Nyheter

200 på venteliste for støttekontakt i Stavanger

Daniel Veastad fikk farsfiguren han trengte i form av en støttekontakt fra Stavanger kommune. Nå er han støttekontakt selv og oppfordrer flere til å bli det samme.

– Jeg vokste opp med en alenemor som jobbet i oljen og en lillebror med sterk ADHD. Faren min var alkoholiker og aldri i bildet, men savnet etter en farsfigur var alltid der, sier Daniel Veastad, som i en alder av 12 år fikk støttekontakt da moren forsto at Daniel trengte hjelp i en trøblete ungdom.

Veastad sier han tror han var én av mange i lik situasjon: En som føler at han ikke blir hørt og dermed agerer ut på destruktive måter.

– Jeg ble aldri hørt og var en skikkelig bråkebøtte, og fikk slengt i trynet av skoleverket at jeg aldri kom til å bli noe. Det gjør noe med en person over tid, sier han, og fortsetter:

– Det å bli satt til sides, på grunn av en bror som krever mer enn meg, en mor som jobber i oljen og ingen far, det er tøft. Du føler deg mye alene.

Veastad er selv støttekontakt i dag, 18 år etter han selv fikk en spesiell venn i sin støttekontakt, og ny farsfigur, Petter Sværen.

– Og i dag er jeg daglig og faglig leder i Wright trafikkskole i Sandnes, jeg har hus, jeg har hele pakken, og jeg er bare 30 år gammel, sier Veastad, og er usikker på om han hadde vært hvor han er i dag uten støttekontaktordningen.

Ønsker 100–150 flere

Per Kristian Sættem, koordinator for støttekontakter i Stavanger kommune ønsker mellom 100–150 nye støttekontakter.

– Stavanger kommune og helse- og sosialkontorene har per i dag registrert 368 personer som støttekontakter. Men vi har i overkant av 200 som står på venteliste for å få støttekontakter. Min stilling som koordinator ble opprettet for å få fortgang i denne prosessen.

– Vi ønsker å satse på støttekontakter som en forebyggende helsetjeneste. Kan vi forebygge at noen utvikler uhelse og sosiale tilleggsbelastninger, får vi det mangedobbelte igjen. Forebyggende tiltak lønner seg alltid. Det koster uendelig mye mer for samfunnet å behandle når for eksempel en lidelse først har oppstått, sier Sættem.

– Gi noe tilbake

Veastad oppfordrer alle til å vurdere å bli støttekontakt, og sier:

– Det er mangel på støttekontakter, og det er på grunn av lønn tror jeg. Men det trenger ikke å være grunnen til å gjøre det. Jeg tror ikke jeg har sendt inn timelisten én gang, noen gang. Det er ikke derfor jeg gjør dette.

– Det å gi noe tilbake som ikke er en form av skatt kan være bra for ikke bare den du hjelper, men også deg.

– Jeg er en del rundt ungdommer som kjørelærer og det er vondt å se de som sliter, de som ikke blir hørt. Jeg tror det er mange tilfeller hvor en dårlig retning i livet kunne vært unngått hadde vi tatt litt mer vare på dem. Verden er ikke det den var før. Vi må ta vare på framtiden vår, oss eldre, sier han.

– Løftet meg

Veastad fikk en mer normal ungdomstid med støttekontakt han alltid kunne kontakte.

– Det var et stort savn etter et mannlig forbilde i livet mitt. Kompisene mine gikk jo på fisketur, reiste på campingtur og slikt, og jeg hadde ikke de mulighetene. Moren min gjorde det hun kunne, men hun forstod at det er noe annet når det er en mann i bildet.

– Så fikk jeg Petter inn i livet mitt, som jeg har kontakt med den dag i dag. Jeg tror ikke jeg hadde hatt det pågangsmotet og den viljen jeg har i dag uten. Petter løftet meg veldig opp og sa at du kan gjøre akkurat det du vil i livet. Jeg har så mange gode minner og historier fra de årene, sier han.

Veastad nevner enkle men kjekke aktiviteter som hjalp ham med sin selvtillit og selvstendighet.

– Det gikk i alt fra fisketur til å spille Monopol og spise vafler, sier han, og nevner andre aktiviteter som å gå på turer til Arboret i Sandnes, grilling og lage mat, opp i skitrekket, helgetur til Sirdalen.

– Men av og til kjørte vi bare tur og pratet. Det var liksom den kontakten å føle at du ble hørt og forstått, sier han.

Støttekontaktkoordinatoren i Stavanger mener en bør lytte til Daniels erfaringer.

– Daniel sin historie er verdt å merke seg. Her kunne alt gått gale ifølge ham selv, og se hvilken kapasitet og ressurs han er i dag, sier Sættem, og nevner at interesserte kan kontakte ham eller søke mer informasjon på kommunens hjemmeside.

Både Sættem og Veastad oppfordrer de med livserfaring, også de som har slitt selv, å vurdere å bli støttekontakt.

Du kan kontakte Per Kristian Sættem på: 51 50 78 05 eller per.kristian.sattem@stavanger.kommune.no

Mer fra Dagsavisen