Nyheter

300 hunder avlives i året ifølge statistikk fra Mattilsynet

Elin Herlofsen driver organisasjonen 2 Save Me som tar til seg hunder som trenger nye hjem. Gjennom atferdstrening og dedikert frivillig arbeid, ser de positive endringer hos hundene folk ofte ser på som problemhunder.

Det er gøy med hund. Det synes de aller fleste. Hunden er menneskets beste venn, som ordtaket sier. Likevel avlives det 300 hunder i året. Dette kan selvfølgelig skyldes at hunden er aggressiv, men i de fleste tilfeller er det atferdsproblemer eieren ikke klarer å håndtere som er hovedårsaken.

– Man har en oppfattelse av at man ikke kan lære en gammel hund nye triks. Det er ikke tilfelle, ofte er det eieren som ikke klarer å se hva hunden trenger og har behov for, sier Elin Herlofsen, gründer av 2 Save Me.

LES OGSÅ:Tre nye smittetilfeller i Moss

Viktig å forstå hundens behov.

Siw Gjesdal er autorisert hundeinstruktør i Norsk Smeller Klubb og jobber frivillig for 2 Save Me. Hun er også fosterhjem for hunden Fisken.

– Hunder har en sterk luktesans, som de elsker å bruke. Vi ser at når de får brukt luktesansen, og sine naturlige instinkter gjennom ulike aktiviteter, gjør det en enorm forskjell i atferden til hunden. Da koser de seg, de blir balanserte og rolige, noe som fører til at de kan jobbe med andre ting også. I tillegg får de selvtillit og forstår mer av verden, sier Gjesdal.

###

Fisken stilte villig opp til fotografering. Foto: Anne Rosnes Egge

Eierne må ta ansvar

Herlofsen opplever at hundene hun får inn er kjøpt på finn, og at eierne ikke helt skjønner hvilken hund de har fått.

– Mange ser bare på bildene og syns den ser søt ut, og stiller ingen spørsmål rundt hundens behov, sier Herlofsen.

Hun oppfordrer folk som vurderer å skaffe seg hund å tenke nøye gjennom hva det innebærer å ha en hund.

– Det er spesielt viktig å ID-merke hunden, sier hun.

###

Marife Jonassen er fosterhjem for Max. Han stilte også villig opp til fotografering. Foto: Anne Rosnes Egge

LES OGSÅ:Savnet kvinne ved Månafossen antatt omkommet

Helt imot avliving

2 Save Me er en organisasjon som er helt imot avliving.

– Avliving er ikke et alternativ for oss. Det er veterinæren som avliver dyr, jeg mener at det kun skal benyttes dersom dyret er så sykt at det er eneste utvei. Når jeg får inn en hund tar jeg den med til veterinæren for helsesjekk. Deretter gjør jeg en analyse av hunden på Sola hundesenter for å få oversikt over hundens atferd, sier Herlofsen.

Overvektige og understimulerte

Når Herlofsen redder en hund som egentlig skulle blitt avlivet, starter hun med å bli kjent med hunden, og finne ut hva hunden trives best med.

– Det er to ting som jeg ser går igjen hos hundene jeg får inn, og det er overvekt og understimulanse. Da er det viktig å begynne å jobbe med hunden og finne fram til det beste for hunden, sier hun.

LES OGSÅ: Helsedirektøren: – Sannsynlig med hjemmekontor ut året

Dyremishandling er et økende problem

Herlofsen forteller at hun har tatt til seg hunder som har blitt utsatt for mishandling i form av vanskjøtsel, vold, isolasjon i bur over lengre tid.

– Disse hundene bærer preg av mishandlingen. Det verste tilfellet jeg har sett er en hund som lå innestengt flere år i bur. Han hadde aldri sett dagens lys, aldri gått en tur. Man kunne se ribbeina fordi han var så tynn. Han lå for døden, rett og slett. Dette er noe som skjer overalt i Norge, også i Rogaland, sier hun.

LES OGSÅ:Sp vil ha med Frp på opprør mot politireformen

Folk må få opp øynene

Selv har Herlofsen fire Saint Bernarder boende hos seg. I tillegg er flere av de andre hundene de har tatt til seg plassert i fosterhjem.

– Dette er et samfunnsproblem. Det nytter ikke bare å gi økonomisk støtte, med mindre folk faktisk får øynene opp og skaffer seg kunnskap. Kjæledyr er ikke «bruk og kast». Mange kjæledyr lever til de er 15–20 år, man har det store deler av livet. Dette er noe samfunnet må kommunisere til folket, sier Herlofsen.

###

Elin Herlofsens Saint Bernard, Matilde, var meget interessert i en elektrisk gressklipper. Foto: Anne Rosnes Egge

Per i dag er det veldig få plasser man kan levere inn en hund man ikke lenger vil ha. Både Dyrebeskyttelsen, Lucasorganisasjonen har helt fulle sentre, og 2 Save Me trenger flere fosterhjem.

LES OGSÅ:Helsemyndighetene frykter økt smitte etter koronautbruddet på Hurtigruten

Oppfordring til politikerne

Herlofsen kommer med en klar oppfordring til politikerne om å ta tak i problemet.

– Det er en oppfordring til samfunnet generelt, både politikere her i byen og ellers i landet. Man må våkne opp. Hvis det ikke gjøres noe nå, vil det bare bli verre. Holdninger må endres både hos politikere og folk generelt, sier hun.

Mer fra Dagsavisen