Nyheter

29 prosent av norske studenter er ensomme

- Svært bekymringsverdig, sier studentlederen ved UiS.

Flere studentsamskipnader i landet, blant dem Stavanger, har bestilt en undersøkelse av ensomheten på universitetene og høgskolene.

Den viser at nesten én av tre av de 50.000 studentene som svarte føler ensomhet «ofte» eller «svært ofte».

– Det er svært bekymringsverdig, sier leder av Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger, Cathrine Johanne Sønvisen til RA.

– Vi anerkjenner at det er ensomme studenter på universitetet, og at en student som føler seg ensom er et problem. Studietiden bør by på nye opplevelser og utfordringer som involverer alle, sier hun.

LES OGSÅ: Flere fullfører videregående skole

– En vanskelig overgang

Sønvisen tror økt belastning, overgangen til universitet og økonomiske utfordringer er faktorer til ensomheten.

– Når man begynner på studier etter videregående står man på egne bein, og mange har ikke det kjente rundt seg lenger. Det medfører mye mer ansvar, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte.

– I dag må studenter ha deltidsjobb for å kunne bo og leve fordi studiestøtten ikke rekker til. Karakterene er opp til hver enkelt fordi man ikke får oppfølging eller har samme tilknytning til foreleser som man hadde til lærer på videregående. Og plutselig går studielivet i en rutine hvor det sosiale er vanskelig å få inn, sier hun.

Studentskipnaden i Stavanger (SIS) har fire psykologer, og én av dem, Lars Sigve Eide, er ikke overrasket over statistikken.

– Jeg er ikke overrasket, og generelt syns jeg tallene er høye for både studenter og den generelle populasjonen.

– Om de kommer fra videregående, eller mange andre plasser, så er det å bli student alltid en mer anonym tilværelse. Du kommer til et stort campus og det er mange muligheter til å gjemme seg vekk uten at folk legger merke til om du er der eller ikke. Det er ganske enkelt å gå rundt alene uten at folk verken legger merke til eller får muligheten til å gripe fatt i det, sier han.

LES OGSÅ: UiS åpnet nasjonalt forskningssenter for barnehager

Tips mot ensomhet

Eide foreslår en rekke tips for dem som kjenner seg ensomme i studietiden.

– Det gjøres mye bra på campuser for å skape fellesskap for studentene, som for eksempel fadderuken, linjeforeninger og idrettslag.

– Jeg vil oppforde om å slutte seg til disse foreningene og si «ja» til invitasjoner til sosiale sammenkomster. Ellers er det også nyttig å innrømme for seg selv at en er ensom, noe som gjør det enklere å motivere seg til å ta grep, sier han, og legger til:

– Men det å prøve å omgås folk uten å ha så store forventninger til hva en skal bidra med, eller få ut av det, er viktig. En må heller ikke tro at sosiale medier eller en datamaskin vil kunne erstatte det å være rundt folk. Og det å vise litt mot i å inkludere andre er også en utfordring som gjelder både de ensomme og de som ikke er det. Men husk at man ikke er alene om å prøve å skaffe venner.

Administrerende direktør for SIS, Ellinor Svela, sier de har en «lang smørbrødliste» av tiltak for å forebygge ensomhet i studentene. Utenom helsestasjonen og psykologene, nevner hun også deres økonomisk støtte til sosiale arrangement og tilrettelegging i felles studentboliger som hjelpetiltak.

LES OGSÅ: Stavanger-skolen: Jentene er vinnerne

Utfordrer Høie og Nybø

Leder i SIS, Sander Brimsøe Thomassen, som også har følt på ensomheten i studietiden sin, legger press på helseminister Bent Høie og forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø.

– Jeg ønsker å utfordre dem til å utforme en studenthelsemelding for å fokusere på tiltak fra nasjonalt hold, sier han.

Undersøkelsens mer detaljerte resultater, som hvilke utdannigsinstitusjoner har hvilke tall, blir lansert på onsdag.

Mer fra Dagsavisen