Rogalands Avis

Ramsland med brakdebut da Sandnes Ulf slo Sola

Sandnes Ulf slo Sola 4-0 i treningskampen på Øster Hus Arena torsdag kveld. Der fikk nysigneringen Martin Ramsland vist seg fram med to scoringer i debuten for hjemmelaget.

– Det er godt å starte med å score to mål. Min egen prestasjon er helt grei utenom målene, men det er tross alt lenge siden jeg har spilt kamp, sier Martin Ramsland til RA etter kampslutt.

Spissen signerte for Sandnes Ulf mandag denne uken. Han sto uten kontrakt etter og at han ikke fikk fornyet tillit etter to år for Start. 28-åringen står oppført med 172 kamper og 55 mål på de to øverste nivåene i Norge. Han har derfor god erfaring som han håper vil hjelpe de unge på laget. På spørsmål om hva han tenker å bidra med på banen kommer spissen med et noe ambisiøst svar.

– To mål per omgang slik som i dag, sier han lattermildt, før han fortsetter i det noe mer seriøse sporet.

Jeg vil naturligvis bidra med mye målpoeng. Samtidig er jeg en hardtarbeidende spiller som bidrar bra i presset. Jeg vil først og fremst beskrive meg som en lagspiller og jeg tror Sandnes Ulf sin hurtige angrepsfotball passer meg godt.

Trener Bjarne Berntsen lot seg imponere over debutanten og tror sørlendingen kan gi Sandnes Ulf-fansen mye glede kommende sesong.

– Han viser at han er en god spiller. Han er kraftfull, har et godt rykk og er god til å bevege seg inni feltet. I tillegg er han en veldig god avslutter når han får sjansen.

Bjarne Berntsen kunne glede seg over nok en seier i denne sesongens oppkjøring.

Ramsland forteller om noen fine første dager i ny klubb, selv om det har vært en del nytt.

– Sandnes Ulf spiller på en annen måte enn jeg er vant med i Start. Dessuten har jeg måttet finne meg til rette i byen og skaffe leilighet. Men det har gått fint. Jeg har blitt tatt godt imot og nå har jeg fått meg leilighet også, så jeg trives godt så langt.

Sola bød opp til dans

Sandnes Ulf var naturligvis store favoritter mot 3. divisjonslaget Sola, men et reservepreget Sandnes Ulf og et godt drillet Sola-lag gjorde ga førsteomgangen et overraskende kampbilde. For selv om Fredrik Pålerud ga hjemmelaget en tidlig 1–0 ledelse med et vakkert skudd høyt i lengste hjørne fra sin høyre vingback-posisjon, var det Sola som hadde mest ball. De spilte seg ofte flott ut fra Sandnes Ulfs høye press og turte å holde på ball i sin 4-3-3 formasjon.

– Jeg synes førsteomgangen er veldig, veldig bra. De scorer et tidlig mål, rett og slett fordi de er gode. Deretter tar vi litt kontroll. Vi er ikke bedre enn de, men vi tar litt kontroll og treffer bra i presset, samtidig som vi klarer å spille ball, sier trener Øyvind Meling.

Den tidligere Stabæk-assistenten ble klar for Sola i fjor høst og viste torsdag kveld at han ønsker et ballbesittende og høytpressende lag. Det var derimot en sjansefattig affære de første 45 minuttene, med kun en stor sjanse til hvert av lagene foruten den tidlige scoringen.

Byttene endret kampen

Etter den imponerende første omgangen fra Sola ble det derimot gjort hele åtte bytter av hjemmelaget. Inn kom blant annet forsterkninger som Alexander Stølås, Tommy Høiland, Kristoffer Hay og Martin Ramsland. Det ga utslag på banen og Sandnes Ulf tok initiativ fra første spark på ballen etter pause.

2–0 scoringen kom etter 56 minutter da Mathias Bringaker headet inn et innlegg fra Tommy Høiland på bakerste stolpe. Deretter skapte Sandnes Ulf flere store sjanser og Tommy Høiland, som var frisk etter sitt innhopp, satt en ball i stolpen bak SOLAS sisteskanse.

Etter 79 minutter dukket så den nye mannen opp og viste at han vet hvor målet står. Et strålende forarbeid av en god Mathias Bringaker, som kom inn i pausen som indreløper, ble avsluttet av Martin Ramsland på tilnærmet åpent mål.

4–0 scoringen, og Ramslands andre for kvelden var derimot ikke like enkel. Klokken hadde akkurat passert 90 minutter da sørlendingen fikk ballen i boks, rundet en forsvarer og satte ballen kontrollert forbi keeper. En strålende debut av Ramsland og en god andreomgang av hele laget sørget derfor for 4–0 seier for storfavorittene fra Sandnes.

– Vi har litt å jobbe med

Øyvind Meling legger ikke skjul på at kampen skiftet totalt karakter etter sidebyttet.

– Jo lenger det går og jo flere bytter begge lag gjør, så tar de totalt over. Men vi ønsket å møte Sandnes Ulf for å få best mulig matching og det fikk vi. Så vi fikk egentlig alt det vi skulle ha.

Sola trener Øyvind Meling fikk se laget sitt levere to vidt forskjellige omganger torsdag.

Sola-treneren mener andreomgangen viser at de fortsatt har litt å jobbe med. Han peker på at de slipper inn for enkle mål. I tillegg kunne han ønske de var bedre på å score mål.

– Vi kommer oss til mange målsjanser, men vi scorer ikke nok, enkelt og greit.

Han sier målet for sesongen er å få kampene mest mulig i deres spor, men ønsker å legge press på sine motstandere heller enn seg selv når han får spørsmål om de satser på opprykk til 2. divisjon.

– Jeg vil ikke si at målet er å rykke opp. Målet er å vinne flest mulig kamper, også får Fana og Vidar være favoritter, mens vi får jobbe på med vårt. Vi får se hva vi fortjener til slutt.

Seks spisser på maks to plasser

Med Ramsland inn i troppen har Berntsen hele seks rene spisser og velge imellom, i tillegg til kaptein Jostein Eikeland, som også trives godt på topp. Ifølge Berntsen er derimot Eikeland tiltenkt en midtbanerolle kommende sesong. Sandnes-treneren innrømmer likevel at seks spisser er i det meste laget når det kun er to som kan spille der om gangen.

Noen blir nødt til å spille andre plasser, mens andre eventuelt vurderes på et utlån etter hvert. Dessuten går kontrakten til Maxwell Effiom ut i sommer.

Berntsen mener derimot det var riktig å hente Ramsland når sjansen bød seg, og hvis han fortsetter som i dagens kamp, er det ingen som kan være særlig uenig i det.

Nå er det kun ni dager igjen til det braker løs på Øster Hus Arena med cupkamp mot Ramslands tidligere lag, Start. Det gjør spissen litt ekstra gira på seier.

– Cup er gøy og det er selvfølgelig ekstra gøy om vi hadde slått ut Start. Jeg har mange kompiser der som det hadde vært gøy og slå. Samtidig har jeg lyst til å vinne uansett hvem jeg møter.

Start har sett gode ut i vinter og gjort det bra i treningskampene. Det har Bjarne Berntsen fått med seg og han er forberedt på en vanskelig kamp.

– De har gode resultater i treningskampene denne vinteren og forsterket laget på viktige punkter. Så det blir en tøff kamp, men vi skal være klar når de kommer og gleder oss til cupkamp. Vi har nemlig tenkt til å stille opp på cupkampen vår, avslutter Berntsen og kommer samtidig med et stikk til Aalesund og Bodø/Glimt som ikke blir enige om når deres cupkamp skal spilles.

---

Treningskamp, fotball.

Sandnes Ulf – Jerv 4–0 (1–0)

Øster Hus Arena.

Mål: 1–0 (5. min.) Fredrik Mani Pålerud, 2–0 (56. min.) Mathias Bringaker, 3–0 (79. min.) Martin Ramsland, 4–0 (91. min.) Martin Ramsland.

Dommer: Ola Kellerhals

Sandnes Ulf (3-5-2): Sander Åke Lønning – Fredrik Mani Pålerud (Sander Ringberg 45. min.), Gullbrandur Øregaard, Trym Thesen (Elias Årsvoll 85. min.), Thorbjørn Heggem (Kristoffer Hay 45. min.), Anders Hiim (Alexander Stølås 45. min.) – Daniel Braut (Horenus Tadesse 65. min.), Christian Landu-Landu (Mathias Randeberg 45. min), Ingvald Halgunset (Mathias Bringaker 45. min) – Artan Memedov (Tommy Høiland 45. min.) – Maxwell Effiom (Martin Ramsland 45. min.)