Nyheter

2500 er allerede klar – nærmer seg fullt

Stor interesse for 3-Sjøersløpet.

Hvem: Johannes Økland (49)

Hva: Løpsleder i GTI Friidrettsklubb med ansvar for 3-Sjøersløpet og Stavanger Marathon som går av stabelen på lørdag.

– Til helgen arrangerer dere 3-Sjøersløpet. Hvordan er påmeldingen?
– Den er veldig bra. Per nå har vi fått inn 2500 påmeldinger. Vi har satt et tak på 3000. Grunnen til dette taket er at vi må planlegge maten vi skal ha, hvor mange medaljer vi trenger og ikke minst ha nok drikke til dem som skal løpe. Når vi 3000 påmeldte tangerer vi deltakerrekorden fra 2015.

– Hva er grunnen til den store interessen?
– Jeg tror at dette er et løp som det på mange måter er ufarlig å være med på. Traseen er på kjente joggestier som mange har løpt før. Det handler også om at det er kjekt å være med på et løp der veldig mange andre er med og deltar. Vi hadde 2200 påmeldte i fjor og har fått en skikkelig rekyl tilbake i år. Vi tilbyr også fartsholdere, noe folk setter pris på.

– Hvordan fungerer det?
– Dette er folk som holder en jevn fart med fem minutters mellomrom rettet mot tider fra en tid på 1.25 til 2.30. Har du som mål å springe på en 1.40 stiller du seg bak denne fartsholderen. Disse har også med seg druesukker og Laban seigmenn som de deler ut når det begynner å røyne på mot slutten av løpet.

– Hvem er de som deltar?
– Alle typer folk, fra elite til dem som ikke er så godt trente. Mange av dem som deltar bruker god tid på løpet, de har gjerne aldri løpt så langt tidligere og for dem er det kjempelangt å springe 21 kilometer. Når en ikke er gjennomtrent når det gjelder jogging er dette en kjempeprestasjon og vi setter veldig stor pris på at disse deltar på 3-Sjøersløpet. Og så er det slik at en til slutt kommer i mål og får en medalje, løperne kan gå inn i Forum Expo og varme seg og der serverer vi også en veldig god lapskaus.

– Hvor mye lager dere opp?
– Vi lager 90 prosent av 3000 porsjoner. Det er alltid noen som ikke stiller av forskjellige grunner.

– I år arrangerer dere også NM i halvmaraton i forbindelse med 3-Sjøersløpet?
– Det stemmer. I 3-Sjøersløpet har vi seks puljer og de som skal løpe NM i halvmaraton starter opp i pulje én. Vi har 250 til 300 påmeldte. Betingelsen for å være med i NM er at du må være med i en friidrettsklubb. Veteranklassene starter på 35 år og oppover og jeg regner med at det blir mange lokale som får NM-medaljer i de aldersbestemte klassene.

– Hva gjør du når du ikke arrangerer 3-Sjøersløpet?
– Da arrangerer jeg Stavanger Marathon som tilbyr flere distanser å løpe, også en 5 kilometer og barneløp. I dag jobber jeg 100 prosent med å være løpsleder i GTI Friidrettsklubb.

– Hvordan kom du inn i den jobben?
– Jeg startet som frivillig i 2013. I 2012 hadde vi 1100 deltakere. I 2015 hadde vi 3000 deltakere og fra 2016 har jeg jobbet fulltid som løpsleder i klubben.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?
– «Brødrene Løvehjerte» av Astrid Lindgren. Den gjorde et stort inntrykk på meg, da jeg leste den i barndommen.

– Hva gjør deg lykkelig?
– Av små hverdagsting er det en god kopp kaffe. Ellers elsker jeg å løpe, og arrangere løp.

– Hvem var din barndomshelt?
– Jeg var stor fan av Kiss, og hadde så å si alle albumene på kassett. Vokste ellers opp med Liverpool som verdens beste lag, og Kenny Dalglish som den store spilleren.

– Hva misliker du mest ved deg selv?
– Overdreven angst for slanger.

– Hva gjør du når du skeier ut?
– En stor skål med chips og en øl på fredagskvelden.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?
– Regimer som undertrykker og terroriserer sin egen befolkning.

– Er det noe du angrer på?
– Skulle trent mer da jeg var mellom 20 og 35 år. Trening er noe av det smarteste man kan gjøre for en god helse.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Barack Obama. Han hadde det vært spennende å snakke med.

Mer fra Dagsavisen