Nyheter

428 brannutrykninger i 2018

I løpet av fjoråret rykket Rogaland brann og redning IKS totalt ut 5191 ganger. Av disse var 428 i forbindelse med brann. 64 av disse var relatert til komfyrer.

Av Tone Helene Oskarsen

Tallene gjelder for de ti kommunene Stavanger, Sandnes, Klepp, Sola, Time, Gjesdal, Randaberg, Rennesøy, Finnøy og Kvitsøy. Antall oppdrag for Rogaland brann og redning IKS i 2018 per 31.12.2018 var 5191. Av disse var 428 i forbindelse med brann. 150 av disse var i Stavanger, mens litt over 100 var i Sandnes. Det viser helt ferske tall fra Rogaland brann og redning IKS.

Videre kommer det fram at brannvesenet rykket ut 64 ganger til brannhindrende tiltak i komfyr, og 131 ganger til andre brannhindrende tiltak.

Brannhindrende tiltak er oppdrag som brann- og redningsvesenet har rykket ut til for å hindre brann, men som ikke utviklet seg til brann. Brannhindrende tiltak komfyr er branner og branntilløp som har blitt slukket av brann og redningsvesenet før brannen har spredt seg til utenfor selve komfyren.

Holdt seg stabilt

Ifølge Lasse Grahl-Jacobsen, leder for brannutredningsgruppen i Rogaland brann og redning IKS, har komfyr-relaterte hendelser holdt seg stabilt de siste årene.
 
– Her er det snakk om branner som følge av matlaging i eller på komfyren. Av disse er det det som skjer oppå komfyren som er farligst, for da kan du få en farlig spredning. Kjøkkenet og komfyren er et utsatt område, og en komfyrvakt er derfor et effektivt tiltak, i tillegg til røykvarslere, sier Grahl-Jacobsen, og anbefaler alle å ta en titt på brannvesenets hjemmesider som har flere forebyggende tips og råd.

Grahl-Jacobsen sier til RA at statistikk og evaluering av hendelser er viktig forebyggende arbeid for brannvesenet. 
– For å oppnå målet om å redusere antall døde og skadde i branner, altså å forebygge, er det nødvendig å undersøke/studere konkrete hendelser. Ved å studere branner vil en få økt kunnskap til hva som skjedde og hvorfor. Dette vil føre til bedre kjennskap om forhold som påvirker risikoen for å omkomme i brann. Denne kjennskapen, sammen med forskning og statistikk, danner grunnlag for målrettede forebyggende tiltak mot dødsbranner. Tiltak som skal redusere sannsynligheten for- og konsekvensene ved brann, sier Grahl-Jacobsen til RA.

Elektrisitet

– Personer som på ulike måter kan kategoriseres som sårbare, er overrepresentert i dødsbrannstatistikken. Derfor er det viktig å finne fram til effektive og målrettede tiltak som kan forhindre framtidige dødsbranner der personer som tilhører det som omtales som sårbare grupper er involvert, legger han til.

Det kommer også fram av tallene fra Rogaland brann og redning IKS at det er utendørs, etterfulgt av kjøkken og kjeller som er de vanligste arnestedene. Den største antatte tennkilden oppgis som «ukjent», etterfulgt av elektrisitet, åpen ild, «annen» og selvantennelse.

Mer fra Dagsavisen