De 500 HPV-vaksinene Anita Rognmo Grostøl hadde tilgjengelig på smittevernkontoret da vaksinen ble gratis fra 1. november ble satt på en drøy uke. Nå er 3000 nye vaksiner på plass. Foto: Tone Helene Oskarsen

3000 nye HPV-vaksiner på plass

Etter én uke gikk smittevernkontoret tom for HPV-vaksiner. Nå har de fått 3000 nye.

Tilbudet om gratis HPV-vaksine hadde oppstart 1. november, og er et tilbud til alle kvinner født i 1991 eller senere, som et forebyggende tiltak mot kreft.

I løpet av en uke var 500 kvinner innom smittevernkontoret i Stavanger for å vaksinere seg mot HPV-viruset. Pågangen var så stor at vaksinelageret gikk tomt. 

– Vi var usikre på hvor stor pågangen kom til å bli, og derfor bestilte vi bare 500 stykker, fortalte rådgiver Anita Rognmo Grostøl ved smittevernkontoret, som videre opplyste at det har vært dager hvor de har vaksinert nærmere 150 jenter på én dag.

LES OGSÅ: Har satt 500 vaksiner på én uke

Rask leveranse

Rådgiveren var usikker på hvor lang tid det ville ta å få på plass nye vaksiner, men kan torsdag formiddag melde at 3000 nye vaksiner har ankommet smittevernkontoret i Hillevåg.

– Nå har vi fått 3000 nye doser med vaksine. Det skjedde raskt, opplyser Rognmo Grostøl til RA.

Dermed er det nå mulig å få tatt HPV-vaksinen i Stavanger igjen.

Til sammen er det 5382 kvinner mellom 19 og 24 år i Stavanger, ifølge tall fra SSB. Dette vil si at cirka ti prosent av alle kvinner i målgruppen allerede etter en uke ble vaksinert. 

70.000 nye vaksiner

Folkehelseinstituttet (FHI)opplyser om at det er 180.000 kvinner i målgruppen på landsbasis, mens det til nå er blitt sendt ut i overkant av 65.000 vaksiner til landets kommuner.

FHI har foreløpig ikke oversikt over hvor mange av disse som er satt, men opplyser om at 70.000 nye vaksiner nå er bestilt.