24 i retten for drap på skandinaviske turister i Marokko

24 menn møter i retten i Marokko, tiltalt for å være involvert i drapene på Maren Ueland og Louisa Vesterager. De tre hovedmistenkte risikerer dødsstraff.

Den norske 28-åringen Maren Ueland og den danske 24-åringen Louisa Vesterager Jespersen ble brutalt drept da de forsøkte å ta seg til Nord-Afrikas høyeste punkt, Jbel Toubkal i Marokko, den 17. desember i fjor.

Torsdag skulle rettssaken mot 24 personer som er mistenkt for å stå bak dobbeltdrapet etter planen fortsette. Fire av dem er tiltalt for å gjennomføre eller medvirke til selve drapene, og risikerer dødsstraff selv om Marokko ikke har henrettet noen på 25 år.

En sveitsisk-spansk mann anklages for å ha trent dem opp. De 19 andre er tiltalt for å ha gitt sin tilslutning til en terrororganisasjon.

Lette etter turister i fjellet

Ifølge tiltalen hadde de hovedmistenkte, som antas å ha vært inspirert av IS selv om politiets etterforskning ikke har funnet noen direkte kobling til islamistgruppa, tatt seg til området noen mil utenfor Marrakech for å drepe turister.

Mennene skal ha hatt ønsker om å slutte seg til islamistgruppa IS i Syria, men valgte heller å begå terrorhandling på marokkansk jord, skriver VG. IS har ikke påtatt seg ansvaret for drapene.

De hovedmistenkte har ifølge avisen selv forklart i avhør at de valgte bort en rekke turister fordi de var i følge med guider eller lokale innbyggere. Da de fant Ueland og Jespersen ved foten av Toubkal skal to av de drapstiltalte ha utført drapene, mens den tredje filmet den mye omtalte drapsvideoen. Den fjerde hadde allerede forlatt gruppen, og dratt tilbake til Marrakech.

Politiet pågrep raskt en av de tiltalte i Marrakech etter at drapene ble oppdaget 17. desember i fjor. Noen dager senere ble ytterligere tre personer pågrepet da de forsøkte å forlate byen med en buss. De fire er i alderen 25 til 33 år, og vokste opp under sparsomme kår med begrenset skolegang, ifølge nyhetsbyrået AFP. Alle har til felles at de relativt nylig konverterte til radikal og konservativ salafisme.

– De drapstiltalte er også ofre

Advokat Hafida Maksaoui er utnevnt som forsvarer til de fire hovedmennene. Hun sier til Stavanger Aftenblad at selv om det ikke går an å unnskylde handlingene, er også de drapstiltalte ofre i saken.

– Mine klienter har flere fellestrekk. De er fattige. De har knapt skolegang. De er arbeidsløse. De har blitt hjernevasket. De trodde virkelig at de ville komme til paradis om de utførte en terrorhandling. Nå er de fortvilet. De angrer fryktelig på det de gjorde, men det er for sent, sier hun.

Hun trekker også fram at klientene har samarbeidet med politiet, og erkjent straffskyld. Likevel regner hun det som sannsynlig at tre av de fire drapstiltalte vil bli dømt til døden.

Rettssaken skulle ha begynt 2. mars, men ble utsatt etter at forsvarsadvokatene krevde mer tid på å forberede seg. Rettssaken starter etter alt å dømme klokken 14 i byen Salé nordvest i Marokko. Det er foreløpig høyst uklart hvor lenge den vil vare, og det er også blitt spekulert i at rettssaken kan bli utsatt nok en gang.

(©NTB)