Nyheter

40 år i kunstbransjen

Det blir et travelt år for Pia Myrvold. Hun skal hjelpe skoleelever med å vise identitet gjennom kunst, ha vinterutstilling i atelieret sitt, og feire 40 år som billedkunstner.

Bilde 1 av 2

I 2020 fyller kunstner og klesdesigner Pia Myrvold 60 år. I tillegg feirer hun 40 år som aktiv billedkunstner og 25 år som internasjonal designer.

– Jeg planlegger en jubileumsutstilling, men det er fortsatt usikkert når det blir, sier hun til RA.

Vi møter henne i atelieret hennes i Hillevågsveien 104, og én ting som er sikkert er at hun tirsdag åpner en vinterutstilling der.

– Det skal være visning av kunst, nye verk og malerier, og jeg planlegger å sette opp en installasjon. Utstilling blir som et atelier, og ikke et galleri, sier hun.

Vinterutstillingen varer fra 11. februar til 25. februar, og er åpent for publikum hver dag fra klokken 15.00 til 19.00.

– Det er stor interesse for det, og mange har lyst til å komme, sier Myrvold.

LES OGSÅ: Bjørn Kallevig klar for Strengefest 2020

Pia Myrvold skal ha en vinterutstilling i atelieret sitt de neste ukene.

Fra misforstått til best

Til vanlig bor hun i Paris, noe hun har gjort siden 1994. Men, hun jobber fortsatt mye i Norge, og da synes hun det er praktisk å kunne ha hjembyen Stavanger som base.

– Over tid er det kjekt å kunne komme tilbake noen ganger i året, for jeg tenker mye på det jeg bygde opp her i Stavanger, sier hun.

Én av grunnene til at hun valgte å reise til Paris, var at hun følte at hun ble tatt alvorlig først da hun presenterte blant annet klesdesignet sitt der.

– Jeg gikk fra å føle meg misforstått til å jobbe med de beste i teten, og da er det klart at man velger det, sier kunstneren.

– Hvis ikke det er frihet involvert i kunsten, så er det ikke noe vits i å skape det, legger hun til.

Til høsten skal hun lære elever på videregående skoler i Rogaland nettopp dette, men først venter et pilotprosjekt med 20 tente 10.-klassinger ved Tastaveden skole i Stavanger.

– Begge prosjektene er basert på et jeg startet i Stavanger i 1993. Året etter skapte jeg det samme i Paris, og det ble en internasjonal suksess, sier hun.

Prosjektene het Stavanger Identitet og Paris Identitet, og Myrvold brukte blant annet plastposer for å bygge opp en forståelse av identitet, basert på ting man bruker hver dag.

– I dette pilotprosjektet skal elevene skape sine egne ting, basert på ideen rundt identitet, gjenbruk, og forståelsen av hvem vi er, ha vi bruker og hva vi konsumerer. Ved å ta fatt i det kan man gjøre forandringer og dyrke vårt eget særpreg, sier Myrvold.

LES OGSÅ: Fire lokale kunstnere skal lage kunst til nye SUS: – Vi håper det kan oppleves som en kunstvandring

Opp til elevene

Resultatet av pilotprosjektet skal vises fram i 17. mai-toget.

– Det finnes vel ikke noe bedre sted å vise det fram enn i 17. mai-toget. Da får vi poengtert noe som er sterkt, sier hun og forteller at hun gleder seg til å se hva hun og elevene kan få til sammen.

– Det er likevel opp til elevene hva de ønsker at dette skal bli, sier Myrvold.

Hun ønsker å vise elevene at dersom de får beskjed om at de ikke kan gjøre eller tenke på et sett, betyr ikke det nødvendigvis at det man gjør ikke er bra.

– Det betyr kanskje bare at man er på feil sted, sier Stavanger-kunstneren.

Mer fra Dagsavisen