Nyheter

21 dømt for voldtekt siden 2017

Ferske tall fra Sør-Vest politidistrikt viser at kun 21 av 314 anmeldte voldtektssaker i løpet av de siste to årene har endt i fellende dom.

– Dette er vanskelige saker og vanskelige problemstillinger. I disse sakene gjøres det en konkret og skjønnsmessig vurdering, med vanskelig bevistema, sier Kristin Nord-Varhaug, leder for felles påtaleenhet i Sør-Vest driftsenhet.

Ifølge ferske tall fra Sør-Vest politidistrikt ble det i 2017 registrert inn 125 voldtektssaker. Sakene gjelder voldtekt av voksne, og overgrep mot barn er ikke inkludert. Per i dag er 108 av de 125 sakene avgjort. 16 er oppklart, inklusiv fire tiltalesaker. Syv av sakene er fortsatt under etterforskning. Resten, det vil si 102 saker, er henlagt.

– Hva synes dere om tallene? 

– Når vi ser på antall saker som er kommet inn og anmeldt, så har det holdt seg stabilt de siste fem årene, med unntak av en økning i 2018. Da ble det registrert inn 68 flere saker enn i 2017. Antall oppklarte saker har også holdt seg stabilt i løpet av en femårsperiode, sier Nord-Varhaug.

Hun sier videre at mange av sakene blir anmeldt måneder eller år etter hendelsen skjedde, og at å sikre bevis tidlig er viktig. Hun er enig i at antall henlagte saker er høyt, men gjentar at voldtektssaker er vanskelige å bevise.

– Gjennomgående faktorer i de sakene som blir henlagt er mangel på bevis. Det er komplekse saker som varierer fra overfallsvoldtekter til festvoldtekter, ferske saker og flere saker hvor gjerningstidspunktet ligger flere år tilbake i tid, og bevistemaene er vanskelige og ulike fra sak til sak, sier Nord-Varhaug til RA.

LES OGSÅ: 60 prosent økning i antall anmeldte voldtekter i fjor

Viktige faktorer

Sør-Vest politidistrikt har ikke gått inn i hver enkelt voldtektssak, og kan derfor ikke svare på hvor mange av sakene som er overfall, og hvor mange som er festrelaterte. Det varierer også hvor lang tid etterforskningen av sakene tar, ifølge Nord-Varhaug.

– Å ha oppmerksomhet på initialfasen, sikre bevis fortest mulig, være oppmerksomme på å ha kvalitet på etterforskningen og god framdrift for å sikre en avgjørelse i saken så tidlig som mulig er viktige faktorer slik at alle de involverte får svar, sier hun.

I 2018 ble det i Sør-Vest politidistrikt registrert 189 voldtektssaker. Av disse er 99 avgjort. Det er tatt ut 15 tiltaleposter (tre av disse er avgjorte). 35 av sakene er ferdig etterforsket og er oversendt påtale, mens 55 saker fortsatt er under etterforskning. 82 av sakene er henlagt.

– Tror du enkelte kan kvie seg for å anmelde når de ser statistikken? 

– Det kan godt være. Det er vanskelige saker å etterforske, blant annet fordi tekniske bevis kan ha mindre verdi. Likevel oppfordrer vi folk til å anmelde. Vi ser jo en økning i antall anmeldte saker, selv om det ikke har ledet til flere oppklarte saker. Vi kan ikke forklare økningen som kom i 2018, men kanskje den siste tidens oppmerksomhet på området har ledet til flere anmeldelser, sier Nord-Varhaug.

LES OGSÅ: Politiet: Kraftig økning i anmeldte seksuallovbrudd

Prioriterte saker

I 2017 opprettet Vest politidistrikt en egen voldtektsgruppe som utelukkende jobber med voldtektssaker. I Sør-Vest politidistrikt har de valgt en annen type organisering.

– Dette er prioriterte saker som vi jobber med i tette etterforskningsmiljø. Vi har en egen seksjon som har distriktsovergripende ansvar. Det vil si en felles etterforskningsenhet som etterforsker saker i hele distriktet. Denne enheten etterforsker overgrep mot barn under 16 år, i tillegg til de groveste voldtektene mot voksne. Voldtektssaker som berører voksne over 16 år håndteres av de geografiske driftsenhetene, det er for eksempel egne dedikerte volds- og sedelighetsavsnitt som etterforsker disse sakene ved de store geografiske driftsenhetene i distriktet. Dette er prioriterte saker med dedikerte etterforskere og dedikerte jurister, sier Nord-Varhaug til RA.

– Basert på tallene, vil du si dere har forbedringspotensial? 

– Vi må hele tiden arbeide for at sakene etterforskes så godt som mulig og med tilstrekkelig hurtighet. Det jeg er opptatt av er at vi sikrer en god etterforskning og at vi sikrer framdrift. Det er viktig. Det er viktig at vi på dette feltet har dedikerte og kompetente etterforskningsmiljø med både taktisk og teknisk kompetanse i forbindelse med denne type saker. Kompetanseutvikling er også viktig, og vi har nettopp gjennomført et internt kurs i regi av statsadvokatene på dette feltet. Vi må hele tiden være opptatt av kontinuerlig forbedring, sier Nord-Varhaug.

Mer fra Dagsavisen