Stavanger

2019: Tre av fire profetier i rute

I desember ba RA samfunnsledere spå året 2019 og hva Rogaland kan forvente. Her er svarene midtveis til 2020.

Mer nedgang i arbeidsledighet, en fortsatt sterk oljebransje, håp om en «myk» brexit og næringslivets behov for ny type kompetanse var spådommene for Rogaland i 2019.

Tre av fire profetier er i god rute så langt, spesielt arbeidsledigheten.

– Blir blant Norges laveste

– Ja, ledigheten har fortsatt å gå ned jevnt og trytt i 2019. Det er veldig gledelig, sier Gustav Svane, statistikkansvarlig og rådgiver i Nav Rogaland.

– Sammenligner vi juni i år med juni i fjor så har ledigheten gått ned 14 prosent. Den har også gått ned fra januar til juni i år, sier han til RA.

Siden januar har ledigheten i Rogaland gått fra 2,7 prosent helt ledige og 0,7 arbeidssøkere på tiltak til 2,2 og 0,4 i juni i år.

Svane spådde at Rogaland ville være blant landets fylker med lavest ledighet når 2019 er omme, det står han for ennå.

– Det er ingenting som tilsier at tallene ikke skal fortsette å synke, sier han, og nevner at ledigheten er nå på nivå med tiden før oljekrisen i 2014.

Svane sikter til en arbeidsledighet på 1,8 til 1,9 prosent innen årets løp.

Peker på oljeoppgangen

Årsaken bak den kontinuerlige nedgangen i arbeidsledigheten er en sterkere oljeindustri, mener Svane, med samspill fra sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen, og konsernsjef i IKM Gruppen, Ståle Kyllingstad.

– Det er en oljedrevet oppgang i norsk og regional økonomi, sier Knudsen.

– Oppgangen ser ut til å bli både kraftigere og vare lengre enn hva man trodde ved inngangen av 2019. SR-Banks konjunkturbarometer indikerer at oljeoppgangen vil vare godt inn i 2020.

Kyllingstad nevner relativt høy oljepris som en årsak.

– Vi har en stabil oljepris på over 60 dollar, da er veldig mange oljefelt lukrative på norsk sokkel.

Kyllingstad sier at oljeservicebransjen mest trolig nyter mer enn andre av oppgangen.

– Oljefeltene blir holdt liv i, og de krever mye vedlikehold og service, forklarer han.

Også nedbemmaningsperioden, hvor industriens ingeniørjobber var spesielt truet, er over.

– Den perioden er langt borte nå, hvert fall i Rogaland. Nå er det en grei sysselsetting i bransjen, og de som vil inn i bransjen kommer inn, for det er jobber å få.

– Mangler ennå kompetanse

Regiondirektør i NHO Rogaland, Tone Grindland, nevner et nytt kompetansebehov hos bedriftene, klimautfordringer og brexit som høydepunkter så langt i år.

Manglende spesialkompetanse hos bedriftene er et like stort uromoment nå som i desember.

– Arbeidsmarkedet er i en helt annen situasjon nå enn i fjor, med økt rekruttering og lavere ledighet i de fleste bransjer. Men jeg ser også tydelig at bedriftene har et kompetansebehov.

– Det er en utfordring at bedriftene ikke får tak i tilstrekkelig arbeidskraft med relevant kompetanse. Oppgangen i olje- og leverandørindustrien er i seg selv positivt, men har ringvirkninger når det gjelder etterspørsel på arbeidskraft, sier hun til RA, og legger til:

– Vi må sikre mange nok relevante utdanningsløp, spesielt relatert IT og fagarbeid, eksempelvis TIP- og helsefag.

Ser utvikling på klima

«Jeg tror også vi vil se tydelige tegn på hvordan næringslivet vil takle klimautfordringene,» sa Grindland i desember. Et tema NHO-direktøren så utvikling i på næringskonferansen Solamøtet.

– Vi ser absolutt noe. På Solamøtet i januar gjorde vi måling i salen på om en ser næringsmuligheter knyttet til grønt skifte. Da var det en samstemt sal som rakk hånden i været.

– Et av FNs bærekraftsmål, som handler delvis om å stoppe klimaendringene, er faktisk økonomisk vekst. Så dette med å bruke den kunnskapen bedriften har til nye markeder, er avgjørende også for å møte klimautfordringene. Eksempelvis ser Rosenberg på både oppdrett, vind og landstrøm for cruise, sier hun, og konkluderer:

– Rogaland er godt rustet for framtiden. Det er snart lokalvalg, og jeg ønsker meg næringsvennlige politikere og næringsaktive kommuner.

Brexit kan gi problemer

Skal Rogaland fortsette i medvind, er tilgang til internasjonale markeder viktig.

Fylket er ett av tre fylker som eksporterer mest i landet. Utenom olje og gass, eksporterte Rogaland for omtrent 79 milliarder kroner i 2017, som la grunnlaget for 53.000 arbeidsplasser, ifølge Menonrapporten til NHO.

– Dette er interessant med tanke på bexit, da UK er et av de landene i Europa som Rogaland eksporterer mest til, sier Grindland.

Brexits skilsmissedag med EU ble forlenget i mars, og uroen om innvirkningene fortsetter.

– Mange boliger til salgs

– Vi går inn i en spennende tid for regionen og boligmarkedet, sier Knudsen fra SR-Bank.

– Vi ser at arbeidsledigheten har falt og bedriftene skal ansatte flere. Siden det er få arbeidsledige, vil arbeidsinnvandringen øke.

– Dette vil i tilfellet øke etterspørselen og stimulere boligmarkedet, og trolig vil omsetninger øke noe.

Men Knudsen nevner at selv om bedringen bidrar til god omsetning i boligmarkedet, demper den store andelen boliger salgsprisene.

– Prisutviklingen vil avhenge av hvor mye nytt som blir bygget. Vårt anslag er moderat prisutvikling på 2–3 prosent det neste året.

Mer fra Dagsavisen