Nyheter

2000 meldinger, 76 straffesaker og 82 oppdrag via Facebook

Nettpatruljen Sør-Vest har vært pålogget i litt over ett år nå. Det har gitt gode resultater fordi det senker terskelen for å ta kontakt, tror fagansvarlig.

– Vi skulle jo egentlig ha vært pålogget i ti år allerede, sier Kaare Andre Ødegaard, fagansvarlig for nettpatruljen til RA.

Nettpatruljen Sør-Vest feiret ett år pålogget 31. oktober, og logget i den anledning også på Instagram.

I løpet av Facebook-året har nettpatruljen mottatt 2000 meldinger på messenger, hvor alle meldingene har blitt besvart. Fra meldingene har 76 straffesaker blitt til, og politiet har rykket ut på 82 oppdrag.

– Vi kommer tett på publikum. Det senker terskelen for å ta kontakt med politiet, da man slipper å vente i telefonkø eller stille opp på et fysisk oppmøte, som kan være belastende for noen, sier Ødegaard.

Han påpeker at via nett har de samme tilgjengelighet for hele politidistriktet, uansett hvor du bor, og hvilken alder du er i.

Nettpatruljen hjelper også med å gi råd og veiledning.

– Lurer du på hva du skal gjøre, eller om du har blitt utsatt for noe, kan vi kan komme med råd og tips, og hjelpe deg videre, sier Ødegaard.

Han presiserer at det er viktig å huske at akutte eller pågående hendelser skal ringes inn på 02800, eller 112 ved nød.

LES OGSÅ: Har ført til 20 straffesaker på tre måneder

Ulike utfordringer 

Ødegaard forteller at de opplever ulike utfordringer knyttet til de forskjellige generasjonene.

– Generelt sett er yngre er ofte mer sårbare når det kommer til bildedeling, og anonymisering i apper og den slags. Også ser vi andre problemstillinger hos andre aldersgrupper. Den yngre generasjonen er for eksempel mer kildekritisk når det kommer til å trykke på linker og lignende man kan få på mail, men det er ting eldre aldersgrupper opplever mer
problemer med. Også har vi aldersgruppen midt imellom som oftere er tilknyttet «kommentarfelt-problematikk.»

– Hva vil det si da?

– Det er mange som skriver med capslock og lirer av seg det de har på hjertet til enhver tid. Det gjør ofte ikke de yngste, fordi de kjenner til rammene og bruken på sosiale medier, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Nå kan du chatte med politiet på Facebook

– Behov for lovendring

Ødegaard sier at de ser flere lovbrudd som blir begått via sosiale medier, som kanskje ikke alle er like klar over er ulovlige.

– Det er mange problemstillinger vi ser går igjen. Blant annet er det mange kjøp- og salgrupper på Facebook for alkohol og tobakk. Dette er strengt regulert, og ulovlig å drive med.

Han nevner også at deling av voldsvideoer er noe de mottar mange henvendelser om.

– For eksempel ble videoen av en knivstikking på Ruten i Sandnes delt. Vi vet også at det ble delt video i forbindelse med drapet på Maren Ueland.  Dette er noe vi ser alvorlig på, sier Ødegaard.

Han sier at juridisk sett står andre nordiske land sterkere når det kommer til konsekvenser av deling av denne typen videoer. 
– Det kan gå under som «hensynsløs atferd» i Norge, men jeg håper veldig det blir en egen lov om dette i Norge. Vi har forsøkt å spille inn politisk at vi har et behov for en lovendring på dette, sier Ødegaard.

LES OGSÅ: Facebook-politiet

Mer fra Dagsavisen