Rogalands Avis

OTD Energy er større enn noen gang: - Gjelder å ta posisjoner

Energimessen OTD Energy har aldri vært grønnere, større og bredere. - Industrien har tidenes mulighet til å ta internasjonale posisjoner i det grønne skiftet.

Når OTD Energy arrangeres i Stavanger Forum 20. og 21. oktober, er det ifølge Torbjørn Olufsen det største arrangementet i Norge. Tradisjonelt har det vært en olje- og gassmesse med tyngde på olje. Nå er det grønnere. OTD har tatt inn Energy i navnet sitt.

Aldri før har det vært så mange fornybar-aktører på utstiller- og deltakerlisten. Norwegian Offshore Wind Cluster. Antall faglige seminarer er mangedoblet.

– OTD Energy blir større enn noen gang. Både havvind, solenergi og hydrogen er en del av årets OTD Energy, sier Torbjørn Olufsen, som er relativt fersk leder for konferansen.

Over 80 prosent utsolgt

Interessen er stor. Over 80 prosent av utstillerarealet fra 2019 er solgt. Det forventes over 20.000 deltakere fra Norge og utlandet.

– I 2019 var omfanget to haller og et konferansesenter. Nå er det fylt opp tre haller, og vi har opsjon på flere. Dette vokser. OTD tar et byks i omfang – antall utstillere, deltakere og faglig påfyll – i tillegg samkjører vi med flere bransjeorganisasjoner. Norsk Petroleumsforening kommer for eksempel hit med sin drift og vedlikeholdskonferanse. Andre organisasjoner kommer også, sier Olufsen.

Nytt i år er også tidens første Energy Show og Energy Gathering i henholdsvis DNB-arena og Clarion Hotel Energy. Disse to konseptene, som erstatter den velkjente Oktoberfesten, er med på å gi OTD Energy en helt ny dimensjon, skal vi tro Olufsen.

– Vi ønsker å skape en felles opplevelse der kundene våre kan kose seg, mingle og bygge relasjoner. Dette er en fin anledning for dem som ønsker seg et skikkelig show, men også for dem som vil ha en rolig og fin samtale med andre messedeltakere.

Grønnere enn noen gang

– Nå har energiindustrien tidenes mulighet til å gjøre noe med omdømmet sitt. Vi går mot et stadig grønnere skifte. Parisavtalen blir tydeligere. Aldri før har de store operatørene tenkt mer fornybart. Kompetansen, kapitalen, erfaringen og endringsviljen i energiindustrien gjør at det grønne skiftet er fullt mulig, sier Olufsen tog fortsetter:

Vi går mot et stadig grønnere skifte. Parisavtalen blir tydeligere.

—  Torbjørn Olufsen, OTD

– Nye markeder åpner seg opp. Norge er et lite land, men industrien har nå muligheter til å ta globale posisjoner i markedet. Et helt samfunn skal bygges opp med nye energikilder. Det bør være vanvittig interessant for bransjen.

– 70 prosent av alle bedrifter er interessert i en omstilling inn mot fornybart. Da nytter det ikke å sitte og vente. Når bransjen bestemmer seg for, så går dette toget fort, poengterer Olufsen.

OTD Energy planlegges uten håndsprit og korona-smittevernregler. Olufsen tror mange nok er koronavaksinert når dørene åpnes 20. oktober.

I tillegg til å skape møteplasser for deltakere, skal det også deles ut priser. Hva slags priser er fortsatt ikke offentlig. Olufsen forteller at OTD Energy er i dialog med de ulike bransjeorganisasjonene for å komme fram til noe spennende. Olufsen vil heller ikke røpe hvilke artister som kommer.

Konkurranse med ONS?

Oljemessens storebror i Stavanger, ONS, ble avlyst i fjor på grunn av koronapandemien. Neste ONS er i 2022. Fire år siden forrige gang. Nettopp derfor tror OTD Energy-sjefen at årets OTD Energy-messe er viktig. Fire år uten oljemesse er for lenge, mener han.

Likevel vil han ikke tråkke i bedet til ONS.

– Det er i aller høyest grad rom for begge. Vi skal heller snakke sammen enn å konkurrere. OTD Energy heier på ONS, som er kjempeviktig for bransjen og Norge, sier han.

ONS har ingen problemer med at OTD Energy vokser.

– Vi mener det absolutt er plass til flere. Sammen er vi med og setter Stavanger på kartet og styrker energihovedstaden. Det er også bra for regionen, sier kommunikasjonssjef i ONS, Maiken Ree.

Ree tror ikke det er ødeleggende for ONS at det har gått fire år siden sist når ONS arrangeres i 2022.

– Jeg håper og tror ikke det. Ingen kunne forutse at vi skulle rammes av en koronapandemi. Når 2022 kommer, tror jeg alle er klar for å treffes og gjøre ONS til den unike møteplassen vi er. Vi ser allerede stor interesse, og er snart klar med spennende nyheter fra vår kant, sier Ree.

Ringvirkninger i Stavanger

Et stort arrangement flere mange tusen deltakere fra inn- og utland skaper positive ringvirkninger i Stavanger, både for hotellbransjen, restaurantene og taxinæringen.

Gjermund Dahl, hotelldirektør for Clarion Hotel Energy, sier messer som OTD Energy har enorme ringvirkninger.

– Vi kan ikke vente med å utnytte fasilitetene våre skikkelig igjen. Vi setter stor pris på muligheten og satsingen de gjør. Dette gleder vi oss til, sier Dahl.

– Forum-området, Norges fremste kongressområde, skal myldre av aktivitet. Nå ser det ut som en spøkelsesby. Vi er utrolig takknemlige for at OTD Energy virkelig satser og gir gass fram mot oktober. Dette blir på en måte startskuddet på livet etter pandemien, sier Elisabeth Saupstad, reiselivsdirektør i Region Stavanger.

Mer fra Dagsavisen