Rogalands Avis

Easee permitterer over 100 ansatte

Salgsforbudet i Sverige som er innført av Elsäkerhetsverket får konsekvenser for ansatte, salgspartnere og produksjonspartnere. Nå velger Easee å permittere ansatte.

Det melder selskapet i en pressemelding fredag morgen. DN omtalte saken først, hvor Easee-sjef Jonas Helmikstøl bekreftet at de må permittere over 100 ansatte, og hente penger i milliardklassen.

Tirsdag stanset Svenske tilsynsmyndigheter salget av selskapets elbilladere i Sverige. Onsdag varslet det norske strømselskapet Tibber at de har besluttet å sette salget av ladebokser fra Easee på pause.

Alle ansatte ble orientert om at en permitteringsprosess iverksettes på et allmøte fredag morgen. Hvor mange som rammes er på nåværende tidspunkt uvisst, ifølge pressemeldingen.

– Menneskene er grunnverdien i selskapet vårt og det viktigste vi har. Dette gjør ulidelig vondt, men denne prosessen må til for at folk skal ha en fantastisk arbeidsplass i mange tiår framover. Jeg skal kjempe for folkene mine ned til hver bidige krone. Reisen vår har bare begynt, og dette er en hump i veien, sier gründer og daglig leder i Easee, Jonas Helmikstøl, i pressemeldingen.

– Hadde innovasjon vært enkelt, hadde alle gjort det. Vi har ett av de beste produktene på markedet, og når man innoverer møter man ulike typer utfordringer. Vi står midt i en turbulent situasjon, men våre ladere er tryggest, smartest og mest innovative. Det skal vi bevise. Vi kommer aldri til å gi oss for å skape en sikrere, smartere og grønnere framtid for kommende generasjoner, sier Helmikstøl videre, og lover at Easee skal komme tilbake sterkere og at det er ingenting han vil mer i hele verden enn at alle ansatte skal jobbe for Easee i tiår framover.

Jonas Helmikstøl, gründer og daglig leder i Easee.

Dialog med mulige investorer

Selskapet har iverksatt en kapitalinnhentingsprosess og er i dialog med flere mulige investorer, ifølge pressemeldingen.

– Vi tror på det vi driver med, og vi skal komme oss gjennom dette. Vi er nå i dialog med investorer som ser det enorme potensial Easee har, og vi har enda flere produkter klare innen kort tid. Vi har et enormt marked å mette, og det bare vokser og vokser. Vi har hatt en fantastisk vekst i Norge, og vi skal vokse minst like fort i alle andre land – hvor elbiler nå kommer i et forrykende tempo. De 700 000 solgte laderne er bare begynnelsen på en reise, et eventyr og et økosystem hvor det trengs smartere, sikrere og grønnere løsninger, sier Helmikstøl.

Det har vært noen svært turbulente uker i Easee etter at Elsäkerhetsverket tirsdag innførte et salgsforbud på bakgrunn av deres bekymringer rundt jordfeilvern. Easee gjør det klart i pressemeldingen at de helt uenige i deres påstander, og at de har dokumentert sikkerheten i løsningene grundig – både teknisk og juridisk.

Selskapet skal levere inn både en midlertidig forføyning og en anke i løpet av fredagen. En midlertidig forføyning dreier seg om umiddelbarheten til salgsforbudet, og vil behandles innen kort tid. I etterkant av dette vil en ordinær ankeprosess startes.

Easee framholder at det ikke er noen tvil rundt laderne, at de er helt trygge og alle kunder kan lade trygt.

Easee: – Grunnløse påstander

I en pressemelding torsdag ettermiddag understreker Easee at de aldri ville aldri latt kundene deres lade med en utrygg lader.

– Elsäkerhetsverket kommer med bekymringer rundt jordfeilvernet. De er helt grunnløse. Easee har integrert jordfeilvern i tråd med de sikkerhetskrav som stilles. Dette beskytter mot både AC- og DC-feil. Vernet testes automatisk mellom hver ladeøkt og minst en gang i døgnet. Dette er et tillatt alternativ for likestrømsjordfeilvern, og sikkerheten vår er grundig dokumentert, skriver selskapet i pressemeldingen.

De skriver videre at tradisjonelle jordfeilautomater er i utgangspunktet alltid koblet inn. En vanlig jordfeilautomat skal testes periodevis, og intervallene varierer fra noen få måneder til en gang i året. Easees vern er som standard koblet ut, og kobles aldri inn før det er testet og funnet i orden.

– Dette betyr at Easees kunder aldri får ladet uten jordfeilbeskyttelse, og alltid vil være beskyttet mot farlige jordstrømmer. Dette gir en stor forbedring i sikkerheten, fordi man har et vern som kontinuerlig overvåkes i ladestasjonen, ved feil vil ladestasjonen ikke tillate lading. Sikkerheten i ladestasjonen med integrert jordfeilvern bekreftes og underbygges i en rapport av en anerkjent, tysk tredjepart, skriver Easee i pressemeldingen.

– Våre ladere er helt trygge og alle våre kunder kan lade trygt hver dag. Når man driver med innovasjon så er prosesser som dette en del av gamet, og viktige. Vi har et helt fantastisk, innovativt og grønt produkt – hvor sikkerhet er den aller viktigste faktoren. Vi ville aldri tillatt noen å lade med en utrygg lader, sier Knut Arve Johnsen, teknisk sjef i Easee.

– Elsäkerhetsverket bekrefter selv at det ikke er noen tilfeller som har ført til brann- og personskade. Det foreligger ingen risiko for dette, og det de frykter skal skje har aldri skjedd fordi våre produkter er sikre og trygge. Vi har nesten 60 millioner ladesesjoner som bekrefter dette. De anbefaler fremdeles ikke å slutte å bruke laderen, og har heller ikke kommet med advarsler eller bekymringer om videre bruk. Våre ladere er helt trygge og alle våre kunder kan lade trygt hver dag, sier Jonas Helmikstøl, gründer og daglig leder i Easee, i pressemeldingen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: