Rogalands Avis

Vil du gjøre noe spennende for øyriket i Stavanger?

Stavanger vil gjøre sine 37 øyer mer spennende og attraktive.

Etter at de tidligere kommunene Finnøy og Rennesøy ble en del av Stavanger kommune, er oljebyen blitt både en stor landbrukskommune og ikke minst øykommune. Stavanger har faktisk 37 øyer.

Men få vet alt som foregår på alle disse øyene. Hva som kan oppleves og hvordan man kommer seg dit.

Det har kommunen tenkt å gjøre noe med – med hjelp av gründere, personer med gode ideer og etablerte bedrifter.

Målet: Skape gode opplevelser

Målet er å få flere innbyggere og turister til å oppdage og få gode opplevelser fra øyriket.

Dersom du har en god idé – for ett eller annet som hadde vært kjekt i øyriket Stavanger – er kommunen villig til å betale 250.000 kroner for at du skal kunne teste det ut den kommende sommeren.

– Vi regner med at mange planlegger for norgesferie denne sommeren. I dette prosjektet ønsker vi å rette oppmerksomheten mot øyriket, og det de kan tilby tilreisende, sier prosjektleder Inger Hanne Vikshåland i Smartby-avdelingen i Stavanger kommune til RA.

Prosjektleder Inger Hanne Vikshåland i smartbyavdelingen i Stavanger kommune.

Kvikktest – inspirert av Helsinki

Kommunen arrangerer noe de kaller for kvikktest. Inspirert fra Helsinki. Hva er en kvikktest? En kvikktest er en prosess der kommunen går ut med en utfordring og inviterer bedrifter og gründerspirer til å teste nye produkter og tjenester som kan være med å løse utfordringen.

Kommunen vil betale 250.000 per test. Det ønskes fem tester totalt. Budsjettet er på 1,25 millioner kroner. Pengene hentes fra smartbyavdelingen. Testen skal pågå fra midten av april/mai og seks måneder fram i tid.

Prosjektleder Vikshåland er åpen for absolutt alt.

– Teknologi, nye produkter eller nye tjenester. Vi er åpne for alt som kan skape gode opplevelser i øyriket, sier hun.

Vi er åpne for alt som kan skape gode opplevelser i øyriket.

—  Inger Hanne Vikshåland

Bygge turisme

Vikshåland er spent på om noens vil gjøre det lettere å reise mellom øyene, og gjøre det lettere for folk å ta seg fram når det er på de ulike øyene.

– Kanskje står det en sykkel klar og venter. Det er også vanskelig for folk å vite når båtene går, slik at de kommer seg hjem også, sier hun.

– Vi håper at løsningene kan være med og bygge opp turismen på øyene. Jeg håper også at innbyggerne på øyene kan være med og bidra. Kanskje kan vi gjøre noe med kaiene? Uber-båter? Kan vi koble sammen aktørene på øyene? Kun fantasien setter grenser, sier Vikshåland.

Prosjektlederen forteller at det er stor interesse for kvikktesten. Rundt 30 bedrifter og personer deltok på dialogmøtet som ble avholdt i midten av februar.

Fristen for å levere inn ideer er 26. mars. Her kan du se hvordan du søker.

Finnøy er en flott plass. Det vil kommunen at flere skal oppdage.

– Et springbrett

Næringssjef Anne Woie i Stavanger kommune håper å få inn mange gode ideer.

– Vi håper dette kan gi aktører som sitter med gode ideer en mulighet til å teste konseptet, der kommunen tar en del av risikoen, sier Woie.

Prosjektleder Vikshåland sier kvikktesten kan fungere som et springbrett for bedrifter eller gründere som trenger en testarena, og som ikke har finansiering til å teste produktet eller ideen sin.

Kommunen kan også fungere som en sparringpartner. Kommunen jobber også sammen med Nordic Edge, Region Stavanger, Kolumbus og Hotellhøgskolen ved UiS.

Næringssjefen mener kvikktesten kan fungere som et springbrett for bedrifter som trenger en testarena, finansiering og en sparringpartner

---

Dette er saken:

  • Stavanger kommune ønsker at flere innbyggere og turister skal oppdage og få gode opplevelser på byens 37 øyer, øyriket.
  • Derfor arrangerer de en kvikkest, som er en prosess der kommunen går ut med en utfordring, og inviterer bedrifter til å teste nye produkter og tjenester som kan få flere til å oppdage øyriket.
  • Innen 26. mars kan gründerspirer eller bedrifter med gode ideer sende inn søknad. Det er en åpen konkurranse.
  • Kommunen ønsker fem tester. Alle fem får 250.000 kroner hver til å bruke på testen.
  • Bedriftene har ansvar for gjennomføringen av testen, med oppfølging fra teamet i smartbyavdelingen i kommunen. Kvikktesten varer i seks måneder, fra cirka midten av april, og gjennomføres i Stavangers øyrike.
  • Et tverrfaglig team fra kommunen jobber sammen med Nordic Edge og Region Stavanger. Kolumbus og Hotellhøgskolen ved UiS deltar også som sparringpartnere i prosjektet. Prosjektet ledes og finansieres av Stavanger kommunes smartbyavdeling.

---

I seks måneder fra april utover høsten kan bedrifter og gründere teste produktene eller tjenestene sine, finansiert av kommunen.





Mer fra Dagsavisen