4,8 millioner til Piraya Film

Stavanger-baserte Piraya Film er tildelt til sammen 4.835.000 kroner til to dokumentarer.

I dag ble det offentliggjort at det Stavanger-baserte produksjonsselskapet Piraya Film AS har fått tildelt 2.335.000 millioner kroner til dokumentaren «Waiting for the revolution», og 2,5 millioner til filmen «Love City».

Det er Norsk filminstiutt som står for tildelingen.

- Det er veldig viktig og godt med støtte fra Norsk filminstitutt. Vi fikk i tillegg 650.000 kroner fra Fritt Ord-stiftelsen denne uken, så nå er vi på vei til fullfinansiering, sier Torstein Grude i Piraya til Rogalands Avis.

Dokumentaren «Waiting for the revolution» er en historie fra dagens Egypt under og etter revolusjonen tidligere i år.

Forskjellige karakterer følges i rundt et år og gir oss innblikk i overgrep og hvordan enkeltindivider blir ført inn i fatale politiske handlinger. Situasjonen i Egypt er på ingen måte avklart, og fortidens skygger i form av så vel sivilt som hemmelig politi er stadig levende - og blir ikke stilt til ansvar.

- Tankevekkende

- Regissør Petr Lom har tidligere vist at han i høy grad mestrer det store dokumentarformatet, og med den tilgangen til intervjuobjekter han har denne gangen er det all grunn til å tro at dette blir en tankevekkende og sterk film. Produsent Torstein Grude og produksjonsselskapet Piraya Film har bred erfaring når det gjelder større, internasjonale dokumentarer, påpeker Norsk filminstitutt.

Lom og Grude har tidligere samarbeidet på kinofilmen «On a tightrope» som vant en rekke priser og ble vist blant annet på Sundance Film Festival og på TV i 15 land.

- Stor tillit

- Jeg har stor tillit til at dokumentaren «Waiting for the Revolution» vil bli en filmatisk og kvalitetsmessig meget høyverdig film med et informativt, gripende innhold, sier dokumentarfilmkonsulent Stig Andersen i Norsk filminstitutt i en pressemelding.

Hovedtemaet er frihets- og demokratibevegelse - noe Norge har markert seg sterkt innenfor, ikke minst gjennom Nobels fredspris, påpeker Andersen.

- Det er viktig for norsk kultur at vi er godt kjent med internasjonale strømninger, og at norske dokumentarer åpner for større forståelse mellom mennesker. Det handler om vår egen framtid innenfor en globalisert verden, sier Andersen.

«Love City»

Piraya Film har også fått 2,5 millioner kroner til produksjon av dokumentarfilmen «Love City».

Dokumentaren vil vise hvordan progressive unge afghanere nekter å ty til våpen og i stedet ser filmproduksjon som en alternativ måte til å fremme fred og sosial omveltning i sitt okkuperte og krigsherjede land.

Regissørene George Gittoes og Torstein Grude lager dokumentarfilmen om prosessen. Gittoes lager i tillegg fiksjonsfilmene med den lokale filmbransjen. De skal sammen lage 8 fiksjonsfilmer og dokumentaren følger prosessen underveis.

- Dokumentaren vil også vil speile det afghanske samfunnet innenfra med dets konflikter og lysglimt, melder Norsk filminstitutt.

- Høy kvalitet

Torstein Grude og George Gittoes gått sammen om å skrive, regissere og ferdigstille Love City.

- Love City vil bli en dokumentarfilm av høy kunstnerisk og filmatisk kvalitet som vil få oppmerksomhet - og som vil være med på å fremme både Piraya Film og norsk dokumentarfilm internasjonalt, sier dokumentarfilmkonsulent Maria Fuglevaag Warsinska-Varsi.