte ikke gå på fire dager etterpå. I Ryfastløpet skal man 292 meter under havet. Folk vil ikke merke det så mye nedover, men oppover vil det merkes. 4,5 kilometer oppover, fra 292 meter under havet, sier Skeiseid til RA.

Han forteller at deltakerne er både eliteløpere og folk han mistenker ikke har løpt så mye fra før.

– Det er ti måneder til løpet. Det kan være lurt å begynne å trene seg opp nå, mener Skeiseid.

Likevel tror han at de fleste vil fullføre.

– 95 prosent eller mer vil komme i mål. Folk skal jo gå med T-skjortene etterpå, og føler nok da at de må fullføre dette. Uansett har vi busser i løpet som kan plukke opp de som ikke klarer mer. Vi må jo også regne med litt skader, sier Skeiseid.

Det er lys i tunnelen. Lysene er ikke bare midlertidig satt opp på grunn av Ryfastløpet. Lysene skal være der permanent, for å hindre de kommende bilistene fra å sovne.

###

Barneløp

** Barneløp i Stavanger: 1 kilometer med start fra Kiellandsmyra/«gamle» Gamlingen i Stavanger (same sted som halvmaraton). Deltakerne løper inn i Hundvågtunnelen, snur og kommer tilbake i det andre tunnelløpet. Mål er der starten er. Start klokken 11.00.

** Barneløp i Strand: 1 kilometer med start på Solbakk, ned i Ryfylketunnelen. Cirka 600 meter i tunnel og 400 meter i friluft. Start klokken 12.00.

** Motbakkerenn rulleski for barn: 1 kilometer. Start i Ryfylketunnelen 1 kilomter fra Solbakk – og opp til Solbakk. Start klokken 10.30.

** Motbakkerenn rulleski 4,5 kilometer: Start på Ryfylketunnelen sitt dypeste punkt  (292 meter under havnet) og opp til Solbakk. Start klokken. 10.45.

Vurderer utviding

– Det er utrolig at halvmaraton allerede er fullbooka. Det var ekstra trøkk de siste dagene, da folk så at det nærmet seg 5000-grensa, sier løpssjef Beate Jåsund i Midtbygdens IL.

– Jeg så ikke den komme, og i alle fall ikke så tidlig, supplerer arrangementansvarlig Rune Harestad i Staal Jørpeland.

Det er idrettslagene Staal Jørpeland og MIL som er hovedarrangør av Ryfastløpet, i samarbeid med Statens vegvesen, IL Skjalg og Stavanger skiklubb.

Arrangøren vurderer nå om de skal åpne opp for flere deltakere. Logistikk, transport, sikkerhet og areal i Stavanger og Strand kommune spiller inn, heter det i pressemeldingen.

– Vi har en utrolig god dialog med Vegvesenet og Rogaland fylkeskommune. Sammen med Kolumbus skal vi transportere hoveddelen av løperne tilbake fra Solbakk med busser og båter. Omfanget av transportbiten avgjør også om det er mulig å øke antallet deltakere, forklarer prosjektmedarbeider for Ryfastløpet, Tor Øyvind Skeiseid.

Avgjørelsen om utvidelse blir tatt 25. januar.

Ikke deltakerløp på barneløpet og rulleskirennet

Det er ikke tak på hvor mange som kan løpe barneløpet og gå motbakkerennet på rulleski.

– Det er uansett viktig at alle som vil være med melder seg på, da vi skal produsere medaljer til alle deltakere, påpeker Beate Jåsund.

Mer fra Dagsavisen